Διάλεξη στις 14/2/2019 στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα

Διάλεξη στις 14/2/2019 στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα

Την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019, 18:00-20:00, ανήμερα της γιορτής του Αγ. Βαλεντίνου, της γιορτής των ερωτευμένων, πραγματοποιήθηκε στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ η διάλεξη με τίτλο “Η Οικουμενικότητα του Έρωτα” με ομιλητή τον  Γιώργο Δίπλα*.

Με θέμα τόσο επίκαιρο και τόσο οικουμενικό υπήρχε μεγάλη προσέλευση με διάθεση να ακούσουν προσεκτικά αυτά που ο ομιλητής είχε να μοιραστεί με το κοινό του.

Η διάλεξη ξεκίνησε με έναν πολύ όμορφο και πρωτότυπο τρόπο. Ένα ζευγάρι χορευτών είχε προσκληθεί να χορέψει ένα ερωτικό, μοντέρνο ταγκό το οποίο ήταν πράγματι απολαυστικό!

Στη συνέχεια ο Γιώργος Δίπλας ξεκίνησε την ομιλία του διευκρινίζοντας ότι ο έρωτας αφορά σε όλους τους έμβιους και μη οργανισμούς σε μια αδιάκοπη ροή «συνάντησης» και «συνομιλίας». Εστίασε όμως στο ανθρώπινο ερωτικό συναίσθημα, περιορίζοντάς το έτσι σε μια ανθρωποκεντρική αποκλειστικά προοπτική.

Εξήγησε όμως ότι αν ο έρωτας βιώνεται ως απολαυστική μέχρι και υπερβατική εμπειρία, αυτό δεν σημαίνει πως σηματοδοτεί ένα έσχατο ή αναλλοίωτο σημείο. Μια ευρύτερη ματιά αποκαλύπτει πως όλες οι πτυχές της ζωής, είναι στην ουσία μια διαδικασία έρωτα προς την ύπαρξη, προς την αλληλεπίδραση και την εξέλιξη και έκλεισε την ομιλία του παραφράζοντας το γεμάτο νόημα απόφθεγμα του Gabriel Marcel, «Η ελπίδα μου για μας βασίζεται στην επιτυχία της συνάντησής μας», χρειάζεται να προσθέσουμε ότι η επιτυχία αυτή προϋποθέτει τη διαρκή φροντίδα της συνάντησης.

Όπως ήταν αναμενόμενο η συμμετοχή των παρισταμένων ήταν ζωντανή τόσο με τα ερωτήματά τους όσο και με τις απόψεις ή τις εμπειρίες τους που πρόθυμα κατέθεταν για να τα μοιραστούν με το υπόλοιπο ακροατήριο!

 

*Γιώργος Δίπλας, P.g.D. in PCA Counseling, Εκπαιδευτής, Θεραπευτής, Eπόπτης Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ), κάτοχος ECP. Mέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (H.A.G.T.).