ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

«Ψυχοσωματική Ανθεκτικότητα και Τρίτη Ηλικία»

 

«Το παρόν είναι μια διάβαση που οδηγεί

από το παρελθόν στο μέλλον

και αυτά είναι τα στάδια της δράσης του εαυτού

καθώς έρχεται σε επαφή με το πραγματικό».

Fritz Perls, 1951

 

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας, σε ηλικία συνταξιοδότησης και μετά από αυτήν, συχνά αισθάνονται αποκομμένοι από τη σύγχρονη κοινωνία λόγω των ραγδαίων αλλαγών, των οικονομικών και υγειονομικών κρίσεων και των νέων τεχνολογιών. Αυτό επηρεάζει τον ψυχισμό, την κοινωνικοποίηση και την υγεία τους.

Συχνά στερούνται στενής ανθρώπινης επαφής και οικογενειακών δεσμών. Καθώς γερνούν, οι μειωμένες γνωστικές ικανότητες δυσκολεύουν την κατανόηση και την οργάνωση των γεγονότων, τη σύνδεση με τη θετικότητα. Πολλές φορές μένουν «νοσταλγοί του παρελθόντος» και οι απλές εργασίες ή καθημερινές δραστηριότητες γίνονται απογοητευτικές, καθιστώντας δύσκολο ακόμη και να γελάσουν, να νιώσουν χαρά, να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους ακόμη και με τους αγαπημένους τους. Η κοινωνική απομόνωση μετατρέπεται σε ατομική απόφαση απομόνωσης και μοναξιάς.

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

  • Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη
  • Η σωματική ακινησία
  • Η απομόνωση και η μοναξιά
  • Η μείωση των γνωστικών ικανοτήτων που εντείνεται με τη νέα τεχνολογία
  • Ο φόβος της ζωής και ο φόβος του θανάτου
  • Συνοψίζοντας: Ψυχικά, σωματικά και νοητικά προβλήματα.

Η ενδυνάμωσή τους για υγιή, ανεξάρτητη διαβίωση γίνεται αναγκαία για την κοινωνικοποίησή τους, τη μακροβιότητα και την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.

Σκοπός της ομάδας:

Με κύριο πυλώνα τη θεραπεία Gestalt ενισχύουμε την αυτογνωσία, την αυθεντικότητα και την ανθεκτικότητα των συμμετεχόντων, ώστε να εστιάζουν στο εδώ και τώρα αντί να μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν ή να φοβούνται το μέλλον.

Έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, επεξεργάζονται τις απώλειες και τη θλίψη τους, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, καθώς αποδέχονται την πραγματικότητά τους. Μαθαίνουν να εκφράζονται και να επικοινωνούν αυθεντικά, καθώς προάγουν την αυτοαποδοχή και την αυτοφροντίδα τους.

Στις συναντήσεις μας θα εστιάσουμε στην αύξηση της ψυχοσωματικής ανθεκτικότητας των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας με βιωματικό κυρίως τρόπο.

  • Με πρακτικές, ασκήσεις, πειράματα και παιχνίδια αυτοσχεδιασμών, σωματικής κίνησης, καλλιέργειας θετικών συναισθημάτων, mindfulness, Γελωτοθεραπείας, και αυτογνωσίας, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, αναπτύσσουν τις ικανότητες, τα ταλέντα, την αυθεντικότητά τους, δημιουργούν νέα ενδιαφέροντα, κοινωνικοποιούνται, ωθούνται ακόμη και στον εθελοντισμό.
  • Αλλάζουν τον τρόπο που νοηματοδοτούν τους τομείς της ζωής τους, επικεντρώνονται στο εδώ και τώρα.
  • Δημιουργείται ένα δίκτυο υποστήριξης, απομακρύνονται από την απομόνωση, διατηρούν την αυτοπεποίθηση και την ηρεμία τους στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και προκλήσεων της τρίτης ηλικίας.

