Θεματολογία Βιωματικής Ομάδας

Παρασκευή 18 – Κυριακή 20 Μαΐου 2018

 

Θέμα: «Όταν ο Φάνης συναντά τον άνθρωπο»

 

Ο Φάνης είναι ένα από τα ονόματα της δημιουργικής αρχής του σύμπαντος, η προσωποποίηση του δημιουργού έρωτα σύμφωνα με την ορφική θεογονία.

Ο έρωτας συμβολίζει την κινητήρια δύναμη που ενώνει, μεταλλάσσει, μεταμορφώνει. Υπάρχει ως πρωταρχική δέσμευση, ως σύνδεσμος και δεσμός μεταξύ θνητών και αθανάτων όπως αναφέρει ο Ησίοδος. Ο έρωτας έχει αναλυθεί και υμνηθεί, ως η βαθύτερη επιβεβαίωση του ανθρώπου να έχει «πρόσωπο», να είναι διακριτός και να είναι εντάξει-πλήρης με αυτό που κάθε φορά είναι.

«Ο έρωτας είναι ο τρόπος της ζωής» λέει ο Γιανναράς. Ερωτευόμαστε και δεσμευόμαστε και φτιάχνουμε δεσμά στις επαφές μας. Ο έρωτας για το παιδί μου, για τον σύντροφό μου, για τη δουλειά μου, για τη ζωή μου, γίνεται έλεγχος για το παιδί σου, για τον σύντροφό σου, για τη δουλειά σου, για τη ζωή σου. Ο ενθουσιασμός για τη ζωή, στερεοτυπικά, γίνεται άγχος γι’ αυτήν. Ο παντοτινός έρωτας γίνεται ισόβια δεσμά στις σχέσεις και στις επαφές μας.

Σε αυτή τη συνάντηση, θα διερευνήσουμε το πώς «τελειώνω» τον έρωτα και «χτίζω» εμπόδια στη δέσμευση και πώς «ολοκληρώνομαι» στον έρωτα και αφήνομαι στη δέσμευση.

 

Συντονίστρια: Μαρία Φαρμάκη, Ψυχολόγος, Νηπιοβρεφοκόμος, Β.Α. Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Μέλος ΠΑΣΥΒΝ & της EAGT. Ιδρυτικό μέλος, & πρώην Πρόεδρος τηε Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.