Θεματολογία Βιωματικής Ομάδας

«Μα προτού προλάβει η Περσεφόνη να κόψει το άνθος, άνοιξε η γη!: Καλλιεργώντας την ψυχική ανθεκτικότητα σε συνθήκες αβεβαιότητας»

 

Η αβεβαιότητα είναι μια εγγενής συνθήκη της ζωής, της ανάπτυξης και των σχέσεων. Συχνά συνοδεύεται από αμηχανία και άγχος, και σε στιγμές που είμαστε πιο ευάλωτοι  μπορεί να κορυφωθεί σε μια ιδιαίτερα επώδυνη εμπειρία, μια κρίση.

Ταξιδεύοντας μέσα  από τον πόνο αυτό και διευρύνοντας την επίγνωσή μας, έχουμε την ευκαιρία να είμαστε αυθεντικοί, πιο ζωντανοί, να επιλέγουμε καταλληλότερες νέες δράσεις και να ενισχύουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Για να εξερευνήσουμε και να επεξεργαστούμε αυτές τις έννοιες επιλέξαμε να στηριχτούμε στον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης. Μιλά για το τραύμα (την ξαφνική, απρόβλεπτη και απειλητική ανάδυση της αβεβαιότητας) και τη διαδικασία του πένθους (την απώλεια που συνεπάγεται αυτή η συνθήκη). Την επίγνωση και την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών πλευρών μας που ενεργοποιούνται. Τη νοηματοδότηση και την ενσωμάτωση μιας τέτοιας εμπειρίας, την ανάγκη της γείωσης, τη φύση ως έμπνευση για την ψυχική ανθεκτικότητα και τη σημασία της τελετουργίας (ως ένας  διακριτός χώρος και χρόνος επεξεργασίας τέτοιων εμπειριών μέσα στη συνάντηση και την κοινότητα).

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ: ΓΚΙΩΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, Ψυχολόγος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Μ.Sc. Ψυχική Υγεία (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ψυχοθεραπεύτρια & Επόπτρια Gestalt, Μέλος της EAGT (European Association for Gestalt Therapy) και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

ΧΑΝΤΖΙΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, B.Sc. (Hons) Psychology – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, επόπτρια. Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR.


 

Θέμα Παράστασης

  • «Αλκήστιδος ανδρεία». «Αλκήστιδος αναβίωσις».

«Αλκήστιδος ανδρεία» και «Αλκήστιδος αναβίωσις», δύο αρχαίες ελληνικές παροιμίες για την καρτερικότητα και την υπομονή, για τα απίθανα και τα αδύνατα που γίνονται δυνατά.

Η «Άλκηστις» του Ευριπίδη είναι ένα έργο που κρατά θέση σατυρικού δράματος και όπως υποστηρίζουν πολλοί θεατρολόγοι μοιάζει να είναι ο προάγγελος του κοινωνικού δράματος.

Η παράσταση είναι μία πρόσκληση αναζήτησης… για την πίστη και την απιστία, τη γνώση και την άγνοια, τη δράση και την αντίδραση, την πράξη και την απραξία, την ευθύνη και την ανευθυνότητα, τη δύναμη και την αδυναμία, το θύμα και το θύτη, τη σιωπή που συχνά εμπεριέχει την κραυγή.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: ΚΑΤΙΑ ΧΑΤΖΗΛΑΚΟΥ: M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

ΕΞΑΡΜΕΝΙΑ ΠΑΠΠΑ: Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Hagt), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και εργαστήρια που συνδυάζουν την κίνηση, τον χορό και την ψυχοθεραπεία Gestalt, ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και εργαστήρια εκπαίδευσης εκπαιδευόμενων στην θεραπεία Gestalt. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις στον χορό και την κίνηση και να μελετάει πως μπορούν να ενσωματωθούν στην θεραπευτική διαδικασία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ)-Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Hagt), Χοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRLST, Υπεύθυνη Ελλάδος της Διεθνούς Εκπαίδευσης Χοροθεραπείας της DRLST (Danse Rythme Lien Social et Thérapie), με έδρα το Παρίσι. Έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας Χορού του Rotterdam και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Η έρευνά της στο χορό εστιάζεται στη ψυχολογική, κοινωνιολογική και ανθρωπολογική μελέτη της κίνησης, του ρυθμού και των δομών της τελετουργίας στο πλαίσιο της θεραπείας, της κοινωνικής παρέμβασης και της καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΜΑΚΗΣ: Κινησιολόγος, απόφοιτος Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, Θεατρολόγος, Εκπαιδευτικός, Εμψυχωτής (DEA Arts du Spectacle, Sorbonne Nouvelle - Paris III), Απόφοιτος Gestalt Foundation