Θεματολογία Ομάδων Εκπαιδευτικού

 

Πέμπτη 19/05/2022

 

Ολομέλεια Εκπαιδευτικού

    

Θέμα: «Το ανθρώπινο σώμα είναι έμψυχο και η ψυχή του ένσαρκη»

    

Συντονίστριες: Α. Ορφανού, Γ. Γιαμαρέλου, Δ. Μπάλλιου, Κ. Χατζηλάκου,

 Ε. Παππά


 

Κλειστές ομάδες εκπαιδευτικού

 

1ο Εκπ Αθήνας Α & Β τμήμα      

 

Θέμα: «Θυμήσου σώμα»

Το σπίτι του παππού είχε ένα εκκρεμές. Μαζί με το εκκρεμές στο χωλ υπήρχε το ντιβανομπάουλο, μια παλιά βιβλιοθήκη, δερμάτινα σκονισμένα βιβλία, και μια βυσσινή φλοκάτη. Η πόρτα από το χωλ οδηγούσε στην αυλή. Το βλέμμα κολλημένο στο εκκρεμές και το αυτί στην εξώπορτα. Ακούω τον παππού να έρχεται...

Το σώμα ζωντανεύει στην ανάμνηση.

Στο εργαστήριο αυτό θα συναντήσουμε τις μνήμες μας ως βιώματα που δίνουν νόημα στην ύπαρξή μας και θα εξερευνήσουμε τη σωματική μας εμπειρία ως μια γέφυρα του χθες και του σήμερα.

Το Χτες, Το Σήμερα και Η Γέφυρα.

  

Συντονιστές: Ε. Παππά, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London).

Κ. Μιχαηλίδης, Είναι απόφοιτος του TEESSIDE COLLEGE, Counseling and Psychological Science. Είναι ψυχοθεραπευτής εκπαιδευτής και επόπτης Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy).

 1ο Εκπ Θες/νίκης & 1ο Διαδικτυακό

 

Θέμα:  «Συν-κίνηση ἢ πῶς τὸ σῶμα μετουσιώνει τὴ μορφὴ σὲ τέχνη»

Μὲ τὰ λόγια τοῦ Ποντύ, «τὸ σῶμα εἶναι μέσα στὸν κόσμο ὅπως ἡ καρδιὰ στὸν ὀργανισμὸ». Ταυτόχρονα, ὁ κόσμος ὅλος εἶναι μέσα στὸ σῶμα ὑπὸ τὴν ἔννοια ὅτι εἴμαστε παράγωγο τῶν συστατικῶν τοῦ κόσμου.

Ἡ ἔνσαρκη ὑπόστασή μας κινεῖται· αὐτὸ κάνει ἀκατάπαυστα ἡ ὕλη. Ἡ κίνηση φέρνει σὲ ἐπαφὴ ὅλα τὰ διαφορετικὰ στοιχεῖα μὲ ὁλόκληρο τὸ ἐσωτερικό καὶ ὁλόκληρο τὸ ἐξωτερικό περιβάλλον καὶ ἔτσι γεννιέται τὸ συναίσθημα, ποὺ ἐπίσης κινεῖται, ὥς ἐρέθισμα, παντοῦ στὸ πεδίο. Τὸ ἐρέθισμα ποὺ λαμβάνουμε ἀπὸ τὴν ἐπαφὴ αὐτὴ «ἀκουμπάει» στὸ σῶμα, στὶς αἰσθήσεις μας, καὶ εἶναι ἀδιαφοροποίητο, σὰν νὰ λέμε «τὸ φόντο». Τὸ σῶμα «ἐξάγει» ἀπὸ τὸ φόντο μιὰ μορφὴ ὄχι μόνο ἐν εἴδει ποσοτικῆς μεταβολῆς, ἀλλὰ, χρησιμοποιώντας ὡς ἐργαλεῖα τὸ πλαίσιο τῆς φαινομενολογικῆς του ἀναφορᾶς (παρόν), τὴ μνήμη (παρελθόν) καὶ τὴ φαντασία (μέλλον), τὴν ἀναγάγει σὲ ἔργο τέχνης, ἀνεπανάληπτο στὸ τώρα καὶ ὑποκείμενο σὲ μεταλλάξεις καὶ ἀφανισμὸ στὸ μετὰ.

 

Συντονιστής: Γ. Δίπλας, P.g.D. in PCA Counseling, Εκπαιδευτής, Θεραπευτής, Eπόπτης Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ), κάτοχος ECP. Mέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

 

2ο Εκπ Θες/νίκης

 

 Θέμα: «Εγώ και ο άλλος»

«Το σώμα μου αναγνωρίζεται από το γεγονός ότι δίνει διπλές αισθητηριακές εντυπώσεις. Όταν πιέζω το ένα στο άλλο τα δύο μου χέρια δεν έχω να κάνω με δύο αισθητηριακές εντυπώσεις που θα τις βίωνα μαζί, όπως αντιλαμβάνεσαι δύο αντικείμενα παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, έχω να κάνω με μια αμφίσημη οργάνωση που τα δύο χέρια μπορούν να εναλλάσσονται στη λειτουργία του αγγίζοντος και του αγγιζόμενου».

Σε αυτό το εργαστήρι θα ταξιδέψουμε στις αισθητηριακές εντυπώσεις του σώματος σε σχέση με τον σημαντικό «άλλο», σύντροφο, γονέα, φίλο. Πώς μέσα στη συνύπαρξη των σωματικών εμπειριών του σχετίζεσθαι περνώ από τη συμβολή, στη διαφοροποίηση, από την εγγύτητα  στην απόσυρση, από το Εγώ, στο Μαζί, στο Εμείς, στο Εγώ και πάλι. Τα σώματα δεν υπάρχουν απλά το ένα δίπλα στο άλλο, συν-λειτουργούν, συν-διαμορφώνουν το πεδίο. Αντιλαμβάνονται την ύπαρξη του Εαυτού μόνο μέσα από τη λειτουργική ανάπτυξη του Άλλου.

Συντονίστρια: Γ. Καλώτα, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια, Επόπτρια Gestalt. Μέλος της E.A.G.T., και της H.A.G.T.

 

2ο Εκπ Αθήνας

 

Θέμα: «Μια συμπονετική ματιά στα (ψυχο)σωματικά συμπτώματα»

Ο πόνος είναι ο μεγάλος εχθρός. Γι' αυτό δε γίναμε θεραπευτές; Για να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους (και πρώτα τον εαυτό μας!) από τον ψυχικό και σωματικό πόνο! Βέβαια, ο πόνος είναι ο τηλεβόας του Θεού, γράφει ο C.S. Lewis, και "πίσω από κάθε όμορφο πράγμα υπήρξε κάποιο είδος πόνου", τραγουδά ο Bob Dylan. Στο σεμινάριο αυτό θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο να παρατηρήσουμε τις διαδικασίες του σώματος και τους -μερικές φορές δυσάρεστους- τρόπους που επικοινωνεί μαζί μας. Και χρησιμοποιώντας τη δύναμη της συμπόνιας, θα επιχειρήσουμε να έρθουμε σε διάλογο με τη δυσφορία μας, όχι για να τη θεραπεύσουμε, αλλά για να συμφιλιωθούμε μαζί της.

  

Συντονιστής: Δρ. Γιαγλής Γεώργιος, Μ.D., M.Sc., Ph.D. Βασικές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στην Ιατρική, Α.Π.Θ. Ειδίκευση στη νευρολογία και μετεκπαίδευση στη νευροψυχιατρική. Βασικές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στην Ψυχολογία, Α.Π.Θ. Τέσσερα μεταπτυχιακά διπλώματα στην Ιατρική Ερευνητική Τεχνολογία, στη Στατιστική, στη Γνωστική Ψυχολογία & Νευροψυχολογία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Θεραπευτής, Εκπαιδευτής και Επόπτης Gestalt, μέλος της EAGT & της HAGT. Έχει εκπαιδευτεί επίσης στη Θεραπεία Σχημάτων, στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια και στη Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία. Εργάζεται ιδιωτικά, διδάσκει σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και συμμετέχει σε διάφορες ερευνητικές ομάδες. Είναι βασικός εκπαιδευτής του Gestalt Foundation και συντονιστής εργαστηρίων.

