Θεματολογία Ομάδων Εκπαιδευτικού

Θέματα Ανοικτών Ομάδων Εκπαιδευτικού:

 

 

  • «Δημιουργική Αδιαφορία…»

 Δημιουργική Αδιαφορία: Η ομοιόσταση του σημείου μηδέν (Friendlander, 1918).

Αυτή η συνεχής, πολύπλοκη, λεπτοφυής ταλάντευση της ζυγαριάς ανάμεσα σε πόλους, τυφλά σημεία, κίνητρα και τάσεις, είναι εφικτή στη θεραπευτική διαδικασία-σχέση; Αν όχι… τότε τι; Αν ναι… τότε πώς; 

 Μπάλλιου Δέσποινα, M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT. Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

 

 

  • «Όταν κάτι με πληγώνει

Έχω ένα μικρό μπαλόνι για

να το κρατώ.

 Κι αν μου σκάσει το μπαλόνι…

Θοδωρής Κοτονιάς

Σ’ αυτή τη συνάντηση θα διερευνήσουμε, θα συζητήσουμε, θα νοιώσουμε και θα συνδεθούμε με την αποσύνδεση, ως διαδικασία δημιουργικής προσαρμογής, βιωματικής εμπειρίας και εξελικτικής διαδικασίας που εν δυνάμει και εν ενεργεία οδηγεί στην ελευθερία.

Γιαμαρέλου Γιάννα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

 

 

  • «… αν παραμένεις ανοιχτός

υπάρχει συνήθως και η πάνω πλευρά

της κάθε κάτω».     (Beisser, A. (1991), The only gift. Doubleday)

Χατζηλάκου Κάτια, M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

 

 

  • «Ταΐζοντας τους δαίμονές μας»

Την πρώτη φορά που βίωσα αυτήν τη διαλογιστική άσκηση, ήταν το 2010, στο ευρωπαϊκό συνέδριο θεραπείας Gestalt, της E.A.G.T., στο Βερολίνο. Με τράβηξε (και με φόβισε) ο τίτλος, καθώς όμως ενδιαφερόμουν για διαλογιστικές τεχνικές, το ενδιαφέρον νίκησε τον φόβο. Η εμπειρία ήταν πολύ βοηθητική για μένα, και την κράτησα για προσωπική χρήση. Στα χρόνια που ακολούθησαν, την εφάρμοσα με πελάτες μου, μετά από χρόνια συνεργασίας και με εμπιστοσύνη στη σταθερότητά τους, που είχαν δυσκολία να ξεπεράσουν κάποια θέματα. Δε συνίσταται για ανθρώπους σε μεγάλη αστάθεια ή/και με έντονα θρησκευτικά στοιχεία. Η λογική είναι πως ότι θεωρούμε στις σκέψεις, τα λόγια, και τη συμπεριφορά μας ως απαράδεκτα, ανεπιθύμητα, και βασανιστικά, είναι συνήθως αποξενωμένα μας κομμάτια, με τα οποία χρειάζεται να έρθουμε σε κάποια επαφή και συνεννόηση. Σε αυτό βοηθάει αυτή η διαλογιστική άσκηση, βασισμένη στη βουδιστική πρακτική chod, κι ενέχει κομμάτια από τη θεωρία της θεραπείας Gestalt.

Κωνσταντινίδου Αντωνία, M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος, πρώην Πρόεδρος & Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

 

 

  • «ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Βήμα στην Άβυσσο ή «Πτήση» στο κενό;»

Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, η παρατήρηση και η επαφή παράγει νοήματα, ιδέες – τη θεωρία. Η μετουσίωσή της σε πράξη προϋποθέτει την εμπειρία – το πείραμα – που επιβεβαιώνει τη θεωρία ή την καταρρίπτει. Η μοναδικότητα και η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου οργανισμού επιβάλλουν από την πλευρά τους διαρκή εκλέπτυνση και προσαρμογή ως προς την προσέγγιση του εκάστοτε ατόμου. Οι χειρισμοί οφείλουν να είναι εξατομικευμένοι έστω και αν η θεωρία ισχύει οικουμενικά.