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα άνω των 65.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  

Κυνηγοπούλου Ηλιάνα, τελειόφοιτη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας της Ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης Γκεστάλτ και του 3ετούς προγράμματος Gestalt in Organizations. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική Ύπνωση και τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό. Εκπαιδεύτηκε στη Γελωτοθεραπεία και τη Γιόγκα του Γέλιου και έχει δημιουργήσει τη δική της μέθοδο «Ευζωία μέσω της Γέλιου-Γελωτοθεραπεία» που εφαρμόζεται στη προσωπική και επαγγελματική ζωή. Τον Ιούνιο του 2019 δίδαξε τη μέθοδό της στη Βοστώνη USA καλεσμένη του GISC- Gestalt International Study Center. Σπούδασε Οικονομικά, εξειδικεύτηκε στη Τραπεζική Πρακτική (Banking), έλαβε Ms in Business Administration και εργάστηκε ως Τραπεζικό στέλεχος. Είναι μέλος του INTAGIO (International Association of Gestalt in Organizations Practitioners), του American Board of Hypnotherapy and NLP και της Διεθνούς Κοινότητας Laughter Yoga International.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: Τετάρτη 11:00 – 13:30

Συγκεκριμένα: 6/11/2024, 13/11/2024, 20/11/2024, 4/12/2024, 11/12/2024, 18/12/2024, 8/1/2025, 15/1/2025, 22/1/2025, 29/1/2025

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:€250

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μητροπόλεως 109, 54622 Θεσσαλονίκη, 2ος όροφος

 


Θέμα: «Αισθήσεις και Σώμα σε έναν χορό Αυτογνωσίας»

Μια βιωματική ομάδα 7 μηνιαίων συναντήσεων, που θα διερευνήσει μέσα από την επαφή της με διαφορετικά στοιχεία που μας περιβάλλουν, τον τρόπο που αυτά υπάρχουν και μεταβολίζονται στη ζωή των μελών της.

Ο Σαίξπηρ στην Τρικυμία γράφει: “Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων ….

Και εμείς συμπληρώνουμε: “Και τα όνειρα είναι φτιαγμένα από τα υλικά του σύμπαντος.

Φωτιά. Γη. Πλαστικό. Νερό. Αέρας. Λουλούδια. 6 στοιχεία, 7 συναντήσεις, κάθε μια αφιερωμένη σε ένα στοιχείο. Ένας συνδυασμός από εργαλεία (messy play, clay therapy, κινητικός αυτοσχεδιασμός), που θα διεγείρουν τις αισθήσεις και την κίνηση, θα συναντηθούν με την διαδικασία επίγνωσης της Gestalt και θα μας βοηθήσουν να διερευνήσουμε τα υλικά από τα οποία είμαστε “φτιαγμένες”. Να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας. Να αναγνωρίσουμε την διαδικασία μας και τις μορφές που είναι σημαντικές στο παρόν μας.

Από τι υλικά είμαστε “φτιαγμένες” και πως αυτά συνθέτουν την εμπειρία μας; Πότε μπορεί να αποκτώ ιδιότητες μετάλλου; Σε τι υλικό μεταμορφώνομαι όταν θυμώνω; Πως ανθίζω; Πως ριζώνω; Πως αφήνομαι στον αέρα να με μετακινήσει;

Κάθε στοιχείο μια πυξίδα που θα στηρίζει το μονοπάτι μας.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:  

Νικηφόρου Εύα, Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιήθηκε για 15 χρόνια επαγγελματικά ως ηθοποιός ενώ τώρα εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια Gestalt με παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Έχει σπουδές στη ψυχολογία (Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης), μεταπτυχιακές σπουδές στη Πολιτιστική Διοίκηση (Northumbria University England), και στο Clay Field Therapy (Institute for Sensorimotor Art Therapy Australia). Έχει συντονίσει ομάδες εφήβων και ενηλίκων πάνω στη πρακτική της Μη Βίαιης Επικοινωνίας καθώς και ομάδες ενεργητικής γονεϊκότητας και προσωπικής ανάπτυξης με έμφαση στην ενεργοποίηση των αισθήσεων και εργαλεία θεραπείας από τις εικαστικές τέχνες (κυρίως το θέατρο και τον πηλό). Έχει εργαστεί για 8 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση ως δασκάλα συναισθηματικής αγωγής (Μύκονο) και 5 χρόνια ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού (Αθήνα).