 

2ο Εκπ Διαδικτυακό

 

Θέμα: «Αυτοτέλεια & αυτονομία ως διαδικασία ύπαρξης & συνύπαρξης»

Η αρχαία ιστορία της ψυχής αναφέρει, ότι η ψυχή θέλησε να αποκτήσει διακεκριμένη αυτοτέλεια και αυτονομία.

Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να διαχωριστεί από τον κόσμο του απείρου, δηλαδή από τον χώρο όλων των δυνατοτήτων στο πεδίο της συγκεκριμένης πραγματικότητας και να υπ-άρχει μέσα από το «συνάπτειν» και το «σχετίζεσθαι», αναζητώντας την ευαίσθητη συνθήκη της ενότητας.

Συντονίστρια: Γ. Γιαμαρέλου M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της EAGT (European Association for Gestalt Therapy). Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

 

3ο Εκπ Θες/νίκης - 3ο Εκπ Λάρισας

 

Θέμα: Η «αισθητική» του σώματος: Με βλέπεις, όπως με βλέπω; Με βλέπω, όπως πραγματικά είμαι; Με βλέπω ολόκληρο ή αποσπασματικό; Και  τελικά... βλέπω;

Στο εργαστήριο αυτό, θα "δουλέψουμε" πάνω στην υποκειμενικότητα της αυτό-εικόνας και πώς αυτή η υποκειμενικότητα επιδρά καταλυτικά στη σχέση του ατόμου με τον εαυτό του, αλλά και στο "σχετίζεσθαι" με το περιβάλλον.

Συντονίστρια: Ά. Γιάγκου, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια, Επόπτρια Gestalt. Κάτοχος ECP ( European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της HAGT και της EAGT. Μετεκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχολογία και Εγκληματολογία.

3ο Εκπ Αθήνας

 

Θέμα: «ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»

«Υμνώ το σώμα που πλάθει τη συνείδησή μου
που φυλάει σε μια κρυψώνα του όσα της ξεφεύγουν
που γεννάει αισθήσεις, σκέψεις, τη μιλιά μου. Το σώμα
που όταν χαθεί θα ζει μες στις δικές μου λέξεις
αυτό που μου γέννησε και τη λέξη χρόνος
γιατί χωρίς το ανθρώπινο κορμί χρόνος δεν υπάρχει
ή κι αν υπάρχει ποτέ δεν αποχτάει νόημα.
Υμνώ το σώμα που μ’ αντέχει, δεν μ’ έχει βαρεθεί
δεν μ’ έχει αποτινάξει από πάνω του
το σώμα που ό,τι κι αν του κάνω
με μεταφέρει, με μετακινεί, με κρατάει ορθό.
Υμνώ το απόλυτο σώμα, το σώμα όλων, το δικό μου
που με καλύπτει, μ’ έχει σφιχτά αγκαλιασμένο
αυτό που μαζί μια μέρα θα τελειώσουμε.»

(Απόσπασμα από το ποίημα «ΥΜΝΩ ΤΟ ΣΩΜΑ» του Τίτου Πατρίκιου στη Συλλογή «Συγκατοίκηση με το παρόν»)

Ας συναντηθούμε… στο εδώ και τώρα… αυθόρμητα… κι ανάλογα με τις συνθήκες ας τιμήσουμε το σώμα μας και τα σώματα των άλλων δίπλα μας.

Το σώμα σου, το σώμα μου, κι αυτό που συν-δημιουργούμε όλες κι όλοι μαζί… ας συναντηθούμε, κι ας αυτοσχεδιάσουμε!

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου, MSc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος, πρώην Πρόεδρος & Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

 

4ο Εκπ Θες/νίκης – Αθήνας

 

Θέμα: «… κινούμαι… κινούμε…»

«… το σώμα κινεί τον εαυτό του. Η κίνησή µου ξεδιπλώνει τον εαυτό της, δεν τον αγνοεί, δεν είναι τυφλή απέναντι του αλλά ακτινοβολεί από αυτόν».

«Ο ρόλος του σώματος και η έννοια της χωρικότητας κατά τον M.Merleau-Ponty», Κουτσανδρέα Κανελία

 

Συντονίστριες: Κ. Χατζηλάκου, M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας  Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

Δ. Χαντζιάρα, B.Sc. (Hons) Psychology – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, επόπτρια και εκπ. εκπαιδεύτρια. Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Συντονισμός σε ομάδες θεραπείας, ομάδες στήριξης γυναικών, ομάδες εκπαίδευσης και εποπτείας εθελοντών στη στήριξη καρκινοπαθών, ατομική συμβουλευτική γονέων, ατομική ψυχοθεραπεία περιστατικών. Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR.


 

Ομάδα εκπαιδευτικού ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ

 

Θέμα: «Από το «Πρέπει να Λερώσουμε τα Χέρια του Ponty» στο «Πρέπει να Απολυμάνουμε τα Χέρια του Covi(d)…»

“Αν όταν αναστοχάζομαι σχετικά με την ουσία της υποκειμενικότητας, τη βρίσκω συνδεδεμένη με την ουσία του σώματος και με την ουσία του κόσμου, αυτό συμβαίνει επειδή η ύπαρξή μου ως υποκειμενικότητα αποτελεί ένα με την ύπαρξή μου ως σώμα και με την ύπαρξη του κόσμου και επειδή, τελικά, το υποκείμενο που είμαι, αν ληφθεί συγκεκριμένα, είναι αδιαχώριστο από αυτό εδώ το σώμα και αυτόν εδώ τον κόσμο.” (Μωρίς Μερλώ – Ποντύ, 2016, Φαινομενολογία της Αντίληψης, σελ. 675).

Σε αυτό το εργαστήρι θα διερευνήσουμε πώς το σώμα μας “αντιλαμβάνεται” την πανδημία, πώς “κατοικεί” τo περιβάλλον του κορονοϊού και πώς βρίσκει τρόπους δημιουργικής προσαρμογής μέσα κι έξω από το θεραπευτικό δωμάτιο…

 

Συντονίστρια: Σ. Χατζοπούλου, M.Sc. Ψυχολογίας της Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια Gestalt.  Μέλος της E.A.G.T.,  της H.A.G.T. και του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου.


 

Παρασκευή 20/05/2022

 

Κλειστή ομάδα εκπαιδευτικού ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ 

 

Θέμα: «… κινούμαι… κινούμε…»

«… το σώμα κινεί τον εαυτό του. Η κίνησή µου ξεδιπλώνει τον εαυτό της, δεν τον αγνοεί, δεν είναι τυφλή απέναντι του αλλά ακτινοβολεί από αυτόν».

«Ο ρόλος του σώματος και η έννοια της χωρικότητας κατά τον M.Merleau-Ponty», Κουτσανδρέα Κανελία

 

Συντονιστές: Κ. Χατζηλάκου, M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας  Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

Κ. Κατσαμάκης, Χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος σύγχρονου χορού. Πτυχίο καθηγητή χορού από το Υπουργείο Πολιτισμού.


 

Ανοικτές ομάδες εκπαιδευτικού

 

Θέμα: «Το “Άλλο’’ Σώμα»

Το βλέπω; με βλέπει; συναντιόμαστε; πόσο μακριά, πόσο κοντά; πότε και πώς; Ο ζωντανός και αυθεντικός διάλογος σωμάτων στη θεραπευτική διαδικασία μέσα από την παρουσία, τη συμπερίληψη και τη δημιουργική αδιαφορία.

 

Συντονίστρια: Δ. Μπάλλιου, M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της Επιτροπής των Εκπαιδευτικών Κριτηρίων της EAGT (European Association for Gestalt Therapy). Ιδρυτικό Μέλος της EEΨG (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt).

