2ο Κύκλος Εργαστηρίων

«Who do youthinkyou are? »

Η Υπαρξιακή Υπόσταση του Θεραπευτή

Ένα κύκλος εργαστηρίων, ένας κύκλος εμπειρίας αφιερωμένος στην εξέλιξη, στη φροντίδα και στη διερεύνηση της υπαρξιακής υπόστασης του θεραπευτή. Ένας κύκλος τριών τριήμερων εργαστηρίων που θα ξεκινήσει στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί στη Σίφνο.

Ο κύκλος εργαστηρίων απευθύνεται σε τελειόφοιτους και απόφοιτους του GF ή και άλλων προσεγγίσεων που επιθυμούν να διερευνήσουν το παραπάνω θέμα σε βάθος, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεωρητικό και εποπτικό επίπεδο.

 

1ο Τριήμερο εργαστήριο

  • «Η Διυποκειμενική συγκρότηση της εμπειρίας»

 

“… ο άνθρωπος είναι στον κόσμο

και μόνο στον κόσμο γνωρίζει

τον εαυτό του”

Maurice-Merleau Ponty

Στο πλαίσιο της φαινομενολογίας η εμπειρία είναι εγγενώς διυποκειμενική. Σύμφωνα με τη θεωρία της θεραπείας Gestalt, κάθε υποκειμενικότητα είναι διυποκειμενικότητα και αυτό ορίζει τη θεραπεία Gestalt ως μια βαθιά σχεσιακή φαινομενολογική προσέγγιση που στηρίζεται στις αρχές της θεωρίας πεδίου και του υπαρξιακού διαλόγου. Ο άνθρωπος βρίσκεται μόνιμα υπόχρεος στην γενναιοδωρία που υπάρχει στην ανθρώπινη συνθήκη. Η εμπειρία μας συγκροτείται διυποκειμενικά, οπότε ο καθένας προσφέρει τη δική του στον κοινό κόσμο και αναδιαμορφώνει το έδαφός από το οποίο θα προκύψουν οι νέες εμπειρίες όλων μας.

 

Ο όρος διυποκειμενικότητα αναφέρεται, στην πιο βασική του έννοια, στην αλληλεπίδραση και την αμοιβαία επιρροή του εαυτού και του άλλου. Το φαινομενολογικό πεδίο είναι ο τόπος της αμοιβαίας δέσμευσης στον οποίο προκύπτει και αρθρώνεται η “ετερότητα”. Είναι πλούσιο σε πολυπλοκότητα, βρίσκεται μόνιμα σε κίνηση, αποκαλύπτεται διαρκώς, μεταμορφώνει, εμποδίζει ή και προάγει την εξέλιξη της θεραπείας και το “μεγάλωμα” θεραπευτή και θεραπευόμενου.

 

Σε αυτό το εργαστήριο θα διερευνήσουμε σε βάθος τις έννοιες της διυποκειμενικότητας, της αποβλεπτικότητας, της εμπειρίας και της πολυπλοκότητάς της, της ετερότητας και της δια-ανθρώπινης συνάντησης.    Επιπλέον θα εμβαθύνουμε στην έννοια του φαινομενικού (phenomenal) πεδίου, ως τον ορίζοντα όλων των πιθανών μορφών, καθώς επίσης και την έννοια του φαινομενολογικού (phenomenological) πεδίου, ως τον τόπο όπου τα φαινόμενα αναδύονται και η εμπειρία μορφοποιείται.

 

Θα διερευνήσουμε ακόμα τις απαραίτητες και ουσιαστικές ποιότητες της διαπροσωπικής επαφής, όπως είναι η συναισθηματική εναρμόνιση, η συνήχηση και η βέλτιστη απόκριση, η παρουσία, η συμπερίληψη και η επιβεβαίωση. Οι ποιότητες αυτές είναι απαραίτητες στην καλλιέργεια του εδάφους, ώστε να καθίσταται δυνατή η ανάδυση του εαυτού και του άλλου και η κατανόηση της οργάνωσης της εμπειρίας, καθώς και η διερεύνηση των αναπτυξιακών – σχεσιακών αναγκών που προκύπτουν στο πεδίο. Θα εξετάσουμε πώς συμβάλλουν στο “εδώ και τώρα” του “μελλοντικού γίγνεσθαι” (now-for-next) μέσα από τη συνάντηση με την ετερότητα.

 

Έμφαση επίσης θα δοθεί στην ερμηνευτική διαδικασία ως διαδικασία υπαρξιακής νοηματοδότησης της εμπειρίας.

 

Όλες οι παραπάνω έννοιες, δηλώνουν τη σχεσιακή διαδικασία της θεραπείας Gestalt. Η σχεσιακότητα (relationality) αναπόφευκτα θέτει την ηθική ως πρωταρχική στη συνάντηση με τον άλλο. Μια συνάντηση που δεν ορίζεται με σημείο αναφοράς εξωτερικούς κανονιστικούς όρους, αλλά με αισθητικά κριτήρια όπως η καθαρότητα, η χάρη, η ζωντάνια, η αρμονία και η ροή.

