Θέμα Βιωματικής Ομάδας:
- «Θυμικές ροές, όχι αυτενέργεια» H αναγνώριση και το βίωμα της ορατότητας, της επικύρωσης και της αλήθειας στην εμπειρία της αναπηρίας''
Στο βιωματικό αυτό διήμερο, θα διερευνήσουμε την εμπειρία της αναπηρίας, όχι σαν μια σωματική, νοητική ή ψυχική αδυναμία του ατόμου να ανταποκριθεί σε κοινωνικούς ρόλους, αλλά σαν μια εμπειρία όπου ο κόσμος και οι κανόνες του δεν μπορούν να σε αναγνωρίσουν και να σε συμπεριλάβουν. Τι συμβαίνει όταν δεν μπορούν να σε ακούσουν και σε υποχρεώνουν να σωπάσεις;... Πώς είναι όταν αλλοτριώνουν την εμπειρία σου και δίνουν το νόημα που εκείνοι επιθυμούν ή βρίσκουν βολικό;... Πώς είναι όταν αρνούνται την αλήθεια σου και σε καθιστούν αόρατο με τους κανόνες και τις ερμηνείες τους;... Τί συμβαίνει όταν η μόνη λύση είναι η παθητικότητα, η παραχώρηση του ελέγχου και η αποξένωση από την ψυχική ζωή;...
Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε την εμπειρία της αναπηρίας. Την έχουμε ζήσει αυτή την εμπειρία γιατί η αναπηρία δεν είναι προσωπικό έλλειμμα ή ατομική τραγωδία. Είναι η οδυνηρή εμπειρία να μην μπορείς να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου στον διάλογο με το άλλο ανθρώπινο πλάσμα, όταν έχεις αποκλειστεί από τον προσδιορισμό των όρων του “ανήκειν”, του “αγαθού”, της “ισχύος” και της “ελευθερίας”.
Φαρμάκη Μαρία, Ψυχολόγος, Νηπιοβρεφοκόμος, Β.Α. Ψυχολογίας, θεραπεύτρια Gestalt. Μέλος του ΠΑΣΥΒΝ, της EAGT και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).
Μανάκας Εμμανουήλ PhD, Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής, Λέκτορας Συμβουλευτικής & Ομαδικής θεραπείας, School of Health Sciences, Queen Margaret University - AMC Metropolitan College, Επισκέπτης Διδάσκων
‘’Συμβουλευτική στην Αναπηρία’’, Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Μέλος των American Psychological Association Division 39 for Psychoanalysis και International Association for Relational Psychoanalysis & Psychotherapy.
Θέμα Παράστασης
«Πετώντας … χωρίς φτερά»
Με αφορμή το βιβλίο του Arnold Beisser “Flying without wings” (Πετώντας χωρίς φτερά) στο φετινό εργαστήριο κίνησης εξερευνήσαμε το δυσκίνητο, άκαμπτο, δύσκαμπτο, «ανάπηρο» κομμάτι του εαυτού μας. Αυτό που θεωρούμε «περιορισμό» και του αποκλείουμε τη «δυνατότητα».
Δουλεύοντας μέσα από την κίνηση προσπαθήσαμε να αποδεχτούμε τη δυσκολία, τον περιορισμό, τον πόνο της «απώλειας» και να βιώσουμε την «παράδοξη θεωρία της αλλαγής»…
Να «πετάξουμε»… ακόμη και χωρίς φτερά…!
Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε μαζί μας το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς και να αναρωτηθείτε αντί για το «γιατί εγώ;» «γιατί όχι εγώ;».
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Χατζηλάκου Κάτια: M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.
Παππά Εξαρμενία: Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Hagt), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και εργαστήρια που συνδυάζουν την κίνηση, τον χορό και την ψυχοθεραπεία Gestalt, ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και εργαστήρια εκπαίδευσης εκπαιδευόμενων στην θεραπεία Gestalt. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις στον χορό και την κίνηση και να μελετάει πως μπορούν να ενσωματωθούν στην θεραπευτική διαδικασία.
Κατσαμάκης Κωνσταντίνος: Κινησιολόγος, απόφοιτος Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης.
Χατζηγεωργίου Ελένη: Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ)-Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Hagt), Χοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRLST, Υπεύθυνη Ελλάδος της Διεθνούς Εκπαίδευσης Χοροθεραπείας της DRLST (Danse Rythme Lien Social et Thérapie), με έδρα το Παρίσι. Έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας Χορού του Rotterdam και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Η έρευνά της στο χορό εστιάζεται στη ψυχολογική, κοινωνιολογική και ανθρωπολογική μελέτη της κίνησης, του ρυθμού και των δομών της τελετουργίας στο πλαίσιο της θεραπείας, της κοινωνικής παρέμβασης και της καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης.
ΣΥΝ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σιλιώνη Έλενα: Απόφοιτος Ψυχολογίας Α.Π.Θ., απόφοιτος Gestalt Foundation