                                                                          

Θέμα: «Συναισθηματική συρρύθμιση: η σωματική διάσταση»

Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας μέσα από τη συρρύθμιση. Η μητέρα ανταποκρίνεται στα σήματα που εκπέμπει το παιδί και αντιστρόφως, σε μια συνεχή, δυναμική διαδικασία. Οι διαδικασίες συναισθηματικής συρρύθμισης εσωτερικεύονται και αποτελούν το υπόστρωμα της αυτορρύθμισης, καθορίζοντας μάλιστα και την ποιότητά της. Αντίστοιχα, η συρρύθμιση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου αποτελεί και σημαντικό στοιχείο μιας βοηθητικής θεραπευτικής σχέσης.

Σε αυτό το εργαστήριο θα συζητήσουμε για τη σωματική διάσταση της συναισθηματικής διέγερσης, για τη συναισθηματική εναρμόνιση και για την αμοιβαιότητα και σχεσιακότητα της συρρύθμισης. Επίσης, θα εξερευνήσουμε τους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να επιτείνουμε ή να καταπραΰνουμε τις συγκινήσεις.

Συντονιστές: Δρ. Γιαγλής Γεώργιος, Μ.D., M.Sc., Ph.D. Βασικές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στην Ιατρική, Α.Π.Θ. Ειδίκευση στη νευρολογία και μετεκπαίδευση στη νευροψυχιατρική. Βασικές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στην Ψυχολογία, Α.Π.Θ. Τέσσερα μεταπτυχιακά διπλώματα στην Ιατρική Ερευνητική Τεχνολογία, στη Στατιστική, στη Γνωστική Ψυχολογία & Νευροψυχολογία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Θεραπευτής, Εκπαιδευτής και Επόπτης Gestalt, μέλος της EAGT & της HAGT. Έχει εκπαιδευτεί επίσης στη Θεραπεία Σχημάτων, στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια και στη Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία. Εργάζεται ιδιωτικά, διδάσκει σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και συμμετέχει σε διάφορες ερευνητικές ομάδες. Είναι βασικός εκπαιδευτής του Gestalt Foundation και συντονιστής εργαστηρίων.

Δ. Χαντζιάρα, B.Sc. (Hons) Psychology – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, επόπτρια εκπ. εκπαιδεύτρια. Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Συντονισμός σε ομάδες θεραπείας, ομάδες στήριξης γυναικών, ομάδες εκπαίδευσης και εποπτείας εθελοντών στη στήριξη καρκινοπαθών, ατομική συμβουλευτική γονέων, ατομική ψυχοθεραπεία περιστατικών. Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR.

 

Θέμα: «Ποιός εἶναι ὁ ρόλος του καὶ ὁ στόχος μας;»

Ἀκολουθεῖ ἕνας στοχασμός:

«Ὁ περιορισμός τῶν προσδοκιῶν στὸ τόξο τῆς ψυχικῆς μόνον ὕπαρξης βυθίζει τὸ ἄτομο μέσα στὸν χρόνο, χωρίς σωτηρία ἀπὸ τὴ φθαρτότητα, καὶ τὸ ὑποχρεώνει νὰ μεταφυτεύσει τίς ρίζες του ἀπὸ τὸ στέρεο καὶ ἀμετάβλητο ἔδαφος τοῦ ὑπερβατικοῦ ἣ τῶν μεγάλων ἐποχῶν τῆς Ἱστορίας στὸ ἀσταθές καὶ ἐφήμερο ἔδαφος τοῦ σώματός του, τῆς βιογραφίας του ἣ τοῦ περιβάλλοντός του. Σ’ αὐτὴ τὴ δυσθυμία ἀντιδροῦμε σήμερα μὲ τὴ στρατηγικὴ ποὺ ἔγκειται στὸ νὰ καλλιεργοῦμε ἔντονα τὸ παρόν, ὥστε νὰ καρποφορήσει γρήγορα, χωρίς νὰ ἐνδιαφερόμαστε πολὺ γι’ αὐτὸ ποὺ θὰ συμβεῖ σὲ ἕνα πιὸ μακρινὸ μέλλον. Αὐτὸ ὅμως συνεπάγεται ἕνα εἶδος ἑρημοποίησης τοῦ μέλλοντος, καθώς κινδυνεύει νὰ τροφοδοτήσει μιὰ καιροσκοπικὴ καὶ ἁρπακτικὴ νοοτροπία».

Ρέμο Μποντέϊ, στὸ φῦλλο Ἐφ.Συν. 3/1/2015

Συντονιστής: Γ. Δίπλας, P.g.D. in PCA Counseling, Εκπαιδευτής, Θεραπευτής, Eπόπτης Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ), κάτοχος ECP. Mέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

 

Θέμα: «ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»

«Υμνώ το σώμα που πλάθει τη συνείδησή μου
που φυλάει σε μια κρυψώνα του όσα της ξεφεύγουν
που γεννάει αισθήσεις, σκέψεις, τη μιλιά μου. Το σώμα
που όταν χαθεί θα ζει μες στις δικές μου λέξεις
αυτό που μου γέννησε και τη λέξη χρόνος
γιατί χωρίς το ανθρώπινο κορμί χρόνος δεν υπάρχει
ή κι αν υπάρχει ποτέ δεν αποχτάει νόημα.
Υμνώ το σώμα που μ’ αντέχει, δεν μ’ έχει βαρεθεί
δεν μ’ έχει αποτινάξει από πάνω του
το σώμα που ό,τι κι αν του κάνω
με μεταφέρει, με μετακινεί, με κρατάει ορθό.
Υμνώ το απόλυτο σώμα, το σώμα όλων, το δικό μου
που με καλύπτει, μ’ έχει σφιχτά αγκαλιασμένο
αυτό που μαζί μια μέρα θα τελειώσουμε.»

(Απόσπασμα από το ποίημα «ΥΜΝΩ ΤΟ ΣΩΜΑ» του Τίτου Πατρίκιου στη Συλλογή «Συγκατοίκηση με το παρόν»)

Ας συναντηθούμε… στο εδώ και τώρα… αυθόρμητα… κι ανάλογα με τις συνθήκες ας τιμήσουμε το σώμα μας και τα σώματα των άλλων δίπλα μας.

Το σώμα σου, το σώμα μου, κι αυτό που συνδημιουργούμε όλες κι όλοι μαζί… ας συναντηθούμε, κι ας αυτοσχεδιάσουμε!

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου, MSc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος, πρώην Πρόεδρος & Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

Θέμα: «Το σώμα ένας σοφός δάσκαλος!»

Ως βρέφη ως μωρά και αργότερα ως παιδιά  αντλούμε απίστευτη χαρά εξερευνώντας και χρησιμοποιώντας το σώμα μας. Συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στην ενήλικη ζωή μας; Είμαστε αρκετά προετοιμασμένες/οι να ακούμε το σώμα μας βαθιά, αληθινά, ως μια δυνατή και ιερή ύπαρξη που διαμέσου των αισθήσεων έχει την ικανότητα να μας μεταφέρει αλλού;

Σκοπός του σώματος είναι να μας εξυψώνει, να μας ωθεί, ώστε να νιώθουμε ζωντανοί, ότι βρισκόμαστε εδώ, ότι το σώμα είναι η βάση μας, το βάρος μας αλλά και ο ανυψωτήρας μας προς όλες τις εμπειρίες.

Συντονίστρια: Κ. Σιαμπάνη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια, Επόπτρια Gestalt, Msc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Παν. City – Scheffield U.K., Εκπαιδευμένη στην Art-Therapy και Sandplay Therapy. Μέλος της EAGT, μέλος της ΕΕΨΓ, κάτοχος ECP, συγγραφέας, Συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

 

Θέμα: «Από το «Πρέπει να Λερώσουμε τα Χέρια του Ponty» στο «Πρέπει να Απολυμάνουμε τα Χέρια του Covi(d)…»

“Αν όταν αναστοχάζομαι σχετικά με την ουσία της υποκειμενικότητας, τη βρίσκω συνδεδεμένη με την ουσία του σώματος και με την ουσία του κόσμου, αυτό συμβαίνει επειδή η ύπαρξή μου ως υποκειμενικότητα αποτελεί ένα με την ύπαρξή μου ως σώμα και με την ύπαρξη του κόσμου και επειδή, τελικά, το υποκείμενο που είμαι, αν ληφθεί συγκεκριμένα, είναι αδιαχώριστο από αυτό εδώ το σώμα και αυτόν εδώ τον κόσμο.” (Μωρίς Μερλώ – Ποντύ, 2016, Φαινομενολογία της Αντίληψης, σελ. 675).