Αγγελίδου Βίκυ, Σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ, Χορό σε Α.Ε.Σ. Χορού αναγνωρισμένη από το Υπ. Πολιτισμού, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό Performing Public Space του Fontys της Ολλανδίας και στο παρόν είναι εκπ. Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια. Μετά από χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με την διδασκαλία χορού, την χορογραφία και το performing, επέστρεψε στο σπίτι της Ψυχοθεραπείας, για να ενώσει τις αγάπες της για το σώμα και την ψυχή. Στο παρόν ιδιωτεύει κάνοντας ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία και οργανώνοντας σεμινάρια που φέρνουν κοντά την κίνηση και την αυτογνωσία. Τον τελευταίο χρόνο έχει μετοικήσει στο χωριό των Πετροκεράσων, όπου εφαρμόζει έναν πιο οικολογικό και βιώσιμο τρόπο διαβίωσης, σε μια προσπάθεια να φέρει την θεραπεία και τον άνθρωπο πιο κοντά στην φύση (του).

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, 17.00-20.00 (Φωτιά)

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025, 17.00-20.00 (Γη)

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025, 17.00-20.00 (Πλαστικό)

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, 17.00-20.00 (Νερό)

Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, 17.00-20.00 (Αέρας)

Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, 17.00-20.00 (Λουλούδια)

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025, 17.00-20.00 (Κλείσιμο)

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 260€

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μητροπόλεως 109, 54622 Θεσσαλονίκη, 2ος όροφος

 


Διαδικτυακή βιωματική ομάδα (Ιανουάριος – Ιούνιος 2022)

 

«ΖΟΟΜ στο ΖΟΟΜ!»

 

8 συναντήσεις ΖΟΟΜ, ένα shooting (φωτογραφική λήψη), ένας ανοιχτός λογαριασμός, μια φράση κλειδί, ένα κλείσιμο!

Μια πρόσκληση σε μια ομάδα «πρόκληση» για τα μοτίβα και τους ανοιχτούς λογαριασμούς που επανέρχονται συχνά στη ζωή μας ή που ακόμα καλύτερα που τους επαναφέρουμε, δημιουργώντας «αδιέξοδα» …

Ας στους δούμε, λοιπόν, μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Δημοσθένη Γαλλή, σε μια φωτογράφιση που θα αποπειραθεί να δώσει μορφή και να ξεκλειδώσει τα «αδιέξοδα».

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: Ημέρα Πέμπτη, 20:30 – 22:30,  19/12/2024, 23/1/2025, 6/2/2025, 20/2/2025, 6/3/2025, 3/4/2025, 22-25/5/2025 (4ήμερο), 19/6/2025

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:   Χατζηλάκου Κάτια, M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt,

Γαλλής Δημοσθένης, Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Διεθνείς Επιχειρήσεις και Ευρωπαϊκές Σχέσεις. Εργάστηκε για σειρά ετών σε οικονομικά ιδρύματα και επιχειρήσεις. Είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος με ειδίκευση στην εννοιολογική και καλλιτεχνική φωτογραφία. Οι εικόνες του έχουν έναν συναισθηματικό και αφηγηματικό χαρακτήρα. Έχει εκθέσει τη δουλειά του μέσα από πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, ιδρύματα και μουσεία. Ως φωτογράφος συνεργάζεται με ψυχοθεραπευτικές, θεατρικές και καλλιτεχνικές ομάδες ενώ διδάσκει την τέχνη του μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια. Ζει και δημιουργεί στην Αθήνα. Εκπ. Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Gestalt.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €260

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Διαδικτυακά