 

Πώς «κατοικώ» τη θέση μου ως θεραπευτής;

Πόσο ανοιχτός στέκομαι να επηρεαστώ στη συνάντησή μου με τον άλλο;

Τι με υποστηρίζει και τι με εμποδίζει να αφήνομαι στο “μεταξύ”;

Πώς “αγκαλιάζω” την αβεβαιότητα, ως οντολογική προϋπόθεση της ανθρώπινης συνθήκης, ώστε η κάθε στιγμή να υποστηρίζει την επόμενη στην ατέρμονη ροή της εμπειρίας;

Σας προσκαλούμε να εξερευνήσουμε μαζί τη διυποκειμενική συγκρότηση της εμπειρίας στις διαδρομές μας ως θεραπευτές.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

Παρ. 7 Μαρτίου 2025                              18:00-22:00

Σαβ. 8 & Κυρ. 9 Μαρτίου 2025               10:00-17:00

                          

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ: Δέσποινα Μπάλλιου, M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της Επιτροπής των Εκπαιδευτικών Κριτηρίων της EAGT (European  Association for Gestalt Therapy), μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΨΕ (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος) και ιδρυτικό Μέλος της EEΨG (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt).

Δήμητρα Χαντζιάρα, B.Sc. (Hons) Psychology, πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια, Επόπτρια και εκπαιδεύτρια Gestalt. Τακτικό μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Εκπαιδευμένη θεραπεύτρια ομάδων στην προσέγγιση Gestalt. Εκπαίδευση στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR.

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Στο χώρο του Gestalt Foundation, Ηπείρου 37, 173 41, στον Αγ. Δημήτριο, 2ος όροφος.

 


2ο Τριήμερο εργαστήριο

 

  • «Author-ity:Ιχνηλατώντας στη Λεπτή Γραμμή»

 

Αυθεντία - εξουσία, καλός - κακός, αυθεντικός – υποκριτής, ανεκτικός – απόλυτος, σωτήρας – θύμα, καταπιεστικός – προστατευτικός… Υπαρξιακές στενωποί που μας κάνουν ενίοτε να χάνουμε τη φωνή μας, να στοιχειώνουν τον προσανατολισμό μας και να περιορίζουν τους ορίζοντες της εμπειρίας… Στη διαδρομή αυτή βρισκόμαστε άλλοτε σε σταθερό έδαφος και άλλοτε σε σαθρό, άλλοτε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και άλλοτε με αγωνία, φόβο και ντροπή…

Σε αυτό το εργαστήριο θα διερευνήσουμε τα στενά περάσματα στη διαδρομή μας ως θεραπευτές, που μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις προκλήσεις της της θέσης μας.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

Παρ. 25 Απριλίου 2025                           18:00-22:00

Σαβ. 26 Απριλίου 2025                            10:00-17:00

                          

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ: Δέσποινα Μπάλλιου, M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της Επιτροπής των Εκπαιδευτικών Κριτηρίων της EAGT (European  Association for Gestalt Therapy), μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΨΕ (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος) και ιδρυτικό Μέλος της EEΨG (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt).

Εξαρμενία Παππά Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt. Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και σεμινάρια που συνδυάζουν την κίνηση, τον χορό και την ψυχοθεραπεία Gestalt, ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευόμενων στην θεραπεία Gestalt. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις στον χορό και την κίνηση και να μελετάει πως μπορούν να ενσωματωθούν στην θεραπευτική διαδικασία.

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Στο χώρο του Gestalt Foundation, Ηπείρου 37, 173 41, στον Αγ. Δημήτριο, 2ος όροφος.

                            

  • «Η περι(πλάνη)ση του ερωτισμού στη θεραπευτική διαδικασία»

Μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου, της σύνδεσης, της φροντίδας, της βαθιάς έκθεσης και της επαφής, που χαρακτηρίζουν τη θεραπευτική διαδικασία, αναδύεται και ο ερωτισμός. Αναφερόμαστε στον ερωτισμό ως μια ζωτική δύναμη που περιλαμβάνει ποιότητες όπως η φαντασία, το παιχνίδι, η περιέργεια και η ευχαρίστηση.

Σε αυτό το εργαστήρι θα εξερευνήσουμε το φάσμα της έκφρασης του ερωτισμού, το νόημα που μπορεί να φέρει στην αλληλεπίδραση και τρόπους να αξιοποιείται δημιουργικά μέσα στο δεοντολογικό πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής δουλειάς.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Κυρ. 27 Απριλίου 2025                10:00-17:00

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ: Έλενα Αντωνίου, Ψυχολόγος, BSc (University of La Verne), MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία (University of Hull). Ψυχοθεραπεύτρια και Επόπτρια Gestalt, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT), της EAGT και της Attachment Parenting Hellas. Έχει ολοκληρώσει επίσης, την βασική εκπαίδευση στο CRM στο Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας. Έχει εργαστεί σε ομάδες παιδιών, σε προστατευόμενα διαμερίσματα ψυχιατρικών δομών, σε ομάδες κακοποιημένων γυναικών, σε ομάδες στήριξης εθελοντών για καρκινοπαθείς καθώς και σε ομάδες θεραπείας στο Gestalt Foundation. Από το 2006 εργάζεται ιδιωτικά ως θεραπεύτρια ατομικών περιστατικών.