Σε αυτό το εργαστήρι θα διερευνήσουμε πώς το σώμα μας “αντιλαμβάνεται” την πανδημία, πώς “κατοικεί” τo περιβάλλον του κορονοϊού και πώς βρίσκει τρόπους δημιουργικής προσαρμογής μέσα κι έξω από το θεραπευτικό δωμάτιο…

 

Συντονίστρια: Σ. Χατζοπούλου, M.Sc. Ψυχολογίας της Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια Gestalt.  Μέλος της E.A.G.T.,  της H.A.G.T. και του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου.

Θέμα: "Αν η ψυχή είχε φωνή και μπορούσε να μιλάει, κάνε πιο 'κει θα χε πει στο κορμί που τη χαλάει..." (Μανώλης Λιδάκης, Αν η ψυχή είχε φωνή, Δίσκος: Υλικό Ονείρων, 2001).

Το σώμα, ως "πηγή" αδυναμίας, πάθους, πόθου, εξάρτησης, ευπάθειας... Το σώμα τελικά, ως αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινής μας διάστασης. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο, θα διερευνήσουμε το σώμα, ως "άγκυρα" στο "εδώ και τώρα", στο επίγειο, στο θνητό, στο ανθρώπινο και τη σημασία του στην ψυχοθεραπεία Gestalt.

Συντονίστρια: Α. Γιάγκου, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια, Επόπτρια Gestalt. Κάτοχος ECP ( European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της HAGT και της EAGT. Μετεκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχολογία και Εγκληματολογία.


 

Ολομέλεια Εκπαιδευτικού

 

Παρουσίαση 3ου έτους  Θεσσαλονίκης

Θέμα: «Η πολύχρωμη διάσταση του αγγίγματος»

Το δέρμα αποτελεί το σημείο επαφής και το όριο με το περιβάλλον. Είναι ο καμβάς του σώματος, ενώ το άγγιγμα το πινέλο που το ζωγραφίζει, αλλά και το κοπίδι που το χαράζει ή και το εξαφανίζει...

«Αγγίξτε, αλλά βεβαιωθείτε πως το άγγιγμα γίνεται κινητήρια δύναμη για την διαπροσωπική εξερεύνηση» Irvin D. Yalom

 

Παρουσίαση 3ου έτους Αθήνας

 

Θέμα: «Ἔλα νὰ ἀνταλλάξουμε κορμὶ καὶ μοναξιά.

 Νὰ σοῦ δώσω ἀπόγνωση, νὰ μὴν εἶσαι ζῷο,

 νὰ μοῦ δώσεις δύναμη, νὰ μὴν εἶμαι ράκος.»

Πώς κάνοντας έναν κύκλο έρχεσαι σε επαφή; Πώς κάνοντας έναν κύκλο εκφράζεις τις σεξουαλικές σου θέσεις;

Εστιάζοντας στη σωματική διάσταση της σεξουαλικότητας, κάνουμε μια περιήγηση στις διαδικασίες επαφής, έκφρασης, σύνδεσης.

«Ο έρωτας, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής, αυτές πρέπει να την κυβερνούν». - W. Reich

 

Παρουσίαση 3ου έτους Λάρισας

 

Θέμα: «Θωρώ και αναθεωρώ το σώμα»

Η παρούσα εργασία  πραγματεύεται  σύγχρονα θέματα που το σώμα κατανοεί, μιλά, αισθάνεται, επικοινωνεί, αποσιωπά. Το σώμα  κατέχει πρωταρχική θέση για την γνωριμία και την επαφή με τον κόσμο, είναι μια πηγή γνώσης και συνείδησης. Όλα όσα βιώνει σιωπηλά και δυνατά το σώμα, τα αντιλαμβάνεται και συνδέονται μεταξύ τους και δε δύναται να απεμπλακεί το ένα από το άλλο.

 

Ανάρτηση Poster 1ου έτους Αθήνας Α τμήμα

                         

Θέμα: «Τραγουδώντας το Σώμα, Θεραπεύοντας την ψυχή, Κινώντας το Νου, Ολοκληρώνοντας το Όλο» - Ilana Rubenfeld

Φόβος, ντροπή, θλίψη, άγχος, θυμός, μοναξιά… Συναισθήματα από τα οποία συχνά θέλουμε να απομακρυνθούμε και φοβόμαστε να βιώσουμε. Η αυθεντική συνάντηση με τα δύσκολα συναισθήματα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μια ολοκληρωμένη ύπαρξη. Η επίγνωση αποκαλύπτει τον θετικό αντίκτυπο των δύσκολων συναισθημάτων, την προστατευτική τους δύναμη, απομακρύνοντάς μας από τη μονοδιάστατη εστίαση στη δυσφορία που επιφέρουν. Το σώμα, ως φορέας της βιωμένης εμπειρίας και της καταγεγραμμένης μας ιστορίας, έχει τη δύναμη να μας συνδέει με την παρούσα στιγμή. Με οδηγό το σώμα, την εκφραστική του κίνηση και τη μουσικότητά του θα περιπλανηθούμε εντός μας, αλλά και μεταξύ μας, σε ένα χορό σωμάτων, συναισθημάτων και ψυχών, με σκοπό την ουσιαστική συνάντηση και σύνδεσή τους.

 

Ανάρτηση Poster 1ου έτους Αθήνας Β τμήμα

Θέμα: «Το Σώμα μας: Η Πύλη στο Εδώ και Τώρα»

Το θέμα που προτείνουμε αφορά στην επίγνωση. 

Σύμφωνα με τον F. Perls  η επίγνωση διακρίνεται σε τρεις ζώνες: στην επίγνωση του εαυτού, στην επίγνωση του κόσμου και σε αυτή της ενδιάμεσης ζώνης, της φαντασιωσικής, και πρόκειται για μια σημαντικά μεγάλη περιοχή, με φανταστικές δραστηριότητες (φαντασιώσεις, συνήθειες, προκαταλήψεις και διανοητικές συλλήψεις), ιδιαίτερα ενεργοβόρες που μας αποσυνδέουν από τον αυθεντικό μας εαυτό και τον κόσμο. Η φαντασιωσική ζώνη σχετίζεται περισσότερο με το παρελθόν και το μέλλον και βρίσκεται ανάμεσα σ’ εμάς και την επίγνωση του Εαυτού μας και του Κόσμου που σχετίζεται με το παρόν. 

Πώς αποσυνδεόμαστε από το Εδώ και Τώρα, μέσω της ενδιάμεσης ζώνης και τι επιφέρει αυτό στον ψυχισμό μας;

  • Με την προσκόλληση σε σκέψεις που βασίζονται σε παρελθοντικές καταστάσεις. Μια τέτοια τάση, συνήθως, γεννά συναισθήματα χαμηλής δόνησης (μελαγχολία, θλίψη κλπ) 
  • Με την προσκόλληση σε σκέψεις που αφορούν στο μέλλον, οι οποίες προκαλούν ανησυχία, άγχος κλπ

Η θεραπεία Gestalt επιχειρεί να μάς κάνει συνειδητούς ακόμα κι όταν τελούμε εντός της ζώνης της φαντασιωσικής ζωής που είναι, άλλωστε, ένας βασικός νοητικός τομέας της ανθρώπινης διάνοιας. Δεν προσπαθεί, επομένως, να αδρανοποιήσει τις προκαταλήψεις, τις φαντασιώσεις και τις συνήθειές μας, αλλά το να αποκτήσουμε επίγνωση αυτών, καθώς, σύμφωνα και με την παράδοξη θεωρία της αλλαγής, το να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε στο εδώ και τώρα, συνιστά την αλλαγή που επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε. 

Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Μια πύλη εισόδου από την ενδιάμεση ζώνη της φαντασιωσικής ζωής, στο εδώ και τώρα, είναι μέσα από το σώμα μας. Η επίγνωση του εαυτού και του κόσμου αφορά μόνο στο παρόν και μπορεί να αναδυθεί μέσα από την παρατήρηση του σώματος - το αφούγκρασμα των αισθήσεων (όραση, ακοή, γεύση, αφή και όσφρηση), της φωνής, των γλωσσικών εκφράσεων και σκέψεων που αυτή εκφράζει και, τέλος, από την παρατήρηση των σωματικών κινήσεων (χειρονομίες, σωματικές στάσεις).

 

Ανάρτηση Poster 2ου έτους Αθήνας

Θέμα: «Ενσώματη εμπειρία σε ένα δυναμικό σύστημα διαρκούς αλλαγής»

Ο Maurice Merleau-Ponty ανέπτυξε μια κριτική ενάντια στην καρτεσιανή θεώρηση, που διαχωρίζει σώμα-ψυχή, από τη σκοπιά της σωματικής ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. 

Το σώμα αποτελεί το σύστημα εκείνο που είναι ανοιχτό και συνδεόμενο με τον κόσμο, ως το μέσο για την πρόσληψή του. Αποτελεί, δηλαδή την αφετηρία στον, και προς τον κόσμο, τον τόπο, όπου διασταυρώνονται «πλήθος από αιτιότητες», η κοινή ύφανση που διαπλέκει όλα τα αντικείμενα, και αναδύεται η αντίληψη. Το σώμα βιώνει, αναστοχάζεται, αναζητά νόημα, δρα. 

Η ανθρώπινη ύπαρξη υφίσταται σε ένα πλέγμα συνδέσεων και δικτύων με άλλους, όπου το εγώ τοποθετείται στο πλαίσιο της διυποκειμενικότητας ως σώμα και αντίληψη. Αυτό επιδιώκουμε να αναδείξουμε και με τη δική μας παρουσίαση, εστιάζοντας μέσα από τη θεωρία πεδίου στο αέναο των αλλαγών, τη ρητή και άρρητη αλληλεπίδραση των σωμάτων που συναποτελούν μέρος ενός αεικίνητου συστήματος.


 

Σάββατο 21/05/2022

 

Κλειστή ομάδα εκπαιδευτικού ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ

 

Θέμα: «Ένα Σώμα Χίλιες Λέξεις»

Σώμα ζωντανό, σώμα σφριγηλό, σώμα σιωπηλό, σώμα που λιώνει στην αγάπη, σφαδάζει στον πόνο, τρέμει στο φόβο, σώμα κατοικία των σχέσεων, σώμα φορέας της ιστορίας, σώμα που θυμάται, σώμα που ψεύδεται, σώμα που κοιτά, σώμα που κινείται, σώμα που δαγκώνει, σώμα με παρουσία. Σώμα… εκεί όπου η ζωή ξεδιπλώνεται!

Ένα βιωματικό εργαστήριο.

                

Συντονίστρια: Δ. Μπάλλιου, M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της Επιτροπής των Εκπαιδευτικών Κριτηρίων της EAGT (European Association for Gestalt Therapy). Ιδρυτικό Μέλος της EEΨG (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt).


 

Ανοικτές ομάδες εκπαιδευτικού

 

Θέμα: «Η μεταμόρφωση της βραχύτητας των αισθήσεων στο συνεχές της διαδικασίας του είναι»

Σε αυτή την συνάντηση θα διερευνήσουμε τις αρχαίες έννοιες «γη», «ύδωρ», «αήρ», «πυρ», για την κατανόηση της ένσαρκης εμπειρίας ως στοιχείο του εν τω κόσμω είναι.

 

Συντονίστρια: Γ. Γιαμαρέλου, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της EAGT (European Association for Gestalt Therapy). Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

 

Θέμα: «ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»

«Υμνώ το σώμα που πλάθει τη συνείδησή μου
που φυλάει σε μια κρυψώνα του όσα της ξεφεύγουν
που γεννάει αισθήσεις, σκέψεις, τη μιλιά μου. Το σώμα
που όταν χαθεί θα ζει μες στις δικές μου λέξεις
αυτό που μου γέννησε και τη λέξη χρόνος
γιατί χωρίς το ανθρώπινο κορμί χρόνος δεν υπάρχει
ή κι αν υπάρχει ποτέ δεν αποχτάει νόημα.
Υμνώ το σώμα που μ’ αντέχει, δεν μ’ έχει βαρεθεί
δεν μ’ έχει αποτινάξει από πάνω του
το σώμα που ό,τι κι αν του κάνω
με μεταφέρει, με μετακινεί, με κρατάει ορθό.
Υμνώ το απόλυτο σώμα, το σώμα όλων, το δικό μου
που με καλύπτει, μ’ έχει σφιχτά αγκαλιασμένο
αυτό που μαζί μια μέρα θα τελειώσουμε.»

(Απόσπασμα από το ποίημα «ΥΜΝΩ ΤΟ ΣΩΜΑ» του Τίτου Πατρίκιου στη Συλλογή «Συγκατοίκηση με το παρόν»)

Ας συναντηθούμε… στο εδώ και τώρα… αυθόρμητα… κι ανάλογα με τις συνθήκες ας τιμήσουμε το σώμα μας και τα σώματα των άλλων δίπλα μας.

Το σώμα σου, το σώμα μου, κι αυτό που συνδημιουργούμε όλες κι όλοι μαζί… ας συναντηθούμε, κι ας αυτοσχεδιάσουμε!

Συντονίστριες: Α. Κωνσταντινίδου, MSc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος, πρώην Πρόεδρος & Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

Δ. Χαντζιάρα, B.Sc. (Hons) Psychology – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, επόπτρια εκπ. εκπαιδεύτρια. Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Συντονισμός σε ομάδες θεραπείας, ομάδες στήριξης γυναικών, ομάδες εκπαίδευσης και εποπτείας εθελοντών στη στήριξη καρκινοπαθών, ατομική συμβουλευτική γονέων, ατομική ψυχοθεραπεία περιστατικών. Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR.

Θέμα: «Συν-κίνηση ἢ πῶς τὸ σῶμα μετουσιώνει τὴ μορφὴ σὲ τέχνη»

Μὲ τὰ λόγια τοῦ Ποντύ, «τὸ σῶμα εἶναι μέσα στὸν κόσμο ὅπως ἡ καρδιὰ στὸν ὀργανισμὸ». Ταυτόχρονα, ὁ κόσμος ὅλος εἶναι μέσα στὸ σῶμα ὑπὸ τὴν ἔννοια ὅτι εἴμαστε παράγωγο τῶν συστατικῶν τοῦ κόσμου.

Ἡ ἔνσαρκη ὑπόστασή μας κινεῖται· αὐτὸ κάνει ἀκατάπαυστα ἡ ὕλη. Ἡ κίνηση φέρνει σὲ ἐπαφὴ ὅλα τὰ διαφορετικὰ στοιχεῖα μὲ ὁλόκληρο τὸ ἐσωτερικό καὶ ὁλόκληρο τὸ ἐξωτερικό περιβάλλον καὶ ἔτσι γεννιέται τὸ συναίσθημα, ποὺ ἐπίσης κινεῖται, ὥς ἐρέθισμα, παντοῦ στὸ πεδίο. Τὸ ἐρέθισμα ποὺ λαμβάνουμε ἀπὸ τὴν ἐπαφὴ αὐτὴ «ἀκουμπάει» στὸ σῶμα, στὶς αἰσθήσεις μας, καὶ εἶναι ἀδιαφοροποίητο, σὰν νὰ λέμε «τὸ φόντο». Τὸ σῶμα «ἐξάγει» ἀπὸ τὸ φόντο μιὰ μορφὴ ὄχι μόνο ἐν εἴδει ποσοτικῆς μεταβολῆς, ἀλλὰ, χρησιμοποιώντας ὡς ἐργαλεῖα τὸ πλαίσιο τῆς φαινομενολογικῆς του ἀναφορᾶς (παρόν), τὴ μνήμη (παρελθόν) καὶ τὴ φαντασία (μέλλον), τὴν ἀναγάγει σὲ ἔργο τέχνης, ἀνεπανάληπτο στὸ τώρα καὶ ὑποκείμενο σὲ μεταλλάξεις καὶ ἀφανισμὸ στὸ μετὰ.

