Διάλεξη στις 16/11/2017, στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στη Αθήνα

Διάλεξη στις 16/11/2017, στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στη Αθήνα

Με την διάλεξη της κας Αθηνάς Αναγνωστοπούλου, την Πέμπτη 16/11/2017, άνοιξε ο κύκλος των ανοιχτών διαλέξεων του Gestalt Foundation στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, και στη Αθήνα, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018. Θέμα της διάλεξης :«Όρια: Ταξιδεύοντας στα σύνορα της επαφής, του Εγώ (Ι), του Εσύ (Thou), του Εμείς (We)».

 

Από τον τίτλο και μόνο γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η διάλεξη αυτή εστιάστηκε στη διερεύνηση του τι σημαίνουν τα όρια σύμφωνα με τη θεωρία Gestalt, ποιά είναι η σημασία τους, η αναγκαιότητά τους, οι ποιότητές τους αλλά και πώς αυτά διαμορφώνονται, καταπατούνται, μικραίνουν, μεγαλώνουν.

 

Η κυρία Αναγνωστοπούλου, επιδιώκοντας να κάνει την έννοια του ορίου απτή στο κοινό, αναφέρθηκε στο δέρμα, ως μέρος του οργανισμού μας και ταυτόχρονα ως όργανο που μας φέρνει σε επαφή με το περιβάλλον. Το δέρμα είναι ένα όριο, ένα σημείο συνάντησης, μέσω του οποίου αντιλαμβανόμαστε και ξεχωρίζουμε τον εαυτό μας από το περιβάλλον και ανέφερε ότι όρια είναι τα σημεία συνάντησης στα οποία έχουμε την εμπειρία του «Εγώ», του «Εσύ», μέσω της οποίας μπορούμε να συνθέσουμε την εμπειρία του «Εμείς».

 

Μέσα από αυτό προσπάθησε να βοηθήσει το κοινό να εξερευνήσει το «τι» και το «πως» σε σχέση με τα όρια, δηλαδή τι βιώνουμε και ποιος είναι ο τρόπος μας, πως πράττουμε ώστε να εμποδίζουμε ή να προάγουμε μία ζωή που χαρακτηρίζεται από εξέλιξη και ικανοποίηση.

 

Η παρουσίαση υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα για το κοινό που ο προβληματισμός του γύρω από το θέμα οδήγησε σε ένα γόνιμο διάλογο. Η συντονίστρια ανταποκρίθηκε θερμά στο πλήθος των ερωτήσεων και απάντησε εύστοχα και με σαφήνεια.

 

Αθηνά Αναγνωστοπούλου, Bachelor of Arts στην Ψυχολογία από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Πιστοποιητικό 3ετούς φοίτησης στη Συμβουλευτική από το Counseling & Psychotherapy in Scotland (COSCA). Έχει ολοκληρώσει την τετραετή εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία Gestalt στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Gestalt Foundation της Αθήνας.

 

Την παρουσίαση αυτή, όποιος ενδιαφέρεται, θα μπορεί να την παρακολουθήσει μετά από ένα δεκαπενθήμερο στο κανάλι του Gestalt Foundation στο You Tube.