Κωνσταντινίδου Αντωνία

Κωνσταντινίδου Αντωνία

M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος, πρώην Πρόεδρος & Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (H.A.G.T.).

1998-2013, 15 χρόνια Gestalt Foundation... Στην αρχή, μπήκα χωρίς πολύ συνείδηση. Είχα τον ενθουσιασμό ότι συμμετείχα στη δημιουργία ενός προγράμματος με νόημα και ουσία, και την επιθυμία να δημιουργήσω. Επίσης, είχα τον έρωτα για τη θεραπεία Gestalt, Έτσι, με ενθουσιασμό κι έρωτα ξεκίνησα...

Οι 4 συνιδρύτριες ξεκινήσαμε με το όραμα να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να προάγουμε τη θεραπεία Gestalt στις πόλεις μας, και να λειτουργήσουμε ως ένας πρότυπος φορέας εφαρμογής της θεραπείας Gestalt. Με γνώμονα τον επαγγελματισμό, και με ιδιαίτερη προσοχή στην ανθρώπινη επαφή προσπαθούσαμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να προσαρμοστούμε δημιουργικά ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες διαστάσεις.

Νομίζω πως η ορμή του ενθουσιασμού και του έρωτα μου «πέρασε» κάπου 10 χρόνια μετά... Κάποια στιγμή, μέσα στο συνεχή μόχθο, συνειδητοποίησα το μέγεθος, κι εκεί άρχισε να αλλάζει η σχέση μου με τον ζωντανό αυτόν οργανισμό, που αλλάζει συνέχεια και δημιουργεί συνέχεια... Άρχισα να «μασάω», να επεξεργάζομαι τα νέα δεδομένα.

Ο ενθουσιασμός έγινε ικανοποίηση, η επιθυμία έγινε ευγνωμοσύνη, κι ο έρωτας εμπιστοσύνη. Στη μέθοδο, στη διαδικασία, στο δυναμικό του καθενός και της ομάδας, στην ανθρώπινη επαφή...

Μετά από πολλές διαδρομές, επιτυχίες κι αποτυχίες, δοκιμές και λάθη, συνεχίζω τη σχέση μου με το Gestalt Foundation πιο...συντροφικά... Έχουμε γίνει και πολλοί...

Όσο σκέφτομαι την πορεία του Gestalt Foundation, κι ακόμα πιο συγκεκριμένα, την πορεία μου στο Gestalt Foundation, τόσο βρίσκω ότι έχει πολλά κοινά με την πορεία των εκπαιδευομένων και των ανθρώπων που συντροφεύουν πιο συνολικά το κέντρο μας.

Αυτό βλέπω... όλα αρχίζουν με τον ενθουσιασμό, την επιθυμία, και τον έρωτα. Μετά, αρχίζει ο μόχθος. Ανάλογα με αυτόν, θα έρθει η ικανοποίηση, η ευγνωμοσύνη, και η εμπιστοσύνη. Και μετά, μπορούμε να συνεχίσουμε λίγο πιο «συντροφικά». Με παράλληλες πορείες, και ανταμώματα.

Κι εδώ, σταματάνε οι ομοιότητες. Γιατί αυτό που κάνουμε στο Gestalt Foundation, και που το απολαμβάνω, είναι ότι το κάνουμε εδώ και 15 χρόνια με συνέπεια και συνεχιζόμενη δέσμευση.

Το κέντρο εκπαίδευσης και ψυχοθεραπείας Gestalt Foundation γιορτάζει τα 15 χρόνια σταθερής πορείας και συνέχειας. Κρατάει όλη την εμπειρία της εξέλιξης της Θεραπείας Gestalt αυτών των 15 χρόνων, και παραμένει φρέσκο, επίκαιρο, και σύγχρονο. Και είμαστε όλοι μέρη αυτής της «Μορφής» που λέγεται Gestalt Foundation. Ξεκίνησε με ένα μικρό σχηματισμό, κι εξελίσσεται σε έναν όμορφο γαλαξία.

Στον εορτασμό των 10 χρόνων στη Θεσσαλονίκη, μας έκανε την τιμή να κάνει αυτό που κάνουμε σήμερα, ο μέντοράς μας Harm Siemens. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον επίλογο αυτής της διάλεξης (που μπορείτε να τη βρείτε στο 10ο τεύχος της εφημερίδας μας). «Ένας Φλαμανδός συνάδελφος είπε κάποτε: «Ως δάσκαλος μπορείς να δεις τα αστέρια των διαδόχων σου να αρχίζουν να λάμπουν πιο φωτεινά στον ουρανό και το δικό σου αστέρι να αργοσβήνει. Οι εκπαιδευτές και οι δάσκαλοι Gestalt θα πρέπει να είναι ευγνώμονες για τη διαδικασία της εξέλιξης».

Ελπίζω πως η δάδα θα μεταδοθεί πολλές φορές σε νέες γενιές συναδέλφων οι οποίοι θα έχουν επίγνωση της αξίας της συνεισφοράς τους σε μια συνεχή διαδικασία δέσμευσης.»

Κι ως μέρη αυτής της πορείας, σας καλώ όλους να γιορτάσουμε σήμερα. Να γιορτάσουμε ότι όλοι μας βρήκαμε κάτι που μας ενθουσίασε, και που κοπιάζουμε για κάτι που μας δίνει νόημα.

Τέλος, να ευχηθώ να φτάσουμε όλοι στην ικανοποίηση, την ευγνωμοσύνη, και την εμπιστοσύνη!