Κωνσταντίνα Γκιώνη, Ψυχολόγος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Μ.Sc. Ψυχική Υγεία (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ψυχοθεραπεύτρια & Επόπτρια Gestalt, Τακτικό Μέλος της EAGT (European Association for Gestalt Therapy), της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Έχει εργαστεί σε ομάδες αυτοβοήθειας εξαρτημένων ατόμων και των οικείων τους, σε ενδονοσοκομειακές δομές και προστατευόμενα διαμερίσματα - ξενώνες ψυχιατρικών δομών, σε ομάδες στήριξης γυναικών, ομάδες συμβουλευτικής γονέων, σε ΚΕΔΔΥ, σχολεία ειδικής αγωγής, δημοτικά και ΕΠΑΛ, σε ομάδες θεραπείας και ατομική ψυχοθεραπεία περιστατικών.

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Στο χώρο του Gestalt Foundation, Ηπείρου 37, 173 41, στον Αγ. Δημήτριο, 2ος όροφος.

 


3ο Τριήμερο εργαστήριο

 

  • «ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΔΙΟ»: Διαβαίνοντας στα Μονοπάτια του.

 

Το ζωντανό πεδίο στο «τόπο» της θεραπείας…

Πώς άραγε συνδέεται με τη διαδικασία της θεραπείας και το γίγνεσθαι του θεραπευτή; Είναι άραγε η έννοια του πεδίου απλά μια μεταφορά, μια χρήσιμη συμπληρωματική έννοια, ένα πλαίσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να εξηγηθεί αυτό που είναι δύσκολο να εξηγηθεί ή είναι «κάτι εκεί» ως ορατή ενέργεια στο «χώρο του μεταξύ»; ( M. Parlett, 2005, σελ. 60). Και πώς αυτός ο αναδυόμενος «πλούτος» του πεδίου εμπλουτίζει την υπαρξιακή υπόσταση του θεραπευτή;

 

Τι συμβαίνει στον τόπο της θεραπείας, όπου η αλληλεπίδραση των «πεδίων» είναι  συνεχής, αναγκαία, αδιάκοπη, αέναη;  Πώς υποστηρίζει  τη μετακίνηση θεραπευτή/θεραπευμένου στιγμή προς στιγμή;

 

[…Πώς μπορούμε ως θεραπευτές να ξεχωρίσουμε τον «Άλλον» ως μια συνείδηση όμοια με εμάς; Πώς μπορούμε να δούμε τον «Άλλον» ισότιμα; Πώς μπορούμε να συναντηθούμε ως δυο υπάρξεις μέσα στον κόσμο, πέρα από τους ρόλους θεραπευτής – θεραπευμένος;

 

Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον κόσμο, «ριγμένοι σ’ αυτόν». Ο κόσμος δεν είναι έξω από εμάς, υπάρχει στο κέντρο της υποκειμενικότητάς μας. Δεν είναι η υποκειμενικότητα εδώ μέσα μας  και ο κόσμος εκεί έξω. Στην αυθόρμητη εμπλοκή μας προσλαμβάνουμε τον κόσμο μέσω της αισθητηριακής μας αντίληψης.

 

Τα αντικείμενα στον κόσμο, μας δίνονται κάτω από ορισμένη οπτική γωνία. Εμείς από την άλλη μεριά είμαστε βέβαιοι πως συλλαμβάνουμε το αντικείμενο στην πληρότητά του. Η πραγματικότητα όμως είναι πως βλέπουμε τη μια όψη. Έτσι και για τον «Άλλον». Έτσι και για τον εαυτό μας. Βλέπουμε τη μια όψη και έχουμε την αίσθηση του ολοκλήρου.

 

Όταν εμείς πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον εαυτό μας, πώς επιχειρούμε να συναντήσουμε κάποιον που δεν τον γνωρίζουμε;  Αν εγώ πιστεύω πως γνωρίζω εμένα χωρίς να βλέπω τον «Άλλον» τότε δεν θα τον συναντήσω ποτέ…]

 

Στον «χώρο του μεταξύ» θα συναντηθούμε… Εκεί όπου βρίσκομαι είναι και ο υπαρξιακός μου χώρος. Στη σχέση του ανθρώπου με τον τόπο, συνίσταται το κατοικείν.  Μόνο όταν είμαστε έτοιμοι να κατοικήσουμε, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε. Σε ένα ζωντανό πεδίο!

 

Στον