Δίπλας Γιώργος, P.g.D. in PCA Counseling, Εκπαιδευτής, Θεραπευτής, Eπόπτης Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ), κάτοχος ECP και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

 

 

Θεματολογία Παρουσιάσεων Εκπαιδευτικού                                                                   

           

4ο έτος Θεσσαλονίκης

 

  • «Όσα μας άφησαν και όσα αφήσαμε προχωρώντας»

…γιατί μου μίλησες με τον παλιό τον τρόπο; Δεν πρόσεξες πως δεν ήμουν εγώ     πια;

-θάνατος -

…οι νύχτες που κατάφερες να κοιμηθείς είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ…

-μεταβολή-

…να μάθεις να πετάς, αύριο ίσως μας πάρουν και τους δρόμους…

-φτερά-

…αυτόν τον τόπο όπου πεθαίνουμε και ανασταινόμαστε,

          πεθαίνουμε και ανασταινόμαστε

     ξανά,

          κάθε λίγα χρόνια…

-φυλακή-

…όπου διπλώνουμε και ξεδιπλώνουμε την ειρήνη σαν χάρτινη βάρκα

  (και ελπίζουμε να επιπλεύσει)

τον ονομάζω πατρίδα..

-χάνω-

…δεν έχετε τίποτα, δεν κατέχετε τίποτα…

-ελευθερία-

… θέλω να πάω σπίτι, θέλω να πάω σπίτι..

Το μόνο που έχετε είναι αυτό που είστε.

-απώλεια.-

 

 

4ο έτος Αθήνας

 

  • «Trust the process»

Εμπιστευθείτε μας κι ακολουθήστε μας...

Πώς αναδύεται η εμπιστοσύνη στη θεραπευτική σχέση κάθε φορά και πώς η εμπιστοσύνη στη θεραπευτική διαδικασία εξελίσσει τη σχέση;

Τι είναι η «εμπιστοσύνη»;

Τι σημαίνει ο όρος «διαδικασία»;

Πώς συμβαίνει η «εμπιστοσύνη στη διαδικασία»;

Ας εξερευνήσουμε, ας παρατηρήσουμε, ας αναρωτηθούμε, ας διαδράσουμε, ας εμπιστευθούμε τη διαδικασία μας...

Τι λέτε;

Do you trust the process?

 

 

3ο έτος Θεσσαλονίκης

  • «Το τραύμα του Χείρωνα: το παράδοξο της μεταμόρφωσης»

Για την αλχημική μετατροπή του πόνου σε δύναμη, την αποδοχή του θανάτου ως αποδοχή της ζωής. Για τη διεύρυνση του Εγώ μέσω της σχέσης, και τη διύλιση του πνεύματος μέσα στον αθάνωρα των μαρτυριών της ανθρώπινης εμπειρίας.     

 

 

3ο έτος Αθήνας

  • «Βαδίζοντας στην βροχή των είμαι και των θέλω μου»

Ο άνθρωπος και το περιβάλλον, αυτή η διαδραστική δυναμική μέσα στο άπειρο πεδίο, γίνεται υπόδειγμα δημιουργίας ζωής και ιστορίας, ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενό του. Μέσω του Υπαρξιακού Διαλόγου, οι δυο μοναδικότητες αλληλοεπηρεάζονται και συν-διαμορφώνουν το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο ο θεραπευόμενος θα συναντήσει τον πραγματικό του εαυτό, θα περπατήσει με την επίγνωσή του στο Παράδοξο Μονοπάτι της Αλλαγής.

 

 

2ο έτος Θεσσαλονίκης

  • «Από την κίνηση στην ακινησία»

Βλέπω την προφανή πλευρά και ακούω την κρυφή όψη της ύπαρξής μου.

