Athina

Athina

Ημερομηνίες διεξαγωγής ομάδας επαγγελματιών: Παρασκευή 23 Μαΐου 2025, 13:00 έως Κυριακή 25 Μαΐου 2025, 15:00

 

Τόπος διεξαγωγής: Valis Resort Spa & Conference Center – ΒΟΛΟΣ

 

Τόπος διανυκτερεύσεων και πρωινού: Xenia Volou Domotel Resort & Spa ΒΟΛΟΣ

 

Γλώσσα για ομάδα Επαγγελματιών: Ελληνικά

 

Κόστος Συμμετοχής στην Ομάδα Επαγγελματιών: €500

 

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

  • Ενημερωτικό υλικό καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης.
  • Παρακολούθηση της ομάδας, 1 snack break, 2 coffee breaks, 2 μεσημεριανά γεύματα & 1 εορταστικό δείπνο στο Valis Resort Spa & Conference Center – ΒΟΛΟΣ
  • Δύο διανυκτερεύσεις σε μονόκλινα δωμάτια με πρωινό στο Xenia Volou Domotel Resort & Spa – ΒΟΛΟΣ

 

Συμπληρωματικές πληροφορίες:

  • Η παραμονή στους χώρους διεξαγωγής του workshop θεωρείται απαραίτητη, λόγω του βιωματικού του χαρακτήρα.
  • Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας ενώ μπορεί να χρειασθεί, εάν κριθεί σκόπιμο, να προηγηθεί συνέντευξη.

 

Διευκρινίσεις και αιτήσεις συμμετοχής:

Θεσσαλονίκη: Δευτέρα – Πέμπτη  09:00 – 17:00, Παρασκευή 10:00 – 18:00

Μητροπόλεως 109, 546 22 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-283588

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αθήνα: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 18:00

Ηπείρου 37, 173 41 Αγ. Δημήτριος  Τηλ.: 210-7254010

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Λάρισα: Δευτέρα – Πέμπτη  09:00 – 17:00, Παρασκευή 10:00 – 18:00

Ασκληπιού 6, 412 22 Λάρισα Τηλ.: 2310-283588

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρασκευή 23/05/2025

 

12:00 – 13:00  Άφιξη, Τακτοποίηση στα δωμάτια για τη διαμονή στο Xenia Volou Domotel

 

13:00 – 14:00 Άφιξη, Εγγραφές – Καλωσόρισμα στο Valis Resort

 

14:00 – 16:00 Γεύμα

 

16:00 – 18:00  Θέμα: «Κοινό…κενό…καινό…»: Ενσυνειδητότητα και θεραπεία Gestalt (Mindfulness and Gestalt therapy).

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου

Οι εφαρμογές της ενσυνειδητότητας έχουν μια ευρεία απήχηση στην κοινωνία μας σήμερα. Ξεκίνησαν με τα προγράμματα διαχείρισης του χρόνιου πόνου, για να ανακαλυφθεί αργότερα ότι είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση του στρες, της πρόληψης επεισοδίων κατάθλιψης, των προβλημάτων διατροφής, και η λίστα επεκτείνεται. Τα προγράμματα ενσυνειδητότητας (mindfulness based programs) ερευνήθηκαν και συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο ερευνών με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Ο ορισμός του ιδρυτή προγραμμάτων ενσυνειδητότητας Jon Kabat-Zinn είναι: «Ενσυνειδητότητα είναι η επίγνωση που ‘αναδύεται’ όταν στρέφουμε την προσοχή μας εσκεμμένα, στην παρούσα στιγμή, και χωρίς επικρίσεις, στα πράγματα όπως ακριβώς έχουν».

Ο ορισμός της επίγνωσης από τον ιδρυτή της θεραπείας Gestalt Fritz Perls είναι:

«Η επίγνωση είναι σαν την λάμψη ενός κάρβουνου που προέρχεται από την ίδια του την καύση. Αυτό που προκύπτει από την ενδοσκόπηση είναι σαν το φως που αντανακλάται από ένα αντικείμενο όταν ένας φακός στρέφεται προς αυτό. Η επίγνωση αποτελεί μια διαδικασία που συμβαίνει στο κάρβουνο (σε όλον τον οργανισμό). Στην ενδοσκόπηση η διαδικασία συμβαίνει σε αυτόν που κατευθύνει τον φακό (μια διάσχιση κι ένα πολύ υποκειμενικό μέρος του οργανισμού που θα το ονομάσουμε εμπρόθετο εγώ)...» (Perls, Hefferline & Goodman, 1951, Volume 1, Part 1, Chapter III, Experiment 5, (pp.75-76).

Σε αυτό το εργαστήριο θα εξετάσουμε το κοινό της θεώρησης της επίγνωσης ανάμεσα στη θεραπεία Gestalt και την Ενσυνειδητότητα, αλλά και τις διαφοροποιήσεις τους.

Θα εστιαστούμε περισσότερο στο πώς αντιμετωπίζουμε το κενό στη θεραπευτική διαδικασία, και πώς οι πρακτικές της ενσυνειδητότητας μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε «μένοντας με αυτό» μπορούν να προωθήσουν το «καινό», τον μετασχηματισμό σε γόνιμο κενό, ιδιαίτερα σε δύσκολες καταστάσεις.

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει θεωρητικές παρουσιάσεις και συζήτηση, βιωματική εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα, και εποπτεία, με στόχο την εμβάθυνση στην κατανόηση του πως μια θεραπεύτρια Γκεστάλτ μπορεί να αξιοποιήσει τις μεθόδους της ενσυνειδητότητας στη θεραπευτική διαδικασία.

 

18:00 – 18:30 Διάλειμμα – Καφές

 

18:30 –20:30  

Θέμα: Συνέχεια και κλείσιμο ομάδας (1η ημέρα)

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου

 


Σάββατο 24/05/2025

 

10:00 – 14:00  Θέμα: «Κοινό…κενό…καινό…»: Ενσυνειδητότητα και θεραπεία Gestalt                          

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου

 

14:00 – 16:00  Διάλειμμα – Γεύμα

 

16:00 – 18:00  Θέμα: Συνέχεια ομάδας

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου

 

18:00 – 18:30  Διάλειμμα – Καφές

 

18:30  –20:00  Θέμα: Συνέχεια και κλείσιμο ομάδας (2η ημέρα)

Συντονίστρια: Α. Κωνσταντινίδου

 

21:00 – GalaHelping Hands

 


Κυριακή 25/05/2025

 

10:30 – 12:00  Θέμα: «Κοινό…κενό…καινό…»: Ενσυνειδητότητα και θεραπεία Gestalt

Συντονίστρια: : Α. Κωνσταντινίδου

 

12:00 – 12:30  Διάλειμμα – Σνακ

 

12:30 –14:30  Θέμα: Συνέχεια και κλείσιμο ομάδας (3η ημέρα)

Συντονίστρια: : Α. Κωνσταντινίδου

 

14:30 – 15:00 Ολομέλεια - Κλείσιμο του τετραημέρου – Αποχαιρετισμός   

      

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Α. Κωνσταντινίδου, Γεννήθηκε το 1969 στη Θεσσαλονίκη, Βασικό Πτυχίο Ψυχολογίας και Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Κλινική Ψυχολογία από το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια κι Επόπτρια Gestalt από το 1998. Συν-ιδρύτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης «Gestalt Foundation». Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπείας Gestalt (E.A.G.T.), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπείας (E.A.P.), Ιδρυτικό Μέλος και πρώην πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt. Εργάζεται ως εκπαιδεύτρια κι ως επόπτρια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και διεξάγει διαλέξεις και σεμινάρια με θέματα σχετικά με τη διάγνωση, την ψυχοπαθολογία, και την εποπτεία της θεραπείας Gestalt. Από το 2020 διεξάγει ομάδες και προγράμματα ενσυνειδητότητας (mindfulness). E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πέμπτη 22/05/2025

 

