Θεματολογία Παρουσιάσεων Αποφοίτων

Παρασκευή 13/5/2016

 

  • “Διαμορφώνοντας το όραμά μας στον εργασιακό χώρο…”

Καθώς πορευόμαστε στην επαγγελματική μας ζωή – είτε εργαζόμαστε σε οργανισμούς με διαμορφωμένο εταιρικό όραμα , είτε όχι – μπορούμε κι’ εμείς οι ίδιοι να ανακαλύπτουμε , να διαμορφώνουμε ή και να εξελίσσουμε το δικό μας επαγγελματικό όραμα!

Σε αυτή τη διαδρομή συναντάμε απροσδόκητα δώρα, αρκετές εκπλήξεις και πολλές παγίδες…

Στη βιωματική αυτή παρουσίαση θα πειραματισθούμε στο πώς , ακολουθώντας τη θεωρία Gestalt, μπορούμε να διαμορφώσουμε το δικό μας αυθεντικό επαγγελματικό όραμα, εμπλουτίζοντας δημιουργικά την επαγγελματική μας πορεία !...

Σταμάτης Γιώργος, Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, εκπαιδευτής, coach και συγγραφέας. Σύμβουλος Gestalt για Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (GPiO). Διδάσκει στα Πανεπιστήμια UNYP Πράγας και UNYT Τιράνων.

 

  • "Το Πέμπτο Στοιχείο - Πρόσκληση για μια βιωματική προσέγγιση των εννοιών της γης, της φωτιάς, του νερού, και του αέρα στη θεραπευτική σχέση και διαδικασία"

-Αρκετά μίλησα.
Ό,τι έπρεπε
ό,τι μπορούσα
το είπα.
Κι ό,τι είπα
ό,τι ψιθύρισα
δεν ήτανε παρά
ο φλοίσβος
ή η βροχή
αλλά ο φλοίσβος
ή η βροχή
καθώς χτυπούσαν
πάνω μου.

(Γ. Βαρβέρης)

Xρήστος Καραπιπέρης, Κοινωνικός λειτουργός – ψυχοθεραπευτής, απόφοιτος του Gestalt Foundation

 

  • “Χρήματα, δεοντολογία και νόημα: η ενσωμάτωση μιας πόλωσης”

Θα θέλαμε να διερευνήσουμε μαζί σας το νόημα που δίνουμε στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία ως κομμάτι της ταυτότητάς μας αλλά και ως οικονομική δραστηριότητα, να αναζητήσουμε το πού στηρίζουμε τη δεοντολογική μας σκέψη και πώς τη χρησιμοποιούμε για να μας στηρίξει (ή να μας εμποδίσει;) στην καθημερινή μας πρακτική.

Ελπίζουμε ότι, καθώς μοιραζόμαστε τον τρόπο που νοηματοδοτούμε το ρόλο μας στη θεραπεία αλλά και τη θέση μας στον κόσμο, θα μπορέσουμε να συμφιλιώσουμε τον πόλο που θέλει να παίρνει και να έχει, και τον πόλο που θέλει να δίνει και να είναι.

Σε αυτήν την περιπέτεια θα σας συνοδεύσουμε οι:

Γιώργος Γιαγλής, M.D., M.Sc., Ph.D., ειδικός νευρολόγος, ψυχολόγος. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Ερευνητική Τεχνολογία, στη Στατιστική, στη Γνωστική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Έχει μετεκπαιδευθεί στο Λονδίνο στη Νευροψυχιατρική και στη Νευροψυχολογία. Έχει ολοκληρώσει 4ετη μετεκπαίδευση στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Gestalt στο Gestalt Foundation. Εργάζεται και συνεργάζεται με διάφορους φορείς ως εκπαιδευτής, ως ερευνητής και ως θεραπευτής. Με το Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης Gestalt Foundation συνεργάζεται ως συντονιστής σεμιναρίων.

Ράμα Σαντμόν, M.Sc. Κοινωνικής & Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια & Επόπτρια Gestalt. Δουλεύει με ενήλικες ομαδικά και ατομικά. Συνεργάζεται με το Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης GestaltFoundation ως επόπτρια τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο (ΧΕΝ).

