Βία, Κακοποίηση, Τραύμα

Σ’ αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσουμε τους μύθους, τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις γύρω από την έννοια της κακοποίησης. Θα ορίσουμε τι σημαίνει κακοποίηση σε όποια μορφή και αν εμφανίζεται, σωματική, λεκτική, συναισθηματική ή σεξουαλική, τόσο στη σχέση μεταξύ ενηλίκων όσο και στη σχέση μεταξύ ενήλικα & παιδιού.

Θα εμβαθύνουμε στην κατανόηση των επακόλουθων ψυχικών τραυμάτων του ατόμου, καθώς και των συνεπειών τους στη διαμόρφωση μη ελαστικών και δυσλειτουργικών μοτίβων οργάνωσης της εμπειρίας του, αντίληψης του εαυτού & αλληλεπίδρασής του με το περιβάλλον.

 

"H βία σκοτώνει τα παιδιά…..“ Αλήθεια ή ψέμα;

“ Μια γυναίκα που κακοποιείται είναι μαζοχίστρια…. “ Μύθος ή πραγματικότητα;

“ Φταίει η έλλειψη επικοινωνίας, η ανεργία, το αλκοόλ…” Σωστό ή λάθος;

 

Με βάση τη θεωρητική προσέγγιση Gestalt, θα εστιάσουμε:

  • Στην ευαισθητοποίηση και στην αναγνώριση του φαινομένου της κακοποίησης, στη σύνθετη διάγνωση της διαταραχής του μετατραυματικού στρες, στις φάσεις της θεραπείας και στους αντίστοιχους θεραπευτικούς στόχους σε μία συνεχόμενη ροή και εναλλαγή.
  • Στη δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης υπαρξιακής δέσμευσης, που ενθαρρύνει τον ισότιμο & αυθεντικό διάλογο, την εμπιστοσύνη στο περιβάλλον, την αυτονομία & την πρωτοβουλία των επιλογών καθώς και τη διαπραγμάτευση των καθαρών ορίων στη συνάντηση μεταξύ θεραπευτή & θεραπευόμενου.
  • Στη διερεύνηση των προσωπικών βιωμάτων καθώς και των συστημάτων στήριξης στα οποία μπορεί να βασίζεται ο θεραπευτής που δουλεύει με ενήλικα άτομα που έχουν υποστεί τραυματική βία, παραμέληση ή εγκατάλειψη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Δέσποινα Μπάλλιου

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 280€