Πρόγραμμα & Θεματολογία Ομάδας Επαγγελματιών

Παρασκευή 23/05/2025

 

12:00 – 13:00  Άφιξη, Τακτοποίηση στα δωμάτια για τη διαμονή στο Xenia Volou Domotel

 

13:00 – 14:00 Άφιξη, Εγγραφές – Καλωσόρισμα στο Valis Resort

 

14:00 – 16:00 Γεύμα

 

16:00 – 18:00  Θέμα: «Κοινό…κενό…καινό…»: Ενσυνειδητότητα και θεραπεία Gestalt (Mindfulness and Gestalt therapy).

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου

Οι εφαρμογές της ενσυνειδητότητας έχουν μια ευρεία απήχηση στην κοινωνία μας σήμερα. Ξεκίνησαν με τα προγράμματα διαχείρισης του χρόνιου πόνου, για να ανακαλυφθεί αργότερα ότι είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση του στρες, της πρόληψης επεισοδίων κατάθλιψης, των προβλημάτων διατροφής, και η λίστα επεκτείνεται. Τα προγράμματα ενσυνειδητότητας (mindfulness based programs) ερευνήθηκαν και συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο ερευνών με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Ο ορισμός του ιδρυτή προγραμμάτων ενσυνειδητότητας Jon Kabat-Zinn είναι: «Ενσυνειδητότητα είναι η επίγνωση που ‘αναδύεται’ όταν στρέφουμε την προσοχή μας εσκεμμένα, στην παρούσα στιγμή, και χωρίς επικρίσεις, στα πράγματα όπως ακριβώς έχουν».

Ο ορισμός της επίγνωσης από τον ιδρυτή της θεραπείας Gestalt Fritz Perls είναι:

«Η επίγνωση είναι σαν την λάμψη ενός κάρβουνου που προέρχεται από την ίδια του την καύση. Αυτό που προκύπτει από την ενδοσκόπηση είναι σαν το φως που αντανακλάται από ένα αντικείμενο όταν ένας φακός στρέφεται προς αυτό. Η επίγνωση αποτελεί μια διαδικασία που συμβαίνει στο κάρβουνο (σε όλον τον οργανισμό). Στην ενδοσκόπηση η διαδικασία συμβαίνει σε αυτόν που κατευθύνει τον φακό (μια διάσχιση κι ένα πολύ υποκειμενικό μέρος του οργανισμού που θα το ονομάσουμε εμπρόθετο εγώ)...» (Perls, Hefferline & Goodman, 1951, Volume 1, Part 1, Chapter III, Experiment 5, (pp.75-76).

Σε αυτό το εργαστήριο θα εξετάσουμε το κοινό της θεώρησης της επίγνωσης ανάμεσα στη θεραπεία Gestalt και την Ενσυνειδητότητα, αλλά και τις διαφοροποιήσεις τους.

Θα εστιαστούμε περισσότερο στο πώς αντιμετωπίζουμε το κενό στη θεραπευτική διαδικασία, και πώς οι πρακτικές της ενσυνειδητότητας μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε «μένοντας με αυτό» μπορούν να προωθήσουν το «καινό», τον μετασχηματισμό σε γόνιμο κενό, ιδιαίτερα σε δύσκολες καταστάσεις.

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει θεωρητικές παρουσιάσεις και συζήτηση, βιωματική εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα, και εποπτεία, με στόχο την εμβάθυνση στην κατανόηση του πως μια θεραπεύτρια Γκεστάλτ μπορεί να αξιοποιήσει τις μεθόδους της ενσυνειδητότητας στη θεραπευτική διαδικασία.

 

18:00 – 18:30 Διάλειμμα – Καφές

 

18:30 –20:30  

Θέμα: Συνέχεια και κλείσιμο ομάδας (1η ημέρα)

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου

 


Σάββατο 24/05/2025

 

10:00 – 14:00  Θέμα: «Κοινό…κενό…καινό…»: Ενσυνειδητότητα και θεραπεία Gestalt                          

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου

 

14:00 – 16:00  Διάλειμμα – Γεύμα

 

16:00 – 18:00  Θέμα: Συνέχεια ομάδας

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου

 

18:00 – 18:30  Διάλειμμα – Καφές

 

18:30  –20:00  Θέμα: Συνέχεια και κλείσιμο ομάδας (2η ημέρα)

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου

 

21:00 – GalaHelping Hands

 


Κυριακή 25/05/2025

 

10:30 – 12:00  Θέμα: «Κοινό…κενό…καινό…»: Ενσυνειδητότητα και θεραπεία Gestalt

Συντονίστρια: : Α. Κωνσταντινίδου

 

12:00 – 12:30  Διάλειμμα – Σνακ

 

12:30 –14:30  Θέμα: Συνέχεια και κλείσιμο ομάδας (3η ημέρα)

Συντονίστρια: : Α. Κωνσταντινίδου

 

14:30 – 15:00 Ολομέλεια - Κλείσιμο του τετραημέρου – Αποχαιρετισμός   

      

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Α. Κωνσταντινίδου, Γεννήθηκε το 1969 στη Θεσσαλονίκη, Βασικό Πτυχίο Ψυχολογίας και Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Κλινική Ψυχολογία από το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια κι Επόπτρια Gestalt από το 1998. Συν-ιδρύτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης «Gestalt Foundation». Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπείας Gestalt (E.A.G.T.), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπείας (E.A.P.), Ιδρυτικό Μέλος και πρώην πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt. Εργάζεται ως εκπαιδεύτρια κι ως επόπτρια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και διεξάγει διαλέξεις και σεμινάρια με θέματα σχετικά με τη διάγνωση, την ψυχοπαθολογία, και την εποπτεία της θεραπείας Gestalt. Από το 2020 διεξάγει ομάδες και προγράμματα ενσυνειδητότητας (mindfulness). E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.