 

 

Σάββατο 14/5/2016

 

  • "Το απτό και βιωμένο σώμα στις εμπειρίες του έρωτα, της αγάπης, του πάθους, του σεξ"

Tο σώμα μας γεννά ένα ολόκληρο σύμπαν σημασιών, καθοριστικών για τις ευρύτερες σημασίες με τις οποίες βιώνουμε ολόκληρον τον κόσμο και νοητικά και συναισθηματικά.

Πώς βιώνουμε το σώμα μας όταν ερωτευόμαστε τον Άλλον, όταν τον αγαπούμε, όταν τον ποθούμε και τον αγγίζουμε σεξουαλικά; Άραγε αλλάζει η αγκαλιά μας ή και η δική μας ανάγκη για αγκαλιά; Και, πώς γίνεται και τελικά, όπως και όσο σφιχτά και αν αγκαλιαστούμε ως σύντροφοι, ερωτευμένοι ή εραστές, παραμένουμε πάντα φασματικοί και εμείς και ο Άλλος, πάντα μεγαλόπρεποι, παρόντες και οικείοι μέσα από την απουσία μας;

Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt, εργάζεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μέλος της E.A.G.T., εξωτερικός συνεργάτης σε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα των κέντρων εκπαίδευσης και ψυχοθεραπείας: “GESTALT FOUNDATION”, “INTEGRATIVE GESTALT TRAINING INSTITUTE”. Από το 2006 ανέπτυξε την προσέγγιση ενσώματης αλληλεπίδρασης PSP© (Process-Stage-Praxis) που εστιάζεται σε υπαρξιακά θέματα καθώς και στις σχέσεις έρωτα - αγάπης - επιθυμίας. Προς το τέλος του 2016 θα εκτυπωθεί σε 2 βιβλία μέρος ευρύτερης μελέτης του για τη φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται η θεραπεία Gestalt.

 

  • “Περιμένοντας τη ρευστότητα: Το θέατρο του Samuel Beckett συναντά τη θεραπεία Gestalt”

«Κάτι να τραβήξει επιτέλους το δρόμο του μήπως κι έτσι αρχίσουμε να αποκτούμε κάποιο νόημα» (Το τέλος του παιχνιδιού, 1957). Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ο συγγραφέας Samuel Beckett παρουσιάζει τον άνθρωπο, ολόκληρο, βουτηγμένο στην αβάσταχτη στασιμότητα και στη διαρκή αναμονή να συμβεί κάτι, «κάτι να κινηθεί», ικανό να απαλύνει την εμπειρία της υπαρξιακής του οδύνης.

Στη θεραπεία Gestalt γνωρίζουμε ότι το «είναι» βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση ροής και αλληλεπιδρά με τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Στασιμότητα, αναμονή και ρευστότητα: Σε αυτή την παρουσίαση θα βαδίσουμε τις τρεις αυτές διαδρομές ρίχνοντας φως στη νοηματοδότησή τους και διερευνώντας τα σημεία που συναντιούνται.

Ειρήνη Κουτελά, MSc Psychology, Ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτη GestaltFoundation, "Επιστημονική συνεργάτης στη γραμμή ψυχολογικής στήριξης 11528", D.E.A. Συγκριτικής Λογοτεχνίας & Δραματουργικών σπουδών

 

  • “Το ένα «ΣΩΜΑ» μέσα στο «ΑΛΛΟ»: Αλλαγή, Εξέλιξη, Ανάπτυξη”

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να έχει επίγνωση της οντότητας του.

Το σώμα ως βάση της ύπαρξης μας χάνει το γνώριμο του στην αλλαγή.

Εγκυμοσύνη, εκεί που το σώμα αλλάζει και εξελίσσεται.

Μαριέτα Παράσχου B.Sc. Ψυχολογίας (UniversityofLaVerne, Αθήνα). M.Sc. CounselingStudies (UniversityofHull, Αγγλία). Έχει εργαστεί σε τηλεφωνική γραμμή στήριξης σε ψωριακούς ασθενείς και στα μέλη των οικογενειών τους, σε ομάδες στήριξης ηλικιωμένων, σε ομάδες στήριξης νέων ενηλίκων (φοιτητών) καθώς και στον τομέα της έρευνα στήριξη, στην οργάνωση και στην στάθμιση του «Το Τεστ των Παραμυθιών» (προβολικό τεστ για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών). Τώρα εργάζεται ως θεραπεύτρια ατομικών περιστατικών και ομαδικής θεραπείας