 

Συντονιστής: Γ. Δίπλας, P.g.D. in PCA Counseling, Εκπαιδευτής, Θεραπευτής, Eπόπτης Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ), κάτοχος ECP. Mέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

Θέμα: «Ο χώρος και ο τόπος: συν δημιουργοί μιας ιστορίας»

Παρίσι, Αθήνα, ένα χωριό, μέσα στο δάσος, ένα σπίτι, το μέρος κάτω από το κρεβάτι, η άκρη του δρόμου, το κάθισμα στο βαγόνι ενός τρένου, ένας κήπος...

Μικρά ή μεγάλα μέρη που ανήκουν σε άλλα μέρη. Στο κάθε ένα από αυτά μπορεί να ξεδιπλωθεί μια ιστορία, καθώς εκεί συμβαίνουν πράξεις που διαμορφώνουν ένα νόημα.

Το σώμα μας φέρνει ιστορίες, εικόνες και αισθήσεις τόπων στους οποίους έχει βρεθεί κι έχει κινηθεί. Το σώμα μας αντιδρά, κινείται και επηρεάζεται από τον χώρο και δημιουργεί χώρο. Η κίνηση στον εξωτερικό χώρο βρίσκεται σε μια διαρκή αλληλεπίδραση με την κίνηση στον εσωτερικό μου χώρο: ανταλλάσσουν πληροφορίες, διευρύνουν ή στενεύουν τη χωρητικότητα και συν δημιουργούν έναν μοναδικό τρόπο αφήγησης.

Στο εργαστήρι αυτό θα εστιάσουμε στην έκφραση της κίνησης στον χώρο και στον τόπο. Με ιδιαίτερη προσοχή στη σωματική ροή και ακρίβεια θα ενθαρρύνουμε την ενεργητική ακρόαση του σώματος αυξάνοντας την εσωτερική και εξωτερική αντίληψη του χώρου. Σκοπός είναι να παρατηρήσουμε πώς ο χώρος και ο τόπος γίνονται  αντιληπτοί ως μια σημαντική παρουσία στην κίνησή μας και να πλάσουμε "χωρικές" ιστορίες που εμπεριέχουν τις τρεις διαστάσεις του χρόνου.  

Συντονίστρια: Ε. Παππά, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London).

Θέμα: «Η σιωπή στην ομάδα»

«Θα χρειαζόταν μια σιωπή που τυλίγει εκ νέου την ομιλία αφού κάποιος καταλάβει ότι η ομιλία τυλίγει την υποτιθέμενη σιωπή της ψυχολογικής σύμπτωσης. Τι θα είναι αυτή η σιωπή; Καθώς η μείωση τελικά δεν είναι για τον Husserl μια υπερβατική εμμονή αλλά η αποκάλυψη της διατριβής του Κόσμου, αυτή η σιωπή δεν θα είναι αντίθετη με τη γλώσσα. Ο λόγος βρίσκεται ανάμεσα σε δυο σιωπές. Δίνει έκφραση σε μια εμπειρία που είναι βουβή και αγνοεί το νόημά της αλλά μόνο για να κάνει αυτή την εμπειρία να φαίνεται στην καθαρότητά της. Δεν σπάει το συμβόλαιό μας με τα πράγματα αλλά μας βγάζει από μια κατάσταση σύγχυσης αφυπνίζοντας την αλήθεια της παρουσίας τους» (Maurice Merleau- Ponty 1968, The visible and the invisible).

Σε αυτό το εργαστήρι θα διερευνήσουμε τη μορφή, την παρουσία/απουσία, τη νοηματοδότηση, τη δύναμη, τον «ήχο» της σιωπής μέσα στη διαλογική σχέση των μελών μιας θεραπευτικής ομάδας. Πώς η σιωπή συναντά τις λέξεις, τα συναισθήματα, τις αισθήσεις μας, πώς από το φόντο παίρνει μορφή μέσα στην ομάδα και επιστρέφει πίσω στο φόντο της, με άλλη διάσταση.  

Συντονίστρια: Γ. Καλώτα, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια, Επόπτρια Gestalt. Μέλος της E.A.G.T., και της H.A.G.

Θέμα: «Το σώμα ένας σοφός δάσκαλος!»

Ως βρέφη ως μωρά και αργότερα ως παιδιά  αντλούμε απίστευτη χαρά εξερευνώντας και χρησιμοποιώντας το σώμα μας. Συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στην ενήλικη ζωή μας; Είμαστε αρκετά προετοιμασμένες/οι να ακούμε το σώμα μας βαθιά, αληθινά, ως μια δυνατή και ιερή ύπαρξη που διαμέσου των αισθήσεων έχει την ικανότητα να μας μεταφέρει αλλού;

Σκοπός του σώματος είναι να μας εξυψώνει, να μας ωθεί, ώστε να νιώθουμε ζωντανοί, ότι βρισκόμαστε εδώ, ότι το σώμα είναι η βάση μας, το βάρος μας αλλά και ο ανυψωτήρας μας προς όλες τις εμπειρίες.

Συντονίστρια: Κ. Σιαμπάνη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια, Επόπτρια Gestalt, Msc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Παν. City – Scheffield U.K., Εκπαιδευμένη στην Art-Therapy και Sandplay Therapy. Μέλος της EAGT, μέλος της ΕΕΨΓ, κάτοχος ECP, συγγραφέας, Συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

 

Θέμα: «ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ... Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΕΝΣΩΜΑΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ...»

«Μην κατηγορείς τη λάσπη»....

 ...λένε στην Ανατολή....

  «Ο λωτός είναι κρυμμένος μέσα στη λάσπη»

«Χρησιμοποίησε τη λάσπη, για να παράγεις τον λωτό»

Λάσπη, φαντάζει η αποσύνδεση. Και με λωτό μοιάζει η σύνδεση. Λωτός και λάσπη, το ίδιο. Ο λωτός περικλείει την λάσπη. Η λάσπη περικλείει τον λωτό. Ο λωτός είναι κρυμμένος στην λάσπη. Και η σύνδεση, κρυμμένη στην αποσύνδεση.

Στο εργαστήριο αυτό, θα συναντήσουμε την αποσύνδεση. Ερωτηματικό στις εμπειρίες θα βάλουμε. Και θα περιμένουμε. Θα περιμένουμε να φανεί. Και σαν φανεί, θα την καλωσορίσουμε, θα την γνωρίσουμε, θα την κατανοήσουμε, θα την αγαπήσουμε. Θα επιχειρήσουμε να συναντήσουμε την κρυμμένη ενσώματη εμπειρία.... 

 

Συντονιστής: Κ. Μιχαηλίδης, Είναι απόφοιτος του TEESSIDE COLLEGE, Counseling and Psychological Science. Είναι ψυχοθεραπευτής εκπαιδευτής και επόπτης Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy).


 

Ολομέλεια Εκπαιδευτικού

 

Παρουσίαση 4ου έτους Αθήνας

Θέμα: «Αὐτείδωλον ἐγενόμην»

Απόψε αγάπησα τα μάτια μου, κοιτώντας τα μες στον καθρέφτη:

να 'ταν το φως, που, μες στην κάμαρα, τόσο λεπτά κι ανάερα πέφτει;

Να ’ταν το ρόδο το απριλιάτικο, που το 'χα βάλει στη γωνία

να μην το δω να παραδίνεται στη βραδινή την αγωνία;

Να 'ταν, αλήθεια, το τριαντάφυλλο, που ξεψυχούσε στο ποτήρι,

_ή κάποιοι πόθοι που με παίδευαν, και που είχαν απομείνει στείροι;...

