Επιστημονικές Δραστηριότητες

Επιστημονικές Δραστηριότητες

Το Gestalt Foundation, εκτός από το βασικό εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό έργο το οποίο προσφέρει στους ενδιαφερόμενους ειδικούς του κλάδου ψυχικής υγείας, φροντίζει να διοργανώνει ή να συμμετέχει σε διάφορες επιστημονικές συναντήσεις και δραστηριότητες.

 

Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του, το 1999, έχει εντάξει μέσα στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, ένα ετήσιο τετραήμερο εργαστήριο, το οποίο, χρόνο με τον χρόνο, εμπλουτίζεται κι εξελίσσεται με αποτέλεσμα  να εδραιώνει και να διευρύνει τη συμμετοχή του σε μια κοινότητα που όλοι συν-δημιουργούν και συνεισφέρουν, ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο.

 

Η τετραήμερη αυτή επιστημονική συνάντηση έχει γίνει πλέον θεσμός και  πραγματοποιείται ανελλιπώς, κάθε χρόνο, σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Η διαμονή στους χώρους διεξαγωγής του θεωρείται απαραίτητη, λόγω του βιωματικού του χαρακτήρα.

 

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές και βιωματικές ομάδες, ομάδες επαγγελματιών καθώς και παρουσιάσεις εκπαιδευομένων και αποφοίτων. Στη διοργάνωση αυτή συμμετέχουν, εκτός από τους εκπαιδευόμενους και τους απόφοιτους του κέντρου και άλλοι ενδιαφερόμενοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά ακόμα και μη επαγγελματίες που συμμετέχουν στις βιωματικές ομάδες.

 

Σε αυτό το ετήσιο τετραήμερο εργαστήριο, διερευνώνται πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα και για το συντονισμό των ομάδων μάλιστα, εκτός των βασικών εκπαιδευτών, προσκαλούνται πάντα καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι εκπαιδευτές, ψυχοθεραπευτές Gestalt.

 

Τα θέματα που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια αυτών των ετήσιων συναντήσεων, είναι μεταξύ άλλων:

 

“Ο κόσμος της εμπειρίας… μια δημιουργική διαδικασία”

Μάιος 2023, Βόλος

 

“ Το ανθρώπινο σώμα είναι έμψυχο και η ψυχή του ένσαρκη”

Μάιος 2022, Βόλος

“Η Φαινομενολογία στο Πεδίο”

Μάιος 2021, Αθήνα

 

“Δυναμική της Ομάδας”

Μάιος 2020, Αθήνα

 

“Πετώντας χωρίς Φτερά: Η παράδοξη Θεωρία της Αλλαγής”

Μάιος 2019, Βόλος

 

“Δέσμευση”

Μάιος 2018, Βόλος

 

“Διαδικασία: Το συνεχές στο χωροχρόνο”

Μάιος 2017, Βόλος

 

Γη, ύδωρ, αήρ, πυρ …, σάρκα …: η εμπειρία του είναι”

Μάιος 2016, Βόλος

 

Tο “σχετίζεσθαι” στο Πεδίο

Μάιος 2015, Βόλος

 

‘Έρωτας, η δημιουργική μας δύναμη»

Μάιος 2014, Βόλος

 

“Επιθετικότητα: Οι λειτουργικές και οι μη λειτουργικές όψεις της στη θεραπεία Gestalt
Μάιος 2013, Καρπενήσι 

 

“Σκέπτομαι, αισθάνομαι, παρατηρώ, πειραματίζομαι, εξελίσσομαι”

Το βίωμα και η διαδικασία στη θεραπεία Gestalt. 
Μάιος 2012, Καμένα Βούρλα

 

“Δημιουργική Προσαρμογή μιας Κοινωνίας σε Κρίση”
Μάιος 2011, Αθήνα

 

“Η θεραπεία Gestalt στην πράξη”
Μάιος 2010, Λιμάνι Λιτοχώρου - Γρίτσα-Πιερίας

 

“Όραμα, Δημιουργία, Εξέλιξη”
Μάιος 2009, Λιμάνι Λιτόχωρου/Γρίτσα- Πιερίας

 

“Εγώ και ο Χρόνος. Εγώ, ο Χρόνος”
Μάιος 2008, Πήλιο

 

“Διαφορετικότητα: Ανοχή ή Αποδοχή”
Μάιος 2007, Πήλιο

 

“Η Τέχνη της Ψυχοθεραπείας, Η Τέχνη της Ζωής”
Μάιος 2006, Πήλιο

 

“Αλληλεξάρτηση στις σχέσεις : Μια ανθρώπινη Συνθήκη”
Μάιος 2005, Πήλιο

 

“Η εμπειρία του εαυτού: Φύλο, Ταυτότητα, Χαρακτήρας”
Απρίλιος 2004, Πήλιο

 