12:30 – 14:00      Άφιξη - Εγγραφές Εκπαιδευτικού

 

14:00 – 15:00   Snack Break – Καλωσόρισμα

 

Στρογγυλή Τράπεζα/ Ολομέλεια Εκπαιδευτικού

 

15:00 – 17:00   Θέμα: «Κοινό, κενό, καινό»

Πώς η εμπειρία στο θεραπευτικό δωμάτιο διαμορφώνεται από το κοινό, το κενό και το καινό; Είναι η κοινή εμπειρία της ανθρώπινης ύπαρξης που υπόκειται της συνάντησης και στηρίζει την ενσυναίσθηση. Είναι η συνδιαμόρφωση του κοινού πεδίου, μιας ασφαλούς βάσης στην οποία μπορούν να αναδυθούν οι ανάγκες και οι επιθυμίες του θεραπευόμενου και να συναντήσουν τη βαθιά κατανόηση και αποδοχή του θεραπευτή. Είναι ο κοινός τόπος και χρόνος, όπου η αυθεντικότητα και η ευαλωτότητα συναντιούνται. Είναι επίσης το κενό, η απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνιση του όντος. Είναι το άδειο μυαλό του αρχάριου που προσπαθεί να έχει ο θεραπευτής, ώστε να υποδεχτεί τον κόσμο του θεραπευόμενου με περιέργεια, δέος και αισθητική ικανοποίηση. Είναι το δημιουργικό κενό που δε χρειάζεται να γεμίσει βεβιασμένα αλλά αποτελεί χώρο δυνατοτήτων, όπου μπορεί να γεννηθεί η αλλαγή. Είναι τα κενά σιωπής που μιλούν εύγλωττα και συνδέουν παρά διαχωρίζουν. Τέλος το καινό είναι ο αναπόδραστος νόμος του σύμπαντος, που αποτελεί το υπόβαθρο της εξέλιξης, ο στόχος και η αναγκαιότητα της θεραπευτικής συμμαχίας. Η θεραπευτική επαφή στηρίζει τη δημιουργία νέων νοημάτων, συμπεριφορών και τρόπων σκέψης. Τόσο θεραπευτής όσο και θεραπευόμενος αδιάκοπα μετασχηματίζονται, επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους, αναγεννώνται. Κατά συνέπεια, το κοινό οφείλει να στηρίζεται στη βάση της ηθικής φιλοσοφίας που συνδέει και συναρμόζει τις τρεις έννοιες. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία, λοιπόν, είναι ένα ταξίδι από το γνωστό προς το άγνωστο, όπου το κοινό, το κενό και το καινό συνυπάρχουν και αλληλοεπιδρούν με διάφορους τρόπους μεταξύ τους.

Συντονιστές: Δρ. Γ. Γιαγλής, Γ. Δίπλας, Κ. Μιχαηλίδης

 

17:00 – 20:00   Κλειστές ομάδες εκπαιδευτικού

Group Process πάνω στις παρουσιάσεις

1ο Εκπ Αθήνας

Συντονίστριες: Γ. Καλώτα, Ε. Μούσλεχ

  1ο Εκπ Θεσ/νίκης

Συντονιστής: Γ. Δίπλας

1ο Εκπ. Λάρισας & 1ο Διαδικτυακού

Συντονίστριες: Α. Αναγνωστοπούλου, Π. Κουτούση

2ο Εκπ Αθήνας

Συντονίστριες: Α. Γιάγκου, Α. Ορφανού

2ο Εκπ Θεσ/νίκης & 2ο Λάρισας/Διαδικτυακού

Συντονίστριες: Δ. Χαντζιάρα, Ι. Γκουτζιώτη, Μ. Ερκετζίκη

3ο Εκπ. Αθήνας

Συντονιστές: Κ. Χατζηλάκου, Θ. Ψαλλίδας

3ο Εκπ. Θεσ/νίκης & 3ο Λάρισας/Διαδικτυακού

Συντονίστριες: Γ. Γιαμαρέλου, Δ. Πάρτσια, Ρ. Μήτσιου

4ο Εκπ. Αθήνας (Α & Β ΤΜΗΜΑ)

Συντονιστές:  Δρ. Γ. Γιαγλής, Κ. Μιχαηλίδης

4ο Εκπ. Θεσ/νίκης & 4ο Λάρισας/Διαδικτυακού

Συντονίστριες: Δ. Μπάλλιου, Σ. Χατζοπούλου

 

20:30               Δείπνο    


Παρασκευή 23/05/2025

 

10:00- 10:30   Ολομέλεια- Παρ/ση 3ο Θεσ/νίκης

                     

Θέμα: Ατμόσφαιρες

10:30- 11:00   Ολομέλεια- Παρ/ση 3ο Αθήνας            

Θέμα: Ακούγομαι;

Είμαι παντού και δεν με βλέπεις. Όταν φωνάζω δυνατά, δεν με ακούς. Δεν έχω σάρκα, έχω υπόσταση. Κάποιες φορές σε κάνω να φοβάσαι, κι άλλες να ντρέπεσαι. Ενίοτε σε τιμωρώ και σε αγχώνω. Άλλοτε πάλι σου δίνω χώρο, σε συντροφεύω. Μπορώ να κρύβω μυστικά. Μπορώ να τα προδίδω κιόλας. Όταν με αποφεύγεις με τα λόγια, πληγώνομαι εύκολα. Μ’ έχεις ανάγκη, ευτυχώς. Γεννάω απ’ το τίποτα το νέο. Κινούμαι ανάμεσα σε σένα, στον Άλλο και στον κόσμο. Υπάρχω στο μεταξύ και στέκομαι μαζί σας. Τι είμαι;

 

11:00 - 11:30  Ολομέλεια - Παρ/ση 3ου Λάρισας - Διαδικτυακού

Θέμα: «Από Κενό σε Καινό... Συναντιόμαστε...»

Κοινή ποιότητα, η ύπαρξη, την οφείλουμε ο ένας στον άλλον. Υπάρχω γιατί είμαι εσύ και αφού εσύ υπάρχεις, τότε είμαι σίγουρος για την ύπαρξή μου (Spinelli, 2023).Το Εμείς διαφορετικό από το Εγώ και το Εσύ, ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο όριο της συνάντησης (Perls, 1969).

Εδώ, στον ενδιάμεσο χώρο αναδύεται το καινό, το απρόσμενο, το νόημα που συγκροτείται μέσω διαλόγου και δεν υφίσταται σε ένα “κλειστό υποκείμενο” έτοιμο προς ανακάλυψη, αλλά αποτελεί έργο διυποκειμενικό (Spinelli, 2023).

Εδώ, στο παρόν, σε ένα διαρκώς κινούμενο σημείο μηδέν των αντιθέτων παρελθόν - μέλλον, η διαφοροποίηση, υποκινούμενη πάντα από τις δυνάμεις του εκάστοτε πεδίου, ξεκινά.

Μια δημιουργική αδιαφορία γεμάτη ενδιαφέρον.

Ένα τίποτα έτοιμο να γεννήσει κόσμους (Amendt-Lyon, 2019).

