«Αλκήστιδος ανδρεία». «Αλκήστιδος αναβίωσις» 2019 - 2020

Η «Άλκηστις» του Ευρυπίδη, είναι ένα έργο που κρατά τη θέση «σατυρικού δράματος» και όπως υποστηρίζουν πολλοί θεατρολόγοι μοιάζει να είναι ο «προάγγελος» του κοινωνικού δράματος. Όπως σχολιάζει ο Lesky «αυτό που κάποτε ήταν μία λύση χωρίς προβλήματα, αποδεικνύεται η αρχή μιας καινούριας δυστυχίας».

Ο Ευρυπίδης μας δείχνει με θαυμαστή μαεστρία έναν άνθρωπο, τον Άδμητο, που «αλλάζει» μπροστά στα μάτια μας και με τη δική του αλλαγή, συμπαρασύρει στο πεδίο σε μια περιρρέουσα αλλαγή, ή έστω «συναισθηματική μετακίνηση» σχεδόν όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται μαζί του. Τοποθετώντας τη φωνή της ηρωίδας έξω από τα όρια του «οίκου», παρόλο που το «δράμα» εκτυλίσσεται εντός των ορίων της «οικίας» μεταφέρει  στα μάτια και τ’ αυτιά όλων μας έντονο προβληματισμό.  Διερευνά τον ιδιαίτερο γυναικείο συναισθηματικό κόσμο και την ουδέτερη και ενίοτε αναποφάσιστη στάση των ανδρών, την έννοια της θυσίας και της αυτοθυσίας, τη «μητρική αγάπη», τη «συζυγική φροντίδα», μαζί με τον πόνο της απώλειας. Μας μιλάει για την πίστη και την απιστία, τη γνώση και την άγνοια, τη δράση και την αντίδραση, την πράξη και την απραξία, την ευθύνη και την ανευθυνότητα, τη δύναμη της ανάγκης που γίνεται κινητήρια δύναμή μας και της σιωπής … μιας σιωπής βαθιά ομιλητικής!

Στη σιωπή τελειώνει η Άλκηστις.

Σιωπή.

Πόσο εύγλωττη μπορεί να είναι κάποιες φορές αυτή η σιωπή …

Μια «σιωπή» που συχνά εμπεριέχει την «κραυγή» …

Η «κραυγή της σιωπής» … που, σαν ακουστεί, όλα θα έχουν ήδη αλλάξει.

Σας προσκαλούμε να διερευνήσουμε και εμείς φέτος, με οδηγό την «Άλκηστη» μέσα από την κίνηση, το χορό και το θεατρικό δράμα τις μορφές κακοποίησης και τους ρόλους θύματος – θύτη που μάθαμε, παίξαμε, ήμασταν μάρτυρες ή συνεχίζουμε να παίζουμε στο «σατυρικό δράμα» της ζωής μας και να μελετήσουμε στην κοινωνία του σήμερα τις αρχαίες ελληνικές παροιμίες «Αλκήστιδος ανδρεία» και «Αλκήστιδος αναβίωσις» για την καρτερικότητα και την υπομονή, για τα απίθανα και τα αδύνατα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:                                                                                         ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ:

1.

Κυρ.

19 Ιαν. 2020

12:00 – 16:00 (4ωρο)

ΝΠ, ΕΧ, ΝΡ

2.

Σάβ.

1 Φεβ. 2020

11:00 – 14:00 (3ωρο)

ΝΠ, ΕΧ

3.

Σαβ/κο

14-15 Μαρ. 2020

11:00 – 15:00 (8ωρο)

ΝΠ, ΕΧ

4.

Σαβ/κο

11-12 Απρ. 2020

11:00 – 15:00 (8ωρο)

ΝΡ

5.

 

Ιούνιος 2020

(ΚΛΕΙΣΙΜΟ – 2ωρο)*

ΝΠ, ΕΧ

 

 

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

 

6.

Μάιος 2020

Πρόβα*

ΝΠ, ΕΧ, ΝΡ

7.

Παρ.

15 Μαΐου 2020

Παράσταση στο 22ο τετραήμερο workshop Gestalt στον Βόλο

ΚΧ, ΚΚ, ΝΠ, ΕΧ, ΝΡ

**θα οριστούν κατόπιν συνεννόησης με την Ομάδα

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Κάτια Χατζηλάκου, M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

Εξαρμενία Παππά, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Hagt), PgCert Gestalt Body Process ( Trained by James Kepner)Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και σεμινάρια που συνδυάζουν την κίνηση, τον χορό και την ψυχοθεραπεία Gestalt, ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευόμενων στην θεραπεία Gestalt. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις στον χορό και την κίνηση και να μελετάει πως μπορούν να ενσωματωθούν στην θεραπευτική διαδικασία.

Κωνσταντίνος Κατσαμάκης, Κινησιολόγος, απόφοιτος Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ελένη Χατζηγεωργίου, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ)-Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Hagt), Χοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRLST , Υπεύθυνη Ελλάδος της Διεθνούς Εκπαίδευσης Χοροθεραπείας της DRLST (Danse Rythme Lien Social et Thérapie), με έδρα το Παρίσι. Έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας Χορού του Rotterdam και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Η έρευνά της στο χορό εστιάζεται στη ψυχολογική, κοινωνιολογική και ανθρωπολογική μελέτη της κίνησης, του ρυθμού και των δομών της τελετουργίας στο πλαίσιο της θεραπείας, της κοινωνικής παρέμβασης και της καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης.

ΣΥΝ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Νικόλας Ράπτης, Θεατρολόγος, Εκπαιδευτικός, Εμψυχωτής (DEA Arts du Spectacle, Sorbonne Nouvelle - Paris III), Απόφοιτος Gestalt Foundation

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Άλμα, Αλφειού 6, 3ος όροφος, Αμπελόκηποι (πλησίον σταθμού μετρό).

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €300

Παρατήρηση:

Για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά – βιωματικά εργαστήρια, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση για δήλωση συμμετοχής είναι η καταβολή προκαταβολής (30% του κόστους συμμετοχής) τουλάχιστον 15 μέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου, η οποία δεν επιστρέφεται. Η εξόφληση πρέπει να γίνεται πριν τη πραγματοποίηση του εκάστοτε εργαστηρίου. Σε περιπτώσεις κύκλου εργαστηρίων η εξόφληση πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη του τελευταίου εργαστηρίου.