“Ψυχοθεραπεία Gestalt “ΕΔΩ και ΤΩΡΑ” : Εξερευνώντας ευαίσθητα θέματα της κοινωνίας μας”
Μάιος 2003, Χαλκιδική

 

“Σ.Χ.Ε.Σ.Η. (Συνάντηση – αποΧωρισμός – οικΕιότητα – παρουΣία – επαφΗ”

Μάιος 2002, Άγιος Κωνσταντίνος

 

“Μεταβίβαση – Αντιμεταβίβαση”
Μάιος 2001, Πήλιο

 

“Θεραπευτική Σχέση”
Απρίλιος 2000, Πήλιο

 

“Ψυχοπαθολογία και Gestalt”
Απρίλιος 1999, Πήλιο

 

Τα ιδρυτικά μέλη του συμμετέχουν συστηματικά, με ομιλίες, παρουσιάσεις, διαλέξεις ή εργαστήρια  σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις όπως:

9η Hμερίδα της ΕΕΨΕ

Αθήνα, Δεκέμβριος 2018

 

3η Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής

Αθήνα, Δεκέμβριος 2017

 

8η Διημερίδα της ΕΕΨΕ

Αθήνα, Δεκέμβριος 2017

 

12ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Gestalt

Ταορμίνα, Σεπτέμβριος 2016

 

1η Διημερίδα της HAGT

Αθήνα, Οκτώβριος 2015

 

20ο Πανευρωπαϊκό συνέδριο της EAP

Αθήνα, Ιούνιος 2015

 

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών
Άρτα, Μάρτιος 2012

 

10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Gestalt
Βερολίνο, 2010

 

7ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών
Θεσσαλονίκη, 2010

 

25ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer
Θεσσαλονίκη, 2010

 

6ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών
Θεσσαλονίκη, 2009

 

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας
Αθήνα, 2006

 

8ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Gestalt
Πράγα, 2004

 

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Ελλάδα, 2004

 

Παγκόσμιο Συνέδριο για τη νόσο Alzheimer
Ελλάδα, 2003

 

7ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Gestalt
Στοκχόλμη, 2001

 

Ελληνική Εταιρία Συμβουλευτικής
Ελλάδα, 2001

 

Διοργάνωση του 9ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ψυχοθεραπείας Gestalt

Το κέντρο ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης Gestalt Foundation επελέγη από την   EAGT (European Association for Gestalt Therapy), να αναλάβει τη διοργάνωση του 9ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Θεραπείας Gestalt το οποίο και ολοκλήρωσε με επιτυχία το Σεπτέμβριο του 2007, στο Divani Caravel Hotel, στην Αθήνα

Τα 9ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Θεραπείας Gestalt διετέλεσε υπό την αιγίδα της EAGT, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού και είχε ως  κεντρικό θέμα: Exploring Human Conflict

Η εμπιστοσύνη με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχοθεραπείας Gestalt (EAGT) τίμησε το  Gestalt Foundation με την ανάθεση αυτής της διοργάνωσης, η ανταπόκριση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας Gestalt με την συμμετοχή 500 συνέδρων αλλά και η υποστήριξη της EAGT, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού που έθεσαν υπό την αιγίδα τους τη διοργάνωση αυτή, ήταν η επιβεβαίωση και η αναγνώριση της εξελικτικής και δυναμικής πορείας του κέντρου.

Επιπροσθέτως, μέσα στο πλαίσιο αυτού του Συνεδρίου, το Gestalt Foundation, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, διοργάνωσε και πραγματοποίησε δύο βιωματικά εργαστήρια, ένα στην Αθήνα, στις 25 & 26 Νοεμβρίου 2006 και ένα στη Θεσσαλονίκη, 20 & 21 Ιανουαρίου 2007 με τίτλο

«Βιωματικό Εργαστήρι με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα Επίλυσης  Συγκρούσεων  στο σχολείο, με άξονα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Τα αποτελέσματα αυτών των εργαστηρίων παρουσιάσθηκαν από το Gestalt Foundation και τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου,

Ακόμα, τα ιδρυτικά μέλη του Gestalt Foundation, πάντα δραστήρια, συμμετείχαν και στην οργάνωση διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων:

 

  • Gestalt Therapy International Network

 

  • Writers’ Conference for Gestalt Therapy

Το Gestalt Foundation στην προσπάθειά του, ως κέντρο ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης, να προσφέρει  πάντα κάτι καινούργιο ώστε να ικανοποιήσει  τόσο την ανάγκη των ανθρώπων που το εμπιστεύονται για εκπαίδευση, επιμόρφωση και διαρκή ενημέρωση, όσο και των συνεργατών του για ότι καινούργιο προκύπτει στον τομέα τους, διοργανώνει τακτικά Ημερίδες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και το Βόλο, με θέματα όπως:

 

Απρίλιος 2023       Οργάνωση open day – Ημερίδας με θέμα «Ψυχοθεραπεία Gestalt: Μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση για όλους …», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στην Αίθουσα Διαλέξεων Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε, προσωπικά μοιράσματα, Gestalt και εκπαίδευση, Gestalt και τέχνη, Gestalt και σώμα, Gestalt και χρόνιες ασθένειες, διαπροσωπικές σχέσεις, γονεϊκό ρόλο.