“Πέρα από το σωστό και το λάθος, υπάρχει ένας κήπος. Θα σε συναντήσω εκεί.” (Jalaluddin Rumi)

 

11:30 - 14:00   Ανοικτές ομάδες εκπαιδευτικού

Group Process πάνω στις παρουσιάσεις του 3ου έτους

1η ομάδα

Συντονίστριες: Δ. Χαντζιάρα, Δ. Πάρτσια

2η ομάδα

Συντονίστριες: Δ. Μπάλλιου Π. Κουτούση

3η ομάδα:

Συντονίστριες: Γ. Γιαμαρέλου, Μ. Ερκετζίκη

4η ομάδα

Συντονιστές: Γ. Δίπλας, Θ. Ψαλλίδας

5η ομάδα

Συντονίστριες: Α. Γιάγκου, Ρ. Μήτσιου

6η ομάδα

Συντονιστές: Κ. Μιχαηλίδης, Ε. Μούσλεχ

7η ομάδα

Συντονίστριες: Α. Ορφανού, Σ. Χατζοπούλου

8η ομάδα

Συντονιστές: Δρ. Γ. Γιαγλής, Ι. Γκουτζιώτη

9η ομάδα

Συντονίστριες: Γ. Καλώτα, Α. Αναγνωστοπούλου

 

14:00 –16:00   Διάλειμμα / Γεύμα

 

16:00 - 18:00   Συνέχεια και κλείσιμο των ομάδων

 

18:00 – 18:30  Διάλειμμα καφές

 

18:30- 19:00    Ολομέλεια - Παρ/ση  Poster 1ου Εκπ. Αθήνας

Θέμα: «Mind the Gap»

Η διαδρομή περνά μέσα από το κενό. Αντέχεις να σταθείς εκεί;

Θα κάνεις το επόμενο βήμα ή θα γεμίσεις βιαστικά τον χώρο ανάμεσα;

Το κενό δεν είναι απουσία, αλλά πεδίο αλλαγής. Είναι η στιγμή που το πριν έχει χαθεί και το μετά δεν έχει έρθει ακόμα.

Η κοινή σάρκα των ανθρώπων, όπως την περιγράφει ο Merleau-Ponty, υπάρχει όπως ο αέρας, το νερό, το φως. Όμως, τι υπάρχει ανάμεσα;

Οι Πυθαγόρειοι είδαν το κενό σαν ένα πεδίο που κοχλάζει, ο Λάο Τσε το περιέγραψε ως τον χώρο που κάνει μια κανάτα χρήσιμη.

Το ενδιάμεσο δεν είναι απλώς μια παύση—είναι το σημείο όπου όλα είναι πιθανά.

Τι θα κάνεις στο μεταξύ; Θα σταθείς ή θα πηδήξεις στο πρώτο ασφαλές έδαφος;

 

19:00- 19:30    Ολομέλεια - Παρ/ση  Poster 1ου Εκπ. Θες/νίκης

Θέμα: «Τι ‘ναι κοινό; Τι ‘ναι καινό; Και τι τ’ ανάμεσό τους*»

Μια αναζήτηση σχετικά με τους λειτουργικούς και μη λειτουργικούς τρόπους επαφής. Ένα βιωματικό δρώμενο που επιχειρεί να μας ταξιδέψει και στις δυο πλευρές του φεγγαριού. Πώς το κοινό αποτελεί τόπο συνάντησης με τον Άλλο; Πώς το κενό μπορεί να βιωθεί ως γέφυρα συνάντησης ή ως αποσύνδεση; Πώς το καινό γίνεται πένθος ή αναγέννηση;

*Παράφραση στίχου του Ευρυπίδη (Ελένη, 1137): «ό,τι θεός ή μη θεός ή το μέσον, τις φησ' ερευνήσας βροτών...;» δηλ. ποιος άνθρωπος μπορεί να βρει και να πει τι είναι θεός κτλ., στίχο που χρησιμοποίησε και  στην ‘Ελένη’ του ο Γιώργος Σεφέρης «τ' είναι θεός; τι μη θεός; και τι τ΄ανάμεσό τους»

 

 

19:30- 20:00    Ολομέλεια - Παρ/ση  Poster 1ου Εκπ. Λάρισας 

Θέμα: «Το σταυροδρόμι της επαφής»

Ένα καινούργιο ταξίδι ξεκινά.

Η Μοναξιά κάνει για πρώτη φορά ψυχοθεραπεία. Εκεί συναντά την Ελευθερία, τη θεραπεύτρια της. Τι γίνεται μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο; Τι συναισθήματα θα νιώσουν; Τι σκέψεις θα προκύψουν; Ποια από αυτά θα επικοινωνήσουν;

Τα ανεξερεύνητα μονοπάτια της ψυχής είναι γεμάτα εμπόδια, άμυνες, φόβους και ανησυχίες. Κοινές εμπειρίες και όλες μοναδικές. Παρόμοια συναισθήματα και ποτέ όμοια.

Ένας στόχος κοινός: Η επίγνωση του εαυτού.

 

20:00 -20:30   Ολομέλεια - Παρ/ση  Poster 1ου Εκπ. Διαδικτυακού

Θέμα: «Από το κενό στο καινό»: Ο ρόλος των εμποδίων επαφής στην ανάδυση του νέου 

Η επαφή αποτελεί τη βασική διαδικασία μέσω της οποίας το άτομο σχετίζεται και συναντάται με τον εαυτό του και το περιβάλλον. Από την άλλη, τα εμπόδια στην επαφή όπως η ενδοβολή, η προβολή, η ανάκλαση, ο εγωτισμός, η αναστροφή και η συμβολή, έρχονται για να μπλοκάρουν την αυθεντική εμπειρία  και την πολυπόθητη επαφή δημιουργώντας συχνά μια αίσθηση κενού. Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα εμπόδια βιωθούν συνειδητά και αναλάβει δράση η δημιουργική προσαρμογή; Μπορούν τα εμπόδια στην επαφή να μεταμορφωθούν σε τρόπους επαφής και από αυτούς να δημιουργηθεί το καινό, η εξέλιξη, το πρόσφορο έδαφος για αλλαγή και ανάπτυξη με στόχο μια ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού;

 

21:00 Νέα Δραστηριότητα (ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ)

 


Σάββατο 24/05/2025

 

10:00- 10:30  Ολομέλεια- Παρ/ση 4ου Αθήνας Α’ ΤΜΗΜΑ

Θέμα: «Ωδή στο Κενό»: Οι διαστάσεις του στη Θεραπευτική Διαδικασία

Το κενό, η μη επαφή με τις αισθήσεις και τις ανάγκες μπορεί να γίνει η "μαύρη τρύπα" που ρουφά. Άλλες φορές, το κενό αποτελεί έναν δυναμικό χώρο συνάντησης στη θεραπευτική διαδικασία - στο όριο της επαφής. Δεν λειτουργεί ως απειλή, αλλά ως καμβάς πάνω στον οποίο η θεραπευτική σχέση αναγεννιέται και επανακαθορίζεται. «Η μουσική δεν βρίσκεται στις νότες, αλλά στη σιωπή μεταξύ τους», λέει ο Μότσαρτ. Ανάμεσα στις λέξεις, το κενό κρατά τον σπόρο του νοήματος. Είναι μια διαδικασία δυναμική, ένας κοινός τόπος σιωπής. Στη θεραπεία Gestalt γίνεται λόγος για κενό δημιουργικό και γόνιμο. Το κενό γίνεται ο αόρατος δεσμός που υφαίνει την ανθρώπινη εμπειρία, ο χώρος όπου το τίποτα γίνεται τα πάντα, εκεί που θα αναδυθεί το καινούριο.

Στην παρούσα εργασία θα εξεταστεί το πώς βιώνεται το κενό ως εμπειρία στην προσπάθεια για επικοινωνία και συνάντηση. Θα διερευνηθεί το ασυνεχές της εμπειρίας και πώς αυτό εμφανίζεται ως διαταραχή στην προσπάθεια του ατόμου να διαφοροποιηθεί από το περιβάλλον. Τί συμβαίνει με το «ρήγμα» που μπορεί να επέλθει στη θεραπευτική σχέση; Πώς βιώνεται ο φόβος του κενού από έναν νέο θεραπευτή;

 

10:30- 11:00  Ολομέλεια- Παρ/ση 4ου Αθήνας Β΄ΤΜΗΜΑ

Θέμα: «Το τέλος, ως αφορμή, το κοινό να βρεθεί στο κενό, αναζητώντας το καινό».