Τι συμβαίνει όταν το παράδοξο συναντά τον εαυτό του στον καθρέφτη;

 

 

2ο έτος Αθήνας

  • «Η δειλή κάμπια»

The only real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes but in having new eyes." M. Prust

 

 

1ο έτος Θεσσαλονίκης

  • «Γίνομαι αυτό που είμαι»

    «Αισθάνομαι, με παρατηρώ. Κινητοποιούμαι κι ενεργώ. Με αποδέχομαι κι αλλάζω. Κι έπειτα ξαναδοκιμάζω, με συναντώ, σε συναντώ, και γίνομαι αυτό που είμαι»

 

1ο έτος Αθήνας

  • «Αισθήσεις και ‘Ολον»

Ποιες λειτουργίες επιτελούν οι αισθήσεις μας σε κάθε μία από τις διαστάσεις (σωματική, συναισθηματική, νοητική, κοινωνική, πνευματική) της ανθρώπινης φύσης; Τι σημαίνει η απώλεια μιας ή πολλών εξ' αυτών;  Αναπληρώνεται το κενό;  Μετά την "απώλεια" μπορεί κάποιος να βιώσει και πάλι την ολοκλήρωση;  Να πετάξει έστω και χωρίς φτερά; 

Το δυναμικό της ομάδας μας μέσα από τις προσωπικές του αφηγήσεις θα επιχειρήσει να φωτίσει τον πολλαπλό ρόλο των αισθήσεων τόσο στην επάρκειά τους όσο και στην έλλειψη και συμπληρωματικότητά τους.

 

Θέμα Παράστασης

 

«Πετώντας … χωρίς φτερά»

Με αφορμή το βιβλίο του Arnold Beisser “Flying without wings” (Πετώντας χωρίς φτερά) στο φετινό εργαστήριο κίνησης εξερευνήσαμε το δυσκίνητο, άκαμπτο, δύσκαμπτο, «ανάπηρο» κομμάτι του εαυτού μας. Αυτό που θεωρούμε «περιορισμό» και του αποκλείουμε τη «δυνατότητα».

Δουλεύοντας μέσα από την κίνηση προσπαθήσαμε να αποδεχτούμε τη δυσκολία, τον περιορισμό, τον πόνο της «απώλειας» και να βιώσουμε την «παράδοξη θεωρία της αλλαγής»…

Να «πετάξουμε»… ακόμη και χωρίς φτερά…!

Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε μαζί μας το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς και να αναρωτηθείτε αντί για το «γιατί εγώ;» «γιατί όχι εγώ;».

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Χατζηλάκου Κάτια: M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

Παππά Εξαρμενία: Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Hagt), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και εργαστήρια που συνδυάζουν την κίνηση, τον χορό και την ψυχοθεραπεία Gestalt, ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και εργαστήρια εκπαίδευσης εκπαιδευόμενων στην θεραπεία Gestalt. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις στον χορό και την κίνηση και να μελετάει πως μπορούν να ενσωματωθούν στην θεραπευτική διαδικασία.

Κατσαμάκης Κωνσταντίνος: Κινησιολόγος, απόφοιτος Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χατζηγεωργίου Ελένη: Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ)-Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Hagt), Χοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRLST, Υπεύθυνη Ελλάδος της Διεθνούς Εκπαίδευσης Χοροθεραπείας της DRLST (Danse Rythme Lien Social et Thérapie), με έδρα το Παρίσι. Έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας Χορού του Rotterdam και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Η έρευνά της στο χορό εστιάζεται στη ψυχολογική, κοινωνιολογική και ανθρωπολογική μελέτη της κίνησης, του ρυθμού και των δομών της τελετουργίας στο πλαίσιο της θεραπείας, της κοινωνικής παρέμβασης και της καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης.

ΣΥΝ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σιλιώνη Έλενα: Απόφοιτος Ψυχολογίας Α.Π.Θ., απόφοιτος Gestalt Foundation