Στην ίδια εκδήλωση έγινε παρουσίαση του βιβλίου της κας Γιαμαρέλου Γιάννας  με τίτλο «H ροή της εμπειρίας και η αναγκαιότητα των βραχύχρονων ομάδων στο σημερινό γίγνεσθαι: Μια σχεσιακή οπτική της προσέγγισης Gestalt», εκδόσεις Αρμός. Την παρουσίαση προλόγισε η κα Δάφνη Φιλίππου.

Οκτώβριος 2022    Οργάνωση open day – Ημερίδας με θέμα «Ψυχοθεραπεία Gestalt: Μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση για όλους …», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 στο Μύλο του Παππά, στη Λάρισα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε, προσωπικά μοιράσματα, Gestalt και εκπαίδευση, Gestalt και τέχνη, Gestalt και σώμα, Gestalt και χρόνιες ασθένειες, διαπροσωπικές σχέσεις, γονεϊκό ρόλο.

Δεκέμ/βριος 2018 Επετειακή Ημερίδα στην Αθήνα, για τα 20 χρόνια του Gestalt Foundation από την ίδρυσή του, με τίτλο

«Η Φαινομενολογία στη θεραπεία Gestalt» την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, 9:30-19:30, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης του ΟΠΑΝΔΑ, Ακαδημίας 50.

Νοέμ/βριος 2018 Επετειακή Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, για τα 20 χρόνια του     Gestalt Foundation από την ίδρυσή του, με τίτλο GESTALT FOUNDATION  «20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ» σε συνεργασία με τους φορείς: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑLZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ «ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ «ΕΝΤΟΣ&ΕΚΤΟΣ» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, στο Δημαρχιακό

Μέγαρο Θεσσαλονίκης, Βασιλ. Γεωργίου 1, Αίθουσες «Μανώλης Αναγνωστάκης» & «Νερού», 10:00-20:00.

Oκτώ/ριος 2018   Επετειακή Ημερίδα στη Λάρισα, για τα 20 χρόνια του Gestalt Foundation από την ίδρυσή του, με τίτλο ΘΕΡΑΠΕΙΑ GESTALT & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ «20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ» Η ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και σε συνεργασία με τους φορείς: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΡΑΣΗΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΥΦΛΟΙ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΧΕΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου2018, 10:00 στον Μύλο του Παππά, Κεντρικό Κτίριο.

Φεβ/ριος 2014   Ημερίδα στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου με κεντρικό θέμα: “Προσεγγίζοντας δημιουργικά τους ζωτικούς προβληματισμούς της κοινότητας” που διεξήχθη στο Θεατράκι, στο πρώην Δημαρχείο Ταύρου

Νοέμβριος 2008   Ημερίδα στην Αθήνα, για τον εορτασμό των 10 χρόνων από την Ίδρυση του Κέντρου, με κεντρικό θέμα: “Εκπαίδευση στη Ψυχοθεραπεία” που διεξήχθη στο University of Indianapolis, στην Πλάκα

Οκτώβριος 2008  Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, για τον εορτασμό των 10 χρόνων από την Ίδρυση του Κέντρου, με κεντρικό θέμα: “Ψυχοθεραπεία και Κοινωνία” που διεξήχθη στην Αίθουσα “Παύλος Ζάννας” του κινηματογράφου “ΟΛΥΜΠΙΟΝ”

Ιαν/ριος 2007      Οργάνωση  βιωματικού εργαστηρίου, για λογαριασμό της Ελληνικής  Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO με θέμα “Βιωματικό Εργαστήρι με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα Επίλυσης Συγκρούσεων στο σχολείο με άξονα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”. Το 2ο εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Νοέ/ριος 2006  Οργάνωση  βιωματικού εργαστηρίου, για λογαριασμό της Ελληνικής  Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO με θέμα “Βιωματικό Εργαστήρι με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα Επίλυσης Συγκρούσεων στο σχολείο με άξονα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”. Το 1ο εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

Νοέ/ριος 2004    Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την “Ελληνική Εταιρία Ψυχοθεραπείας Gestalt”, το “Μορφή και Φόντο–Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Εργοθεραπείας” και με την ευγενική υποστήριξη της “Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών”, το “Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης” και τη ΧΕΝ Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Η Θεραπεία Gestalt στον 21ο αιώνα: σε διάλογο με τη διαφορετικότητα", που διεξήχθη στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη

Το κέντρο ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης Gestalt Foundation δεν εφησυχάζει και θα συνεχίζει, με διάθεση και μεράκι, πάντα ακούραστα, να προάγει και να προωθεί τη θεραπευτική προσέγγιση Gestalt μέσα από κάθε επιστημονική δραστηριότητα.