Κύκλος εργαστηρίων Ψυχοπαθολογίας & Διάγνωσης

Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν μη λειτουργικούς τρόπους προσαρμογής του ατόμου στις συνθήκες που αντιμετώπισε στο παρελθόν στη ζωή του ή που συνεχίζει να αντιμετωπίζει στο παρόν.

 

Τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών επηρεάζουν βαθιά την αυτοεκτίμηση του ατόμου και μπορεί να αποδιοργανώσουν τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, καθώς και την καθημερινότητά του, την επαγγελματική, εκπαιδευτική και πνευματική του εξέλιξη.

 

Είναι πιθανό όλοι μας, σε κάποια στιγμή της ζωής μας, να αναγνωρίσουμε στον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε, στοιχεία που θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε κάποιον παθολογικό τρόπο προσαρμογής. Είναι επίσης πιθανό ένα πολύ κοντινό μας πρόσωπο να βιώνει παρόμοιες δυσκολίες, όπως και πολύ συχνά οι άνθρωποι που μας επισκέπτονται στα γραφεία μας μπορεί να υποφέρουν από κάποια μορφή ψυχοπαθολογίας.

 

Σκοπός των εργαστηρίων ψυχοπαθολογίας και διάγνωσης, διάρκειας 36 ωρών, είναι να βοηθήσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να εξοικειωθούν με τη φύση των ψυχικών διαταραχών και τη διαδικασία της κλινικής διάγνωσης.

 

Χρησιμοποιώντας το διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM 5 ως χάρτη, οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν δεξιότητες προσανατολισμού και αναγνώρισης ψυχοπαθολογικών φαινομένων και τρόπων προσαρμογής και θα εξασκηθούν στην κλινική εκτίμηση και διάγνωση ως μέρος της θεραπευτικής σχέσης και του θεραπευτικού σχεδιασμού.

 

Η κλινική διάγνωση (extrinsic diagnosis) συμπληρώνει τη διάγνωση με βάση τη θεωρία Gestalt και υποστηρίζει τη θεραπευτική σχέση ονομάζοντας αυτό που συμβαίνει και προετοιμάζοντας τον θεραπευτή για τις επιλογές που έχει.

 

Σε αυτά τα εργαστήρια εστιάζουμε στην  ψυχοπαθολογία ενηλίκων και συγκεκριμένα θα αναλύσουμε και θα συζητήσουμε για τις:

Ψυχώσεις

Διπολικές διαταραχές

Αγχώδεις διαταραχές

Κατάθλιψη

Διατροφικές διαταραχές

Διαταραχές Προσωπικότητας

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει θεωρία, συζήτηση, παρουσίαση video και ανάλυση περιστατικών. 

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

Παρ. 31 Ιανουαρίου 2025                         18:00-22:00

Σαβ. 1 & Κυρ. 2 Φεβρουαρίου 2025         10:00-17:00

Παρ. 7 Μαρτίου 2025                                18:00-22:00

Σαβ. 8 & Κυρ. 9 Μαρτίου 2025                  10:00-17:00

                           

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Εξαρμενία, Παππά Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt. Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και σεμινάρια που συνδυάζουν την κίνηση, τον χορό και την ψυχοθεραπεία Gestalt, ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευόμενων στην θεραπεία Gestalt. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις στον χορό και την κίνηση και να μελετάει πως μπορούν να ενσωματωθούν στην θεραπευτική διαδικασία.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  €400

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Στο χώρο του Gestalt Foundation, Ηπείρου 37, 173 41, στον Αγ. Δημήτριο, 2ος όροφος.