Παράσταση

Παρασκευή 13/5/2016

Παρουσίαση ομάδας κίνησης Αθήνας και Θεσσαλονίκης

  • “Σώμα= Φορέας και εκφραστής νοήματος”

Η πρωταρχική εμπειρία του εαυτού και της σχέσης μας με τον κόσμο είναι pre-verbal, προ-λεκτική. Η θεραπευτική σχέση αναπτύσσεται και εξελίσσεται παράλληλα μέσα από ένα λεκτικό και σωματικό διάλογο που έχει κίνηση, παύσεις, δοκιμές και αποφάσεις. Η αυθεντική παρουσία ενός θεραπευτή εμπεριέχει τη σωματική εμπειρία του πεδίου που συνδημιουρεί με τον άλλον. Στην παράσταση αυτή το σώμα μας γίνεται μορφή με σκοπό να ανακαλύψουμε το πώς συναντάμαι τον κόσμο ως σωματικό όντα. Μέσα από ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς και δημιουργικά παιχνίδια εστιάζουμε στο να ακούσουμε το σώμα μας και να σχετιστούμε μέσα από τη σωματική επαφή και την κίνηση, γιατί, όπως τονίζει και ο Maurice Merleaut Ponty "Το ανθρώπινο σώμα είναι έμψυχο και η ψυχή του ένσαρκη" και "Το σώμα είναι αυτό το οποίο εισάγει τον άνθρωπο στο Είναι και στον κόσμο" (Χρήστος Κωνσταντίνου (2013) "Πρέπει να λερώσουμε τα χέρια", Αθήνα, εκδ. Σπανός). … για τους συντονιστές και τους συμμετέχοντες, η έννοια της «παράστασης» νοηματοδοτείται με το «στέκομαι δίπλα» σε αυτό που συμβαίνει, όπου χρειάζεται…

 

Χατζηλάκου Κάτια, M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης Gestalt Foundation. Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

Κατσαμάκης Κωνσταντίνος, Κινησιολόγος, απόφοιτος Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Παππά Εξαρμενία: Πτυχίο Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια Gestalt.

Χατζηγεωργίου Ελένη, Ψυχολόγος (απόφοιτη Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και Ψυχοθεραπεύτρια (απόφοιτη Gestalt Foundation). Έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας χορού του Rotterdam και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Έχει ολοκληρώσει τη μετεκπαίδευσή της στη Χοροθεραπεία στο Atelier du Geste Rythme της France Schott-Billmann στο Παρίσι.