Το ρόδο που 'σβηνε, το πάθος μου, το παραθύρι που δεν κλείνω,

-ή μήπως επειδή σε κοίταξαν τόσο πολύ, το βράδυ εκείνο;

Ναπολέων Λαπαθιώτης, "Νάρκισσος".

1997. Ποιήματα. Αθήνα: Ζήτρος.

 

Θέμα: «Σώμα και Παραβίαση»

Το σώμα είναι το όριο της εμπειρίας μου, της επαφής και του τρόπου που συνδέομαι με τον κόσμο. Τι συμβαίνει όταν αυτό παραβιάζεται;

 

Ανάρτηση Poster 1ου έτους Θεσσαλονίκης

Θέμα: «Touch me if you can»

Πώς οι αισθήσεις φανερώνουν τα εμπόδια στην επαφή; Ο ρόλος των αισθήσεων στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία.

 

Ανάρτηση Poster 2ου έτους Θεσσαλονίκης

Θέμα: «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ «και πώς έρχεσαι σήμερα;»»
Κι αν αφήσω το σώμα μου να σου απαντήσει;
Αν τα λόγια δεν είναι αρκετά για να δεις πως έρχομαι;
Το σώμα σου και το σώμα μου διαρκώς παρόντα, άλλοτε με κομμένη την ανάσα κι άλλοτε με πέτρα την καρδιά.
Το σώμα μου είμαι εγώ και Το σώμα σου είσαι εσύ
Το σώμα ακούει  κι όσα δεν ακούμε και μιλάει ξετυλίγοντας την ιστορία του, θα πει όσα δε θα πούμε, θα κραυγάσει όταν δεν υπάρχει χώρος να εκφραστεί.
Δίνοντας φωνή στο σώμα παίρνει φωνή και η ψυχή. Όλα μέσα στο χορό της σχέσης, από το εγώ στο εσύ και από εκεί στο μαζί.
Ένας διάλογος με τον ψυχοθεραπευτή. Με όρους ψυχοσωματικής έκφρασης. Σε μια οικουμενική διάσταση.

 

Ανάρτηση Poster 1ου έτους Διαδικτυακό

Θέμα: «Η Σωματοποίηση του Τραύματος»

Θα  διερευνήσουμε το πώς η αφή, η κίνηση και η παρατήρηση και επίγνωση των σωματικών αισθήσεων μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την διερεύνηση της σωματοποίησης του τραύματος. Θα πειραματιστούμε με την ενσωμάτωση τεχνικών όπως η γιόγκα, το Thai Massage και ο διαλογισμός βιπάσσανα ως μέσων για την απελευθέρωση των σωματοποιημένων μορφών.

 

Ανάρτηση Poster 2ου έτους Διαδικτυακό

Θέμα: «Το σώμα στο «παρόν»»

Πώς το σώμα συναντάει ένα ερέθισμα ξανά και ξανά μέσα στο χρόνο όταν το πεδίο συνεχώς αλλάζει; Το σώμα ακούει, βλέπει, γεύεται, οσφραίνεται, φέρεται, θυμάται και εκφράζεται. Ο φακός μας επικεντρώνεται στο σώμα ως αγωγό αισθήσεων και συναισθημάτων μέσα στο χρόνο.


 

Κυριακή 22/05/2022

 

Κλειστές Ομάδες Εκπαιδευτικού  

1ο έτος Αθήνας Α & Β τμήμα

 

Θέμα: «Μια συμπονετική ματιά στα (ψυχο)σωματικά συμπτώματα»

Ο πόνος είναι ο μεγάλος εχθρός. Γι' αυτό δε γίναμε θεραπευτές; Για να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους (και πρώτα τον εαυτό μας!) από τον ψυχικό και σωματικό πόνο! Βέβαια, ο πόνος είναι ο τηλεβόας του Θεού, γράφει ο C.S. Lewis, και "πίσω από κάθε όμορφο πράγμα υπήρξε κάποιο είδος πόνου", τραγουδά ο Bob Dylan. Στο σεμινάριο αυτό θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο να παρατηρήσουμε τις διαδικασίες του σώματος και τους -μερικές φορές δυσάρεστους- τρόπους που επικοινωνεί μαζί μας. Και χρησιμοποιώντας τη δύναμη της συμπόνιας, θα επιχειρήσουμε να έρθουμε σε διάλογο με τη δυσφορία μας, όχι για να τη θεραπεύσουμε, αλλά για να συμφιλιωθούμε μαζί της.

Συντονιστής: Δρ. Γιαγλής Γεώργιος, Μ.D., M.Sc., Ph.D. Βασικές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στην Ιατρική, Α.Π.Θ. Ειδίκευση στη νευρολογία και μετεκπαίδευση στη νευροψυχιατρική. Βασικές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στην Ψυχολογία, Α.Π.Θ. Τέσσερα μεταπτυχιακά διπλώματα στην Ιατρική Ερευνητική Τεχνολογία, στη Στατιστική, στη Γνωστική Ψυχολογία & Νευροψυχολογία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Θεραπευτής, Εκπαιδευτής και Επόπτης Gestalt, μέλος της EAGT & της HAGT. Έχει εκπαιδευτεί επίσης στη Θεραπεία Σχημάτων, στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια και στη Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία. Εργάζεται ιδιωτικά, διδάσκει σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και συμμετέχει σε διάφορες ερευνητικές ομάδες. Είναι βασικός εκπαιδευτής του Gestalt Foundation και συντονιστής εργαστηρίων.

 

1ο έτος Θεσσαλονίκης & 1ο έτος Διαδικτυακό

Θέμα: «ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ... Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΕΝΣΩΜΑΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ...»

« Μην κατηγορείς τη λάσπη»....

 .....λένε στην Ανατολή....

 «Ο λωτός είναι κρυμμένος μέσα στη λάσπη»

«Χρησιμοποίησε τη λάσπη, για να παράγεις τον λωτό»

Λάσπη, φαντάζει η αποσύνδεση. Και με λωτό μοιάζει η σύνδεση. Λωτός και λάσπη, το ίδιο. Ο λωτός περικλείει τη λάσπη. Η λάσπη περικλείει τον λωτό. Ο λωτός είναι κρυμμένος στη λάσπη. Και η σύνδεση, κρυμμένη στην αποσύνδεση.

Στο εργαστήριο αυτό, θα συναντήσουμε την αποσύνδεση. Ερωτηματικό στις εμπειρίες θα βάλουμε. Και θα περιμένουμε. Θα περιμένουμε να φανεί. Και σαν φανεί, θα την καλωσορίσουμε, θα τη γνωρίσουμε, θα την κατανοήσουμε, θα την αγαπήσουμε. Θα επιχειρήσουμε να συναντήσουμε την κρυμμένη ενσώματη εμπειρία... 

 

Συντονιστής: Κ. Μιχαηλίδης, Είναι απόφοιτος του TEESSIDE COLLEGE, Counseling and Psychological Science. Είναι ψυχοθεραπευτής εκπαιδευτής και επόπτης Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy).

 

2ο έτος Θεσσαλονίκης

Θέμα: «Ο χώρος και ο τόπος : συν δημιουργοί μιας ιστορίας»

Παρίσι, Αθήνα, ένα χωριό, μέσα στο δάσος, ένα σπίτι, το μέρος κάτω από το κρεβάτι, η άκρη του δρόμου, το κάθισμα στο βαγόνι ενός τρένου, ένας κήπος...

Μικρά ή μεγάλα μέρη που ανήκουν σε άλλα μέρη. Στο κάθε ένα από αυτά μπορεί να ξεδιπλωθεί μια ιστορία, καθώς εκεί συμβαίνουν πράξεις που διαμορφώνουν ένα νόημα.

Το σώμα μας φέρει ιστορίες, εικόνες και αισθήσεις τόπων στους οποίους έχει βρεθεί κι έχει κινηθεί. Το σώμα μας αντιδρά, κινείται και επηρεάζεται από τον χώρο και δημιουργεί χώρο. Η κίνηση στον εξωτερικό χώρο βρίσκεται σε μια διαρκή αλληλεπίδραση με την κίνηση στον εσωτερικό μου χώρο: ανταλλάσσουν πληροφορίες, διευρύνουν ή στενεύουν την χωρητικότητα και συν δημιουργούν έναν μοναδικό τρόπο αφήγησης.