«Με την υπερβολή του ανοίγματος και της κατάργησης των ορίων η οποία κυριαρχεί σήμερα, λησμονήσαμε την ικανότητα του κλεισίματος, με αποτέλεσμα η ζωή να γίνεται απλώς προσθετική… Δίχως την αρνητικότητα της περάτωσης καταλήγουμε σε μια ατέλειωτη προσθήκη και συσσώρευση του ίδιου, σε υπερβολική θετικότητα, σε υπερτροφική ανάπτυξη της πληροφορίας και της επικοινωνίας». (Χ. Μπιουνγκ-τσουλ)

«Αλλά τώρα, είπε, η άλλη σου όψη

ανάγκη ν' ανέβεις στο φως και... με τα χέρια εμπρός του σκύβοντας τα μεγάλα ετοίμασε κενά στη γη και στο σώμα του ανθρώπου.

Το κενό του Θανάτου για το Βρέφος το ερχόμενο, το κενό του φονικού για τη Δικαία κρίση, το κενό της θυσίας για την Ίση Ανταπόδοση, το κενό της Ψυχής για την Ευθύνη του Άλλου.

... Βλέπεις, είπε, είναι οι Άλλοι και δεν γίνεται Αυτοί χωρίς Εσένα και δεν γίνεται μ' Αυτούς χωρίς, Εσύ». (Ο. Ελύτης)

Ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι έχει στηθεί μπροστά μας, εδώ και τέσσερα χρόνια.

Γύρω του καρέκλες, θέσεις τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη που μάς προσκαλούν να κάτσουμε. Η απόσταση αναμεταξύ μας, ανάμεσα σε εμάς και τις καρέκλες, ανάμεσα στις καρέκλες και το τραπέζι, είναι, όπως θα έλεγε ο Μ. Μπούμπερ, γεμάτη από τους φραγμούς μιας αγέρωχης μοναξιάς και πλημμυρισμένη από τον τρόμο της αβύσσου και του σύμπαντος.

Το υπαρξιακό κενό μας, γεμίζει τον, μεταξύ, κοινό χώρο…

 

11:00 -11:30  Ολομέλεια- Παρ/ση 4ου Θεσ/νίκης

Θέμα: «Η σιωπή στο θεραπευτικό δωμάτιο»

Η σιωπή του θεραπευτή.

Η σιωπή του θεραπευόμενου.

Ο κενός χώρος ανάμεσα.

Η σιωπή δεν είναι ποτέ σιωπηλή· μιλά τη γλώσσα της, με τον τρόπο της. Αυτό που λέγεται και αυτό που δεν λέγεται, λόγος και παύση, θεραπευόμενος και θεραπευτής συνδημιουργούν την ατμόσφαιρα. Η σιωπή, όπως καθετί που συμβαίνει στο θεραπευτικό δωμάτιο, είναι μια συμπεριφορά που έχει νόημα στο εδώ και τώρα.

 

11:30 -12:00  Ολομέλεια- Παρ/ση 4ου Λάρισας/Διαδικτυακού

Θέμα: «Ανιχνεύοντας γέφυρες επικοινωνίας: Η συνεισφορά της Donna Orange στην αντίληψη της θεραπευτικής σχέσης σε συνάντηση με την προσέγγιση της Gestalt»

Μέσα στο ταξίδι της θεραπευτικής σχέσης, θα περιηγηθούμε μαζί. Θα βασιστούμε στο συμβόλαιό μας, θα κληθούμε να συν-διαμορφώσουμε τους όρους του ταξιδιού, για να ταξιδέψουμε με ασφάλεια. Στον κοινό μας χώρο και χρόνο, και στο κενό ανάμεσά μας, αυτό που θα κληθούμε να διανύσουμε για να συναντηθούμε, θα αναδυθούν σημαντικές ερωτήσεις, ένας διάλογος, καινούργιες απαντήσεις, δυνατότητες, εμπειρίες. Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή, πιο “πλούσιοι” με όσα κερδίσαμε στην πορεία, θα χαιρετηθούμε, αλλιώτικοι, καλωσορίζοντας το καινούργιο.

Η θεραπευτική διαδρομή, περιλαμβάνει στάδια και αγγίζει κεντρικά υπαρξιακά, φιλοσοφικά, ηθικά θέματα όπως η ανάληψη ευθύνης, η αναγνώριση και η εκτίμηση της ετερότητας, η αλλαγή που έρχεται μέσα από τη σχέση, πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση εγώ/ κόσμος.

Η Donna Orange, προερχόμενη από το πεδίο της ψυχανάλυσης, ανέπτυξε ένα πολυσχιδές και ουσιαστικό έργο, αναπτύσσοντας δυναμικό διάλογο με την προσέγγιση της Gestalt.

Ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η στήριξη της εσωτερικής ζωής των θεραπευτών, η ετερότητα, οι συναισθηματικές διαδικασίες στην ψυχαναλυτική θεραπεία, η ηθική, η διυποκειμενικότητα, η κλιματική κρίση.

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό της, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε περισσότερο το έργο, τη ζωή της Donna Orange και τη σημαντική παρακαταθήκη που αφήνει. Να την συναντήσουμε ως πηγή έμπνευσης και στήριξης για τη θεραπευτική μας διαδρομή και την εμπλοκή μας με τον κόσμο.

 

12:00- 14:00 Ανοικτές ομάδες εκπαιδευτικού

Group Process πάνω σε όλες τις παρουσιάσεις του 4ου έτους

1η ομάδα

Συντονίστριες: Δ. Μπάλλιου, Ε. Μούσλεχ

2η ομάδα

Συντονίστριες: Κ. Χατζηλάκου, Μ. Ερκετζίκη

3η ομάδα

Συντονίστριες: Α. Αναγνωστοπούλου, Ι. Γκουτζιώτη

4η ομάδα

Συντονιστές: Γ. Δίπλας, Ρ. Μήτσιου

5η ομάδα

Συντονιστές: Δρ. Γ. Γιαγλής, Δ. Χαντζιάρα

6η ομάδα

Συντονίστριες: Α. Ορφανού, Π. Κουτούση

7η ομάδα

Συντονίστριες: Σ. Χατζοπούλου, Γ. Καλώτα

8η ομάδα

Συντονιστές: Α. Γιάγκου, Θ. Ψαλλίδας

9η ομάδα

Συντονιστές: Κ. Μιχαηλίδης, Δ. Πάρτσια

 

14:00 – 16:00 Διάλειμμα / Γεύμα

 

16:00 - 18:00 Συνέχεια και κλείσιμο των ομάδων Group Process

 

18:00 – 18:30 Διάλειμμα καφές

 

18:30- 19:00 Ολομέλεια - Παρ/ση  Poster 2ου Εκπ. Θεσ/νίκης

Θέμα: «Κ_νό»

Η έννοια του «κενού» στην Gestalt θεραπεία αναφέρεται στη φάση πριν τη δημιουργική προσαρμογή, όπου τα παλιά μοτίβα έχουν διαλυθεί και τα νέα δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα (Perls et al., 1951/1994).

Σύμφωνα με τον Yontef (1993), η σιωπή δημιουργεί χώρο για αυτοπαρατήρηση και αυθόρμητες αντιδράσεις, επιτρέποντας τη γνήσια επαφή με το περιβάλλον.

Το πείραμα στη θεραπεία επικεντρώνεται στην ενίσχυση της επίγνωσης και της εξερεύνησης, χωρίς να στοχεύει σε λύσεις, κάνοντάς την μια συνεχόμενη διαδικασία (Perls, Hefferline, & Goodman, 1951/1994).

 

19:00- 19:30 Ολομέλεια - Παρ/ση  Poster 2ου Εκπ. Αθήνας

Θέμα: «21 Οκτωβρίου 2023»

21 Οκτωβρίου 2023. Κοινή μας αφετηρία μια καινή συνθήκη. Οι διαδρομές μας γεμάτες κοινά και κενά. 14 Σεπτεμβρίου 2024. Η δυναμική του πεδίου αλλάζει. Καινές μορφές αναδύονται και άλλες χάνονται στο φόντο. Με παρουσία αλλά  και απουσία. Μένουμε μαζί με τα κενά μας στο κοινό αυτό δωμάτιο. Οι Τίτλοι αρχής μας; Κενό. Σιωπή. Ταβάνι. Πάτωμα. Απουσία σώματος. Ένα δάσος με ένα δέντρο. Φόβος. Μια μεγάλη, άδεια παραλία με άμμο. Σκοτάδι. Άδειος καμβάς. Μοναξιά. Στεκόμαστε στο κενό μας και ανθίζουμε μαζί...

 

19:30- 20:00 Ολομέλεια - Παρ/ση  Poster 2ου Εκπ. Λάρισας - Διαδικτυακού

Θέμα: "Το νήμα της δημιουργίας και η ροή της ζωής"

Το μυστήριο της γέννας, μία ιερή διαδικασία που ξεκινά από το "Κοινό", το αδιάρρηκτο νήμα που ενώνει τη μητέρα με το έμβρυο, και όπως διδάσκουν και οι ανατολίτικες φιλοσοφίες πηγάζει από την πρωταρχική αρχή που διέπει τη ζωή, τη ροή και το σύμπαν. Σταδιακά ξετυλίγεται ο κύκλος της επαφής, μέσα από το "Κενό", τον ενδιάμεσο χώρο της μήτρας ο οποίος δεν είναι τίποτα λιγότερο από τον τόπο της σίγουρης μεταμόρφωσης, του γεμάτου υποσχέσεων χώρου όπου το νέο πρόκειται να γεννηθεί. Η ζωτική ενέργεια διαχέεται αδιόρατα τρέφοντας και στηρίζοντας τη ζωή καθώς ευθυγραμμίζει τη ροή με τους φυσικούς ρυθμούς του σύμπαντος. Και.... Την κατάλληλη στιγμή μέσα από την ένταση του εσωτερικού αυτού κόσμου αναδύεται το "Καινό", η νέα ζωή που εισέρχεται στον κόσμο τούτο, έτοιμη να ανακαλύψει τον εαυτό της και να συνδεθεί με το περιβάλλον.

Το ανθρώπινο ταξίδι μας καλεί να βιώσουμε τη γέννηση ως την απόλυτη πράξη δημιουργίας και σύνδεσης ανοίγοντας τον δρόμο για μία πνευματική και σωματική αναγέννηση.

Πως η επαφή, οι αισθήσεις, το σώμα, η δράση συνυφαίνονται και τι σημαίνει για τον άνθρωπο να έρχεται σε επαφή με το άγνωστο και το καινούργιο;"

 

21:00             Gala/ Helping Hands

 


Κυριακή 25/05/2024          

 

10:30 – 12:00 Κλειστές ομάδες εκπαιδευτικού

1ο Εκπ Αθήνας

Συντονίστριες:, Σ. Χατζοπούλου, Ι. Γκουτζιώτη

 1ο Εκπ Θεσ/νίκης

 Συντονίστρια: Α. Αναγνωστοπούλου

 1ο & 2ο Εκπ Λάρισας -Διαδικτυακού

Συντονίστριες: Α. Ορφανού, Ρ. Μήτσιου

2ο Εκπ Αθήνας

Συντονίστρια: Δ. Χαντζιάρα

2ο Εκπ Θεσ/νίκης & 2ο Εκπ. Λάρισας/Διαδικτυακού

Συντονιστές: Γ. Δίπλας, Δ. Πάρτσια, Μ. Ερκετζίκη

3ο Εκπ. Αθήνας

Συντονιστές: Δρ. Γ. Γιαγλής, Γ. Καλώτα

3ο Εκπ. Θεσ/νίκης – 3ο Εκπ. Λάρισας/Διαδικτυακού

Συντονιστές: Δ. Μπάλλιου, Π. Κουτούση, Θ. Ψαλλίδας

4ο Εκπ. Αθήνας

Συντονίστριες: Κ. Χατζηλάκου, Α. Γιάγκου

4ο Εκπ. Θεσ/νίκης & 4ο Εκπ. Λάρισας/Διαδικτυακού

Συντονίστριες: Γ. Γιαμαρέλου, Ε. Μούσλεχ

 

12:00 – 12:30  Διάλειμμα / Σνακ

 

12:30 – 14:30  Συνέχεια και κλείσιμο των κλειστών ομάδων

 

14:30 – 15:00 Ολομέλεια / Κλείσιμο 4ημέρου

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2025 14:09

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2024 , ΤΕΥΧΟΣ 39

Τον Δεκέμβριο του 2024 κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Εποχή / Epoché - Φαινομενολογικές Ψυχοθεραπείες, το 19ο στη σειρά, φιλοδοξώντας όπως πάντα να αποτελεί το μέσον για να θέτει τον λόγο της ψυχοθεραπείας σε ενεργή συνομιλία με τους άλλους λόγους της κοινωνίας και να συναντά τη φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, το λαϊκό αίσθημα, την επιστήμη κλπ.

 

Αυτό το νέο τεύχος φιλοξενεί επιστημονικά άρθρα σχετικά με τις φαινομενολογικές και υπαρξιακές προσεγγίσεις όπως: «Από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα στα ψυχοπαθολογικά πεδία» του G. Francesetti σε μετάφραση του Γ. Δίπλα, «Το άφατο της μνήμης» της Ε. Κυριάκου, «Υπαρξιακή Σεξουαλικότητα» της Σ. Παπαδοπούλου, «Η εμπειρία μιας Υπαρξιακής- Ποιητικής Ψυχοθεραπείας» της Μ. Αγριμάκη, «Δουλεύοντας υπαρξιακά στο σχολείο μιας φυλακής» της Έ. Μπόνη, Μια συνέντευξη για τη Φαινομενολογία και την Ψυχοθεραπεία του Κ. Γεμενετζή κ.ά.

 

Φιλοξενεί επίσης εισηγήσεις από τις ομιλίες στο βουνό: «ΖΩΗ», Βυζίτσα Πηλίου, 2024, του Ν. Κυπριωτάκη, του Π. Ζαρογιάννη και της Α. Καραλή, και άρθρα για συναντήσεις με τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία του M. Heidegger, του Γ. Αβραμίδη και του Δ. Βαρδαβά.

 

Τέλος φιλοξενεί ακόμα και ύλη σχετική με την ποίηση του Κ. Λωράν, της Χαριτίνης Γεωργοπούλου, της Ειρήνης Σεραφείμ και του Δ. Βαρδαβά καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις και ανακοινώσεις.

Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2024 08:29

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Μια χαρτογράφηση των τριών ρόλων και μια πρόσκληση να βρω τη νέα μου θέση στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της ζωής μου.

 

Ημερομηνία:       

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024          10:00 – 17:00

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024            10:00 – 17:00                      

 

Συντονισμός:       

Μακρίδου Μελίνα, M.Sc. στην Ψυχολογία της Υγείας University of Bristol, UK, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια και Επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT και της HAGT.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 190€

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ


 

«Όρια και Αγάπη»

 

Όρια, φαντάζουν ως λεπτές διάφανες κλωστές… άλλοτε μοιάζουν με λάστιχα, άλλοτε με χοντρά σχοινιά, άλλοτε με σίδερα, άλλοτε με τσιμέντο… κάποιες φορές με χοντρό γυαλί ή είναι ίδια με τα μόρια του αέρα.

Τα βάζεις εσύ; Τα βάζω εγώ; Προσπαθείς; Κάποιες φορές και εγώ! Είναι δικά σου; Είναι δικά μου; Τα έχεις επιλέξει; Ή τα έχουν διαλέξει για εσένα…

Και Άλλοτε είναι τρομακτικά εύκολο! Συμβαίνει!

Σύμφωνα με τον Perls (1969) η Ενδοβολή ως αμυντικός μηχανισμός ευθύνεται για όλα όσα δέχομαι τυφλά, για όλα όσα καταπίνω αμάσητα, χωρίς να τα κατανοήσω και άρα χωρίς να τα χωνέψω. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ενσωμάτωσης ξένων σωμάτων μέσα μου με αποτέλεσμα να χάνω τα όρια του εαυτού μου σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Τα «πρέπει» που έχω αποδεχτεί χωρίς να τα έχω επεξεργαστεί εναντιώνονται στα «θέλω» μου.

Μέσα  από βιωματικές ασκήσεις να βαδίσουμε λίγο πιο κοντά σε εκείνα τα «πρέπει» και τα «θέλω» που πρέπει ή θέλουμε να είναι δικά μας.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  

Δάκτυλα Λιάνα, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος Σ.Ε.Ψ., Μέλος Δ.Σ. της Ε.Φ.Υ.Κ.Ε. (Εταιρεία Φροντίδας, Υγείας και Εκπαίδευσης). Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή Ε.Κ.Π.Α.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024           10:00 – 18:00

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 100€

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μητροπόλεως 109, 54622 Θεσσαλονίκη, 2ος όροφος

 

Το εργαστήριο απευθύνεται τόσο σε ψυχοθεραπευτές όσο και σε γονείς.


 

«Gestalt και Λογοτεχνία: Η βιογραφία της σχέσης με το παιδί μου»

  • Θεωρητικό Πλαίσιο: Εμπόδια και τρόποι επαφής

 

Ποιες δημιουργικές προσαρμογές έχει κάνει το παιδί μου για να σχετιστεί μαζί μου;

Πώς αυτορρυθμίζομαι στην κάθε στιγμή μαζί του;

Τι ποιότητες έχει μέσα η σχέση που συν-δημιουργήσαμε μέχρι τώρα;

Αν μπορούσαμε να καταγράφουμε ανά πάσα στιγμή με ένα εργαλείο μαγικό -σαν παιχνίδι- τον αντίκτυπο που κάνει στην ψυχή μας η κάθε αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και τα φαινόμενα,  αυτό που θα διαπιστώναμε θα ήταν χιλιάδες επιγνώσεις, που όμως πιθανά να μας φόβιζαν, με την βιασύνη που θα είχε ένας τέτοιος μηχανισμός. Παρ’ όλα αυτά, στο όριο της επαφής μας με τον κόσμο, υπάρχει ανά πάσα στιγμή και μια δημιουργική προσαρμογή. 

Το παιδί: Το έργο ενός λογοτέχνη αναδεικνύει τους τρόπους που έχει διαμορφώσει από παιδί ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο που είναι ο κόσμος που τον πλαισιώνει. Αυτό που τον πλακώνει, τον παραμελεί, τον προκαλεί, τον ταΐζει ξένη τροφή, τον μηδενίζει ή του μαθαίνει πώς να αγαπάει, να ακούει, να φροντίζεται και να είναι σε επαφή. Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι τρόποι, διαμόρφωσαν τη ματιά του για τον εαυτό του και τον κόσμο,  έδωσαν την μοναδικότητα στην γραφή του και αυτή η μετακίνησή του, από παθητικό δέκτη σε συγγραφέα, τον έσωσε. 

Ο γονιός: Η μητέρα και ως σύντροφος, η μητέρα που δεν ήξερε αν ήθελε να γίνει μητέρα, η χωρισμένη μητέρα. Ο πατέρας ως παιδί με τον πατέρα του, ο πατέρας και η έφηβη κόρη του, ο εργασιομανής πατέρας.

Η σχέση: Η απόπειρα επαφής, η αποτυχία, η σύγκρουση, η επίγνωση, η επίλυση, ο αναστοχασμός, η ησυχία.

Η Gestalt φωτίζει την ροή της προσωπικής διαδικασίας στην οποία μπαίνει το άτομο μέσα στην κάθε διαφορετική του σχέση. Στο εργαστήριο αυτό οι γονείς με τα παιδιά τους θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους τρόπους επαφής μέσα στη σχέση τους και να καταγράψουν αλλά και εικονογραφήσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μια ιστορία από τη σχέση τους.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  

Μερτζάνη Άννα, Εκπαιδευτικός Προσχολικής Ηλικίας, M.A in Child Care, Law and Practice, με κύριο ενδιαφέρον στα Δικαιώματα του Παιδιού και την Παιδική Κακοποίηση. Είναι απόφοιτος της Υποκριτικής Σχολής «Αρχή» και έχει εργαστεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια παιδικών εκδόσεων και είναι συγγραφέας του εφηβικού μυθιστορήματος «Έχω Δικαίωμα να πω μια Ιστορία;» εκδ. Απόπειρα. Εργάζεται ως Υπεύθυνη του Διαπολιτισμικού Κέντρου ΠΥΞΙΔΑ, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες αλλά και ιδιωτικά ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Gestalt, συντονίζοντας και ομάδες γονέων, ως απόφοιτος της τετραετούς εκπαίδευσης στην Ψυχοθεραπεία Gestalt.

 

Ημερομηνία: Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024                10:00 – 18:00

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 100€

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μητροπόλεως 109, 54622 Θεσσαλονίκη, 2ος όροφος

 

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς και παιδιά

Το Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt Foundation - αναγνωρίζοντας τα οφέλη και τη σπουδαιότητα της εθελοντικής προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο - ανακοινώνει τη συνέχιση του Εθελοντικού Προγράμματος Δωρεάν Παροχής Ψυχολογικής Στήριξης και Συμβουλευτικής, μέσω Διαδικτύου: «e-therapy» και για την περίοδο 2024-2025, για 6η χρονιά!

 

  • Ιστορικό

Το πρόγραμμα «e-therapy» οργανώθηκε και ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020 (μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020), κατά τη διάρκεια των πρώτων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, με στόχο να προσφέρει ανακούφιση και φροντίδα σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν έντονες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

 

Από τότε μέχρι και σήμερα, το πρόγραμμα «e-therapy» έχει προσφέρει εκατοντάδες ωρών συμβουλευτικής παρέμβασης στην κρίση, μέσω διαδικτύου, ενεργοποιώντας ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών συνεργατών, εκπαιδευόμενων ψυχοθεραπευτών και συμβούλων, καθώς και ειδικών ψυχικής υγείας, πλαισιώνοντας την όλη προσπάθεια με εποπτικές ομάδες, καθώς και με όλη την απαραίτητη οργανωτική επιμέλεια του εγχειρήματος.

 

Από την έναρξη του Προγράμματος «e-therapy» (Μάρτιος 2020) μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 1350 συνάνθρωποί μας βρήκαν τη στήριξη και τη φροντίδα που χρειάστηκαν, ώστε να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες αναγκάστηκαν να βιώσουν λόγω των κοινωνικο-οικονομικο-ψυχολογικών επιπτώσεων της πρωτόγνωρης πανδημίας του COVID-19, καθώς και μιας σειράς ψυχοπιεστικών συμβάντων που επηρέασαν έντονα την ελληνική κοινωνία (φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές, δυστυχήματα, ενεργειακή & οικονομική κρίση κλπ). Στο πλαίσιο αυτό, οι επωφελούμενοι του προγράμματος ακολούθησαν μια σειρά διαδικτυακών συνεδριών με τον ίδιο «προσωπικό τους» ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί η εθελοντική συνεισφορά ενός μεγάλου αριθμού ειδικών ψυχικής υγειάς (περισσότεροι από 230 επόπτες, ψυχοθεραπευτές και εκπαιδευόμενοι ψυχοθεραπευτές του δικτύου της Ψυχοθεραπείας Gestalt στην Ελλάδα) που ενεργοποιήθηκαν, προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης.

 

  • Διαδικασία συμμετοχής

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής «e-therapy», οι ενδιαφερόμενοι (οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις*) θα μπορούν να στείλουν το αίτημά τους, μέσω μηνύματος, στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/gestalt.therapy.by.GF

Μετά τη διαχείριση και την αποδοχή του εκάστοτε αιτήματος, ο κάθε συμμετέχων στο πρόγραμμα θα προωθείται στον αντίστοιχο πρώτο διαθέσιμο θεραπευτή, ο οποίος θα αναλαμβάνει την οργάνωση, την υλοποίηση και την ολοκλήρωση των διαδικτυακών συνεδριών με τον ενδιαφερόμενο.

 

Διευκρινίζεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος θα παρακολουθείται αποκλειστικά από έναν συγκεκριμένο και σταθερό ειδικό ψυχικής υγείας (εκπαιδευμένο ή εκπαιδευόμενο στην ψυχοθεραπεία Gestalt) καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης.

 

Παράλληλα, όλοι οι εθελοντές συνεργάτες θεραπευτές του προγράμματος έχουν ενταχθεί σε εποπτικές ομάδες, οι οποίες θα διασφαλίζουν την ορθότητα της πρακτικής εφαρμογής της διαδικασίας που θα ακολουθείται από τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα «e-therapy».

 

  • Προϋποθέσεις συμμετοχής

Το πρόγραμμα δωρεάν παροχής ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής, μέσω διαδικτύου, «e-therapy» απευθύνεται σε :

  • Ενήλικες (18 ετών και πάνω)
  • Άνεργους ή συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά μια συμβατική θεραπευτική ή συμβουλευτική σχέση με κάποιον ενεργό ψυχοθεραπευτή ή σύμβουλο
  • Μονογονεϊκές οικογένειες (Μητέρα ή Πατέρας)
  • Ενδιαφερόμενους των οποίων το αίτημα για ψυχολογική στήριξη σχετίζεται με την υπάρχουσα κοινωνικό-οικονομική κατάσταση (απότοκο της υγειονομικής κρίσης (Covid-19), της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, την αύξηση εκδήλωσης βίαιων κοινωνικών συμπεριφορών, καθώς και οι φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ) που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας τα τελευταία χρόνια.
  • Ενδιαφερόμενους που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα

 

Μπορείτε να συνδεθείτε μαζί μας και παράλληλα να προωθήσετε ελεύθερα τη σελίδα του εθελοντικού μας προγράμματος, μέσω του παρακάτω συνδέσμου :

 

https://www.facebook.com/gestalt.therapy.by.GF

 

Όλοι μαζί... μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024 07:30

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

«Πες μου κάτι για σένα... που δεν ξέρω...»

 

Ας ξαναγνωριστούμε με μας... και τους γύρω... 

Σε εποχές απομάκρυνσης και απόστασης θεωρήσαμε χρήσιμο να δημιουργήσουμε ένα εργαστήριο που θα μας φέρει ξανά σε επαφή για μία εκ νέου γνωριμία με μας και τους γύρω μας, σε ένα ασφαλές περιβάλλον.. 

Ίσως έχουμε αλλάξει πολύ, ίσως και όχι. Υπάρχουν σίγουρα όμως κάποια χαρακτηριστικά μας που είναι ριζωμένα βαθιά και μας καθρεφτίζουν.

Κάπου μέσα στο σπίτι και στις ζωές μας κρατάμε αντικείμενα που έχουν νόημα και αξία μόνο για μας.

Μέσα από αυτά και χρησιμοποιώντας τα ως οδηγό θα προσπαθήσουμε να έρθουμε ξανά σε επαφή .

Φέρε μαζί σου ένα αντικείμενο που φυλάσσεις καιρό σαν να ήταν κειμήλιο και αφέσου να μάθεις πώς είναι να ξανασυστήνεσαι με τις πιο βαθιές σου αλήθειες στηριζόμενος από την ομάδα που θα συναντήσεις..

Καλή διαδρομή ως το αντάμωμα... 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  

Δάκτυλα Λιάνα, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος Σ.Ε.Ψ., Μέλος Δ.Σ. της Ε.Φ.Υ.Κ.Ε. (Εταιρεία Φροντίδας, Υγείας και Εκπαίδευσης). Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή Ε.Κ.Π.Α.,  Κουκλοπαίχτρια,

Ευθυμιάδης Γιάννης,  Απόφοιτος Φ.Π.Ψ. κατεύθυνσης ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Απόφοιτος ψυχοθεραπευτής Gestalt / καλλιτέχνης 

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024           10:00 – 18:00

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 100€

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Gestalt Foundation, Ασκληπιού 6, 41222 Λάρισα

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024 07:30

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

«Μαθαίνω – πως να μαθαίνω!! Αμοιβαία διάδραση μεταξύ της θεραπείας Gestalt και της Νευροψυχολογίας»

 

Στόχος  να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για την καλύτερη διαχείριση των συμπεριφορικών προβλημάτων των παιδιών – εφήβων συνδέοντας τους δύο επιστημονικούς χώρους για ολοκληρωμένη θεραπευτική φροντίδα. Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών, οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην πρόσκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικής ικανότητας. Οι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο, αποδίδονται σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, μπορεί να υπάρχουν  σε  όλη τη διάρκεια της ζωής και συνυπάρχουν με προβλήματα σε συμπεριφορές αυτοελέγχου, κοινωνικής αντίληψης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης (Hammill, 1990). Οι μαθητές κατά τη διαδικασία της θεραπείας, θα ανακαλύψουν, θα διερευνήσουν και θα βιώσουν το δικό τους σχήμα, μοτίβο, ολότητα, ατομικά χαρακτηριστικά ώστε να αυξήσουν τις δυνατότητές τους και το βαθμό της ικανοποίησής τους  καθώς και της σχολικής τους επίδοσης. Η διάδραση μεταξύ της θεραπείας Gestalt και της Νευροψυχολογίας, ενισχύει τα κοινά χαρακτηριστικά που είναι η ψυχολογική, η γνωστική και η κοινωνική ανάπτυξη καθώς επίσης  επιδρά  στα κίνητρα και στη συμπεριφορά του Μαθησιακά αδύναμου μαθητή. Η συνύπαρξη της Νευροψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας Gestalt στη θεραπεία, προσφέρει: ένα νέο όραμα στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και της Ψυχοθεραπείας, τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης, την αρμονική ανάπτυξη των προσωπικών καταστάσεων, έναν πλήρη δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο ζωής, μια νέα τέχνη να ζούμε με βελτιωμένη επαφή και ελεύθεροι από την όποια Μαθησιακή και ψυχοσυναισθηματική Δυσκολία στο τώρα.  Παρατηρήσαμε μείωση των  αρνητικών συναισθημάτων, του άγχους της αποτυχίας, ενίσχυση της χαμηλής αυτοεκτίμησης και βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  

Dr. Μήτσιου - Δάκτυλα Γλυκερία, Διδάκτωρ Νευροψυχολογίας Μαθησιακών Δυσκολιών, Διαταραχής Γραφής και Λόγου, Παν. Θεσσαλίας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας  - HPD Psychology and Consulting University of Derby- London,  Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, εκπαιδευόμενη εκπαιδεύτρια Gestalt, Τραυματοθεραπεύτρια EMDR, Παιδαγωγός-  τ. Σχολική Σύμβουλος ΠΕ. ν.Λάρισας και ν.Καρδίτσας – εντ. Λέκτορας Πανεπ. Θεσσαλίας-Συγγραφέας 8 βιβλίων. Μέλος σε 6  Επιστημονικές Εταιρείες (ΕΛΨΕ, Κοινωνική Παιδιατρική, ΕΕΝ Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημόνων,  FENS, IBRO, Αντιπρόεδρος στην ΕΦΥΚΕ).  Εξουσιοδοτημένη συνεργάτης της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (Α’ τεστ: Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας). Συμμετείχε σε 498 συνέδρια Παγκόσμια -Πανελλήνια -Πανευρωπαϊκά - και Παγκύπρια με ισάριθμες ερευνητικές ανακοινώσεις. Ασχολήθηκε και ασχολείται με την ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία ενηλίκων - παιδιών - εφήβων, με την πρώιμη πρόγνωση και αποκατάσταση παιδιών και εφήβων με Δυσλεξία – Μαθησιακές Δυσκολίες- Διαταραχές γραφής – Δυσορθογραφία- Συμπεριφορικές διαταραχές- ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές- προβλήματα κρίσεων στην τάξη, εφαρμόζοντας πρωτοποριακά θεραπευτικά προγράμματα για την κάθε περίπτωση.

Δάκτυλα Λιάνα, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μaster Πανεπ. Πελλοπονήσου, Εξειδίκευση στη Νευροψυχολογία Μαθησιακών Δυσκολιών Πανεπ. Θεσσαλίας, Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή Εθνικό Καποδιστριακό Παν. Αθηνών, Εξειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία & Σεξουαλική Αγωγή του Παν. Αιγαίου, Συγγραφέας 3ων  βιβλίων, μέλος της ΕΦΥΚΕ και της H.A.G.T. ( Ελληνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Gestalt).  Εξουσιοδοτημένη συνεργάτης της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (Α’ τεστ: Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας). Δίδαξε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και Διδάσκει στο Μediterenian College. Συνεργάζεται με το Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt Foundation ως συντονίστρια ομάδων Αυτογνωσίας. Συμμετείχε σε 198 επιστημονικά συνέδρια Πανευρωπαικά- Παγκόσμια- Παγκύπρια-Πανελλήνια με ισάριθμές ερευνητικές – επιστημονικές ανακοινώσεις. Βραβεύτηκαν τρεις επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια του εξωτερικού. Επιστημονικά υπεύθυνη και ιδιοκτήτρια του ‘’Μήτσιου Center ‘’Λάρισα, κέντρο δυσλεξίας – μαθησιακών δυσκολιών -  λογοθεραπείας- εργοθεραπείας – ψυχοθεραπείας. Ασχολήθηκε και ασχολείται με την ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων παιδιών - εφήβων, με ομάδες στήριξης, με την πρώιμη πρόγνωση και αποκατάσταση παιδιών και εφήβων με Δυσλεξία – Μαθησιακές Δυσκολίες.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:  

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024           10:00 – 17:00

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024            10:00 – 17:00

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 190€

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Gestalt Foundation, Ασκληπιού 6, 41222 Λάρισα


 

«Η Απεικονιστική Θεραπεία και η Ψυχοθεραπεία Gestalt»

 

Η εκπαίδευση, η ζωγραφική, η ψυχοθεραπεία είναι οι τρεις «τέχνες» που από τη παιδική μας ηλικία μας συντροφεύουν.

 

Ο Ευάγγελος Παπανούτσος (1965) τονίζει πως η αισθητική αγωγή είναι μια ιδιαίτερη σχέση της ψυχής με το κόσμο. Αντικείμενο της αισθητικής είναι η τέχνη. Σκοπός της τέχνης είναι ο εμπλουτισμός και η ένταση της συναισθηματικής μας ζωής. Η τέχνη δεν είναι η απλή απεικόνιση της ζωής αλλά η βίωση και η ουσία της. Είναι μέσο επικοινωνίας και επιδρά στην πλήρη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου.

 

Θα ασχοληθούμε με την ερμηνεία της ζωγραφικής και την ανάλυσή της  ως εργαλείο της διαδικασίας ψυχοθεραπείας Gestalt στα παιδιά και στον ενήλικα. Πως ένα απλό μέσο με απλά υλικά μπορεί να ξεδιπλώσει και να αποκαλύψει το ψυχικό κόσμο των παιδιών και των ενηλίκων. Πως το σχέδιο σχετίζεται και συνδέεται με την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων (Winner, 1982). Αυτό προϋποθέτει τη διερεύνηση  των θεωριών ανάπτυξης, των συναισθηματικών σταδίων και την κατανόηση του ρόλου της θεραπευτικής σχέσης και της πρακτικής. Σύμφωνα με την Patricia Nowel Hall, η μεγαλύτερη θεραπευτική δύναμη βρίσκεται πέρα από τις λέξεις, επισημαίνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις την θεραπεία μέσω των εικαστικών είναι ίσως να τη βιώσεις. Η θεραπεία μέσω των εικαστικών προσφέρει έναν τρόπο εξερεύνησης και έκφρασης περιοχών του εαυτού μας που βρίσκονται πέρα από εκεί που φτάνουν οι λέξεις και μπορεί να φτιάξει μια γέφυρα ανάμεσα στον εσωτερικό και στον εξωτερικό κόσμο και να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση μεταξύ τους. Στην πράξη, οι πλέον αρμόδιοι να κρίνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μέσω της τέχνης και οι μόνοι που μπορούν να την κατανοήσουν πραγματικά είναι εκείνοι που την έχουν βιώσει άμεσα.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  

Dr. Μήτσιου - Δάκτυλα Γλυκερία, Διδάκτωρ Νευροψυχολογίας Μαθησιακών Δυσκολιών, Διαταραχής Γραφής και Λόγου, Παν. Θεσσαλίας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας  - HPD Psychology and Consulting University of Derby- London, , Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, εκπαιδευόμενη εκπαιδεύτρια Gestalt, Τραυματοθεραπεύτρια EMDR, Παιδαγωγός-  τ. Σχολική Σύμβουλος ΠΕ. ν.Λάρισας και ν.Καρδίτσας – εντ. Λέκτορας Πανεπ. Θεσσαλίας-Συγγραφέας 8 βιβλίων. Μέλος σε 6  Επιστημονικές Εταιρείες ( ΕΛΨΕ, Κοινωνική Παιδιατρική, ΕΕΝ Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημόνων,  FENS, IBRO, Αντιπρόεδρος στην ΕΦΥΚΕ).  Εξουσιοδοτημένη συνεργάτης της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας ( Α’ τεστ: Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας). Συμμετείχε σε 498 συνέδρια Παγκόσμια -Πανελλήνια -Πανευρωπαϊκά - και Παγκύπρια με ισάριθμες ερευνητικές ανακοινώσεις. Ασχολήθηκε και ασχολείται με την ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία ενηλίκων - παιδιών - εφήβων, με την πρώιμη πρόγνωση και αποκατάσταση παιδιών και εφήβων με Δυσλεξία – Μαθησιακές Δυσκολίες- Διαταραχές γραφής – Δυσορθογραφία- Συμπεριφορικές διαταραχές- ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές- προβλήματα κρίσεων στην τάξη, εφαρμόζοντας πρωτοποριακά θεραπευτικά προγράμματα για την κάθε περίπτωση.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:  

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024                         10:00 – 17:00

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024                         10:00 – 17:00

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 190€

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Gestalt Foundation, Ασκληπιού 6, 41222 Λάρισα

 

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024 07:27

ΜΙΚΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

«Ικιγκά'ι' το νόημα της Ζωής»

 

Στο πέρασμα του χρόνου το μόνο που δεν αλλάζει είναι η Αλλαγή. Το ικιγκάι μας, μοιάζει πολύ με την Αλλαγή, είναι μια σταθερά που μας συνοδεύει πάντα και μεταλλάσσεται ανάλογα με τη φάση της ζωής στην οποία βρισκόμαστε. Μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο, αφηγήσεις, μοτίβα, ανοιχτοί λογαριασμοί, τραύματα, πολώσεις....όλα είναι εκεί μορφές και φόντα στο Πεδίο μας. Η έννοια του Θεραπεύειν στη  ψυχοθεραπεία Gestalt αφορά ακριβώς αυτή την αναζήτηση του αυθεντικού μας  Εαυτού στο Εδώ, στο Τώρα μας. Ποιο είναι το κέντρο της Ύπαρξης μας, ποια είναι η κινητήρια δύναμη για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας στη Ζωή.

Σας προσκαλούμε να ανακαλύψουμε μαζί το δικό μας μοναδικό ικιγκα'ι'

 

Ημέρα/ Ώρα: Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024                 18:00 – 21:00

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ:

Τζίτζιρα Κερασία, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Εκπαιδευμένη στο Expressive Art Therapy

Καλώτα Γιάννα, Μ.Sc. Συμβουλευτική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος E.A.G.T.και H.A.G.T.

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Σελίδα 1 από 51