«Gestalt και Λογοτεχνία: Η βιογραφία της σχέσης με το παιδί μου»

  • Θεωρητικό Πλαίσιο: Εμπόδια και τρόποι επαφής

 

Ποιες δημιουργικές προσαρμογές έχει κάνει το παιδί μου για να σχετιστεί μαζί μου;

Πώς αυτορρυθμίζομαι στην κάθε στιγμή μαζί του;

Τι ποιότητες έχει μέσα η σχέση που συν-δημιουργήσαμε μέχρι τώρα;

Αν μπορούσαμε να καταγράφουμε ανά πάσα στιγμή με ένα εργαλείο μαγικό -σαν παιχνίδι- τον αντίκτυπο που κάνει στην ψυχή μας η κάθε αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και τα φαινόμενα,  αυτό που θα διαπιστώναμε θα ήταν χιλιάδες επιγνώσεις, που όμως πιθανά να μας φόβιζαν, με την βιασύνη που θα είχε ένας τέτοιος μηχανισμός. Παρ’ όλα αυτά, στο όριο της επαφής μας με τον κόσμο, υπάρχει ανά πάσα στιγμή και μια δημιουργική προσαρμογή. 

Το παιδί: Το έργο ενός λογοτέχνη αναδεικνύει τους τρόπους που έχει διαμορφώσει από παιδί ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο που είναι ο κόσμος που τον πλαισιώνει. Αυτό που τον πλακώνει, τον παραμελεί, τον προκαλεί, τον ταΐζει ξένη τροφή, τον μηδενίζει ή του μαθαίνει πώς να αγαπάει, να ακούει, να φροντίζεται και να είναι σε επαφή. Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι τρόποι, διαμόρφωσαν τη ματιά του για τον εαυτό του και τον κόσμο,  έδωσαν την μοναδικότητα στην γραφή του και αυτή η μετακίνησή του, από παθητικό δέκτη σε συγγραφέα, τον έσωσε. 

Ο γονιός: Η μητέρα και ως σύντροφος, η μητέρα που δεν ήξερε αν ήθελε να γίνει μητέρα, η χωρισμένη μητέρα. Ο πατέρας ως παιδί με τον πατέρα του, ο πατέρας και η έφηβη κόρη του, ο εργασιομανής πατέρας.

Η σχέση: Η απόπειρα επαφής, η αποτυχία, η σύγκρουση, η επίγνωση, η επίλυση, ο αναστοχασμός, η ησυχία.

Η Gestalt φωτίζει την ροή της προσωπικής διαδικασίας στην οποία μπαίνει το άτομο μέσα στην κάθε διαφορετική του σχέση. Στο εργαστήριο αυτό οι γονείς με τα παιδιά τους θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους τρόπους επαφής μέσα στη σχέση τους και να καταγράψουν αλλά και εικονογραφήσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μια ιστορία από τη σχέση τους.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  

Μερτζάνη Άννα, Εκπαιδευτικός Προσχολικής Ηλικίας, M.A in Child Care, Law and Practice, με κύριο ενδιαφέρον στα Δικαιώματα του Παιδιού και την Παιδική Κακοποίηση. Είναι απόφοιτος της Υποκριτικής Σχολής «Αρχή» και έχει εργαστεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια παιδικών εκδόσεων και είναι συγγραφέας του εφηβικού μυθιστορήματος «Έχω Δικαίωμα να πω μια Ιστορία;» εκδ. Απόπειρα. Εργάζεται ως Υπεύθυνη του Διαπολιτισμικού Κέντρου ΠΥΞΙΔΑ, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες αλλά και ιδιωτικά ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Gestalt, συντονίζοντας και ομάδες γονέων, ως απόφοιτος της τετραετούς εκπαίδευσης στην Ψυχοθεραπεία Gestalt.

 

Ημερομηνία: Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024                10:00 – 18:00

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 100€

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μητροπόλεως 109, 54622 Θεσσαλονίκη, 2ος όροφος

 

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς και παιδιά