Θεματική Ομάδα Ενσυνειδητότητας και Κιναισθησίας

«Μαθαίνοντας να εστιάζω και να σχετίζομαι στο Παρόν»

H Ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι η επίγνωση που προκύπτει όταν φέρνουμε την προσοχή μας στο παρόν με μια διάθεση αποδοχής, χωρίς κριτική. Περιλαμβάνει τη συνειδητή εστίαση της προσοχής στις αισθήσεις του σώματος, τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή το περιβάλλον. Η παρατήρηση με στόχο την ενδυνάμωση της επίγνωσης γίνεται υιοθετώντας μια στάση ενδιαφέροντος, συμπόνοιας και αποδοχής απέναντι στις εμπειρίες ανεξάρτητα από το είδος τους.

 

Η ομάδα Ενσυνειδητότητας & Κιναισθησίας αποσκοπεί στο να εισάγει τους συμμετέχοντες στη θεωρητική έννοια και την πρακτική εξάσκηση στην εστιασμένη προσοχή και στην κιναισθητική εμπειρία, τόσο στη δική τους καθημερινότητα όσο και στο θεραπευτικό πλαίσιο (ψυχοθεραπεία Gestalt)  στο οποίο καλούνται να το εφαρμόσουν.  Στόχος της ομάδας είναι η βαθμιαία μετακίνηση από την αντιδραστικότητα (reactivity) στην συνειδητή επιλογή και στην συνειδητή απόκριση (responsiveness) απέναντι στις εμπειρίες. Κατ’ αυτό τον τρόπο εδραιώνεται μια διαφορετική σχέση με τις δυσάρεστες εμπειρίες, αυξάνεται η ψυχική ανθεκτικότητα, η δημιουργική προσαρμογή και διευρύνονται οι εναλλακτικές επιλογές σχετικά με την φροντίδα του εαυτού.

 

 Παράλληλα με την επικέντρωση στην προσωπική εμπειρία, η ικανότητα της αυθεντικής παρουσίας (να είμαι «παρών») γεννιέται μέσα στη σχέση μας με τον άλλον. Είναι η ικανότητά μας να συνδεόμαστε, να ανταποκρινόμαστε αυθόρμητα, να δίνουμε και να λαμβάνουμε, να νιώθουμε και να κινούμαστε, με σκοπό να κερδίσουμε μία νέα εμπειρία από το περιβάλλον.

 

 Σε αυτή την ομάδα θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να ερευνήσουμε την κιναισθητική εμπειρία της παρουσίας που αναπτύσσεται στη δυαδική σχέση όπως την έχει παρουσιάσει η Αμερικανίδα Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια Ruella Frank. Θα εξερευνήσουμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε την παρουσία με τον εαυτό μας και τους άλλους και να ξεκαθαρίσουμε τα εμπόδια που μας δυσκολεύουν να συναντηθούμε αυθεντικά.

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
– Θεωρητική και βιωματική εξάσκηση

– Πρακτική εξάσκηση σε διάφορες μορφές διαλογισμού (όπως κίνηση, αναπνοή, body scan)
– Ηχογραφημένους διαλογισμούς για πρακτική στο σπίτι


ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 8 2ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: Πέμπτη 18:30 -20:30, 21/10/2021, 4/11/2021, 11/11/2021, 18/11/2021, 25/11/2021, 2/12/2021, 9/12/2021, 16/12/2021

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κουτούση Πόπη, BA (Hons) Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος του BPS, της EAGT και της HAGT.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: όλος ο κύκλος των 8 συναντήσεων €160

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μητροπόλεως 109, 2ος όροφος, Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση όμως καραντίνας, λόγω νέας έξαρσης της πανδημίας του Covid 19, το εργαστήριο θα ακυρωθεί