Στο εργαστήρι αυτό θα εστιάσουμε στην έκφραση της κίνησης στον χώρο και στον τόπο. Με ιδιαίτερη προσοχή στη σωματική ροή και ακρίβεια θα ενθαρρύνουμε την ενεργητική ακρόαση του σώματος αυξάνοντας την εσωτερική και εξωτερική αντίληψη του χώρου. Σκοπός είναι να παρατηρήσουμε πως ο χώρος και ο τόπος γίνονται  αντιληπτοί ως μια σημαντική παρουσία στην κίνησή μας και να πλάσουμε "χωρικές" ιστορίες που εμπεριέχουν τις τρεις διαστάσεις του χρόνου.  

Συντονίστρια: Ε. Παππά, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London).

 

2ο έτος Αθήνας

Θέμα: «Δύο χρόνια ομάδας εκπαιδευτικού – Δύο χρόνια κορονοϊού:

Η ομάδα μου στα χρόνια της πανδημίας…»

«…αν είμαι στον κόσμο, είμαι του κόσμου…στο βαθμό που έχω σώμα και δρω μέσα στον κόσμο διαμέσου εκείνου, ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι για μένα ένα άθροισμα σημείων παρατεταγμένων το ένα δίπλα στο άλλο ούτε και μια απειρία σχέσεων, τη σύνθεση των οποίων θα διενεργούσε η συνείδησή μου και όπου θα έβαζε να εμπεριέχεται το σώμα μου· δεν είμαι εντός του χώρου και εντός του χρόνου, δε σκέφτομαι το χώρο και το χρόνο, είμαι στον χώρο και τον χρόνο, είμαι του χώρου και του χρόνου, το σώμα μου εφαρμόζει σε εκείνους και τους περιλαμβάνει…»

(Μωρίς Μερλώ – Ποντύ, 2016, Φαινομενολογία της Αντίληψης, σελ. 762-763 & σελ.244-245).

Σε αυτό το εργαστήρι θα διερευνήσουμε πώς μέσω του σώματός μας έχουμε επίγνωση του κόσμου, του τρόπου με τον οποίο υπάρχουμε και κατοικούμε στο χώρο (στην ομάδα) και κατ’ επέκταση στο χρόνο (στα χρόνια της πανδημίας).

Συντονίστρια: Σ. Χατζοπούλου, M.Sc. Ψυχολογίας της Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια Gestalt.  Μέλος της E.A.G.T.,  της H.A.G.T. και του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου.

 

2ο έτος Διαδικτυακό

 

Θέμα: «Η "αισθητική" του σώματος: Με βλέπεις, όπως με βλέπω; Με βλέπω, όπως πραγματικά είμαι; Με βλέπω ολόκληρο ή αποσπασματικό; Και  τελικά... βλέπω;»

Στο εργαστήριο αυτό, θα "δουλέψουμε" πάνω στην υποκειμενικότητα της αυτο-εικόνας και πώς αυτή η υποκειμενικότητα επιδρά καταλυτικά στη σχέση του ατόμου με τον εαυτό του, αλλά και στο "σχετίζεσθαι" με το περιβάλλον.

Συντονίστρια: Ά. Γιάγκου, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια, Επόπτρια Gestalt. Κάτοχος ECP ( European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της HAGT και της EAGT. Μετεκπαίδευση στη Δικαστική Ψυχολογία και Εγκληματολογία.

 

3ο έτος Θεσσαλονίκης & 3ο έτος Λάρισας

Θέμα: «Αυτοτέλεια & αυτονομία ως διαδικασία ύπαρξης & συνύπαρξης»

Η αρχαία ιστορία της ψυχής αναφέρει, ότι η ψυχή θέλησε να αποκτήσει διακεκριμένη αυτοτέλεια και αυτονομία.

Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να διαχωριστεί από τον κόσμο του απείρου, δηλαδή από τον χώρο όλων των δυνατοτήτων στο πεδίο της συγκεκριμένης πραγματικότητας και να υπ-άρχει μέσα από το «συνάπτειν» και το «σχετίζεσθαι», αναζητώντας την ευαίσθητη συνθήκη της ενότητας.

Συντονίστρια: Γ. Γιαμαρέλου, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της EAGT (European Association for Gestalt Therapy). Ιδρυτικό μέλος της ΕΕΨG (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt).

 

3ο έτος Αθήνας

Θέμα: «… κινούμαι… κινούμε…»

«… το σώμα κινεί τον εαυτό του. Η κίνησή µου ξεδιπλώνει τον εαυτό της, δεν τον αγνοεί, δεν είναι τυφλή απέναντι του αλλά ακτινοβολεί από αυτόν».

«Ο ρόλος του σώματος και η έννοια της χωρικότητας κατά τον M.Merleau-Ponty», Κουτσανδρέα Κανελία

 

Συντονίστρια: Κ. Χατζηλάκου M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας  Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT).

4ο έτος Αθήνας - Θεσσαλονίκης

 

Θέμα:  «Το Σώμα Θυμάται…»

Από το 1ο στο 4ο… ένας χορός σωμάτων αναδύεται, ξεδιπλώνεται και εξελίσσεται.

Ας διερευνήσουμε το ταξίδι αυτό ως μια πορεία ‘’βιωμένης αίσθησης’’, επίγνωσης και νοηματοδότησης.

Συντονίστριες: Δ. Μπάλλιου, M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της Επιτροπής των Εκπαιδευτικών Κριτηρίων της EAGT (European Association for Gestalt Therapy). Ιδρυτικό Μέλος της EEΨG (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt).

Δ. Χαντζιάρα, B.Sc. (Hons) Psychology – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, επόπτρια εκπ. εκπαιδεύτρια.

Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Συντονισμός σε ομάδες θεραπείας, ομάδες στήριξης γυναικών, ομάδες εκπαίδευσης και εποπτείας εθελοντών στη στήριξη καρκινοπαθών, ατομική συμβουλευτική γονέων, ατομική ψυχοθεραπεία περιστατικών. Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR.


 

Ομάδα εκπαιδευτικού ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ

 

Θέμα: «Η σιωπή στην ομάδα»

«Θα χρειαζόταν μια σιωπή που τυλίγει εκ νέου την ομιλία αφού κάποιος καταλάβει ότι η ομιλία τυλίγει την υποτιθέμενη σιωπή της ψυχολογικής σύμπτωσης. Τι θα είναι αυτή η σιωπή; Καθώς η μείωση τελικά δεν είναι για τον Husserl μια υπερβατική εμμονή αλλά η αποκάλυψη της διατριβής του Κόσμου, αυτή η σιωπή δεν θα είναι αντίθετη με τη γλώσσα. Ο λόγος βρίσκεται ανάμεσα σε δυο σιωπές. Δίνει έκφραση σε μια εμπειρία που είναι βουβή και αγνοεί το νόημά της αλλά μόνο για να κάνει αυτή την εμπειρία να φαίνεται στην καθαρότητά της. Δεν σπάει το συμβόλαιό μας με τα πράγματα αλλά μας βγάζει από μια κατάσταση σύγχυσης αφυπνίζοντας την αλήθεια της παρουσίας τους» (Maurice Merleau- Ponty 1968, The visible and the invisible).

Σε αυτό το εργαστήρι θα διερευνήσουμε τη μορφή, την παρουσία/απουσία, τη νοηματοδότηση, τη δύναμη, τον «ήχο» της σιωπής μέσα στη διαλογική σχέση των μελών μιας θεραπευτικής ομάδας. Πώς η σιωπή συναντά τις λέξεις, τα συναισθήματα, τις αισθήσεις μας, πώς από το φόντο παίρνει μορφή μέσα στην ομάδα και επιστρέφει πίσω στο φόντο της, με άλλη διάσταση.  

Συντονίστρια: Γ. Καλώτα, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια, Επόπτρια Gestalt. Μέλος της E.A.G.T., και της H.A.G.