Ποικιλομορφία φύλου και σεξουαλικότητας: τι γνωρίζω, πώς αισθάνομαι και πώς στέκομαι ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας Gestalt

Πολλοί από τους πελάτες που φτάνουν στο γραφείο ενός συμβούλου ψυχικής υγείας, ενός ψυχοθεραπευτή ή ενός ψυχιάτρου, είναι πολύ πιθανό να διαφοροποιούνται ως προς την ετεροκανονική νόρμα που θεωρεί ότι υπάρχουν δύο βιολογικά και κοινωνικά φύλα και ότι οι άντρες ερωτεύονται και συνάπτουν ερωτικές σχέσεις (μόνο με) γυναίκες, οι γυναίκες ερωτεύονται και συνάπτουν σχέσεις (μόνο με) άντρες, και ότι το βιολογικό φύλο (το φύλο με το οποίο γεννιέται κάποια/-ος) προσδιορίζει αυτομάτως και το κοινωνικό – πως κάποια/-ος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του/της μέσα στον κόσμο.

 

Αυτές οι υποθέσεις που επιβάλλονται λόγω της ετεροκανονικότητας του περιβάλλοντος μπορεί από μόνες τους να είναι επιβλαβείς στη θεραπεία καθώς μπορεί ο θεραπευόμενος ή η θεραπευόμενη να παλεύει με θέματα ταυτότητας, διαφορετικότητας, σεξουαλικότητας ή/και φύλου. Το να θεωρούμε δηλαδή π.χ. ότι ο άντρας που φτάνει στο γραφείο μας έλκεται από γυναίκες χωρίς να έχει αναφερθεί στις ερωτικές, συναισθηματικές ή σεξουαλικές του προτιμήσεις μπορεί να κλείσει τον θεραπευόμενο στο «καβούκι» του και να κάνει δύσκολη την επικοινωνία με τη θεραπεύτρια/το θεραπευτή.

 

Δεν είναι σπάνιο επίσης οι πελάτες που παλεύουν με αυτά τα ζητήματα να έχουν ταλαιπωρηθεί σε γραφεία ομοφοβικών θεραπευτών ή σε προσπάθειες δικές τους ή των άλλων να τους «αλλάξουν». Το να θεωρείται ο σεξουαλικός προσανατολισμός μια «φάση» δεν είναι καθόλου σπάνιο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα επαγγελματίες διατείνονται ότι μπορούν να «αλλάξουν» με (επιβλαβείς και απαγορευμένες) πρακτικές το σεξουαλικό προσανατολισμό (αυτές φέρουν το όνομα «θεραπείες μετατροπής» και έχουν απαγορευτεί από τους περισσότερους κρατικούς ψυχολογικούς συλλόγους παγκοσμίως - APA, UKCP, BACP, EAP κλπ.).

 

Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που θέλουν να ενημερωθούν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού αυτού προσφέροντας μια θεραπευτική ματιά με ουσιαστική και βαθιά ψυχοθεραπευτική γνώση που βασίζεται στη σύγχρονη κατανόηση των ζητημάτων φύλου και της διαφορετικότητας προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο για τη θεραπευτική διαδικασία με τον πληθυσμό αυτό.

 

Σε αυτό το εργαστήριο θα μελετήσουμε τα παρακάτω θέματα:

 • Ορολογία – κατανόηση των σύγχρονων όρων που χρησιμοποιούνται για την κατανόηση του κοινωνικού φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της σεξουαλικής έκφρασης
 • Έμφυλα στερεότυπα: τι προκαλούν; σε αυτά έχουν τις ρίζες τους τα φαινόμενα της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας.
 • Η έννοια της ομοφοβίας και της εσωτερικευμένης ομοφοβίας
 • Comingout – Η διαδικασία της γνωστοποίησης του σεξουαλικού προσανατολισμού
 • Θέματα φύλου και διαδικασίες επιβεβαίωσης φύλου
 • Κατανόηση των κοινωνικών παραγόντων και πως η ετεροκανονικότητα επηρεάζει τον πληθυσμό και τον περίγυρό του
 • Θέματα μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης
 • Από την παθολογικοποίηση του παρελθόντος (βλ. επανορθωτική θεραπεία) στις σύγχρονες θετικές πρακτικές (βλ. gender affirmative model).
 • Θέματα σχέσεων και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια και οι οικογένειες
 • Πώς στέκεται η σύγχρονη θεωρία και θεραπεία Gestalt μπροστά στις μη ετεροκανονικές σεξουαλικές ταυτότητες; (ένα σύντομο οδοιπορικό από τις απαρχές της Gestalt έως σήμερα)
 • H εξέλιξη της κατανόησης του πληθυσμού αυτού και η πορεία προς μια πιο ουσιαστική ενσωμάτωση.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:      Παρ. 12 Φεβ/ρίου 2021                     17:00 – 22:00

Σάβ. 13 & Κυρ. 14 Φεβ/ρίου 2021    10:00 – 18:00

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Ειρήνη Κουτελά - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. M.Sc., I-MBA, M.Sc. Litt., μέλος των EAGT & HAGT.  www.irinikoutela.gr

Ναούμ Λιώτας - Ψυχοθεραπευτής Gestalt και Business Coach, GPO, κάτοχος ECP, μέλος της ΕΑGT, EAP και BACP (British Association for Counselling and Psychotherapy). http://naoumliotas.com 

Κάτια Χατζηλάκου, M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης Gestalt Foundation. Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €300

 

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:

Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα διεξαχθεί ταυτόχρονα δια ζώσης

τόσο στα γραφεία του Gestalt Foundation στην Αθήνα (Γ. ΣΙΣΙΝΗ 39, 115 28 ΑΘΗΝΑ (ΧΙΛΤΟΝ), ΤΗΛ. 210 72 54 010)

όσο και στα γραφεία στη Θεσσαλονίκη (ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 109, 546 22 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ. 2310 28 35 88) αλλά και διαδικτυακά.

 Δηλώσεις Συμμετοχής: Γραμματεία Θεσσαλονίκης

(2310 283588, κα Χριστίνα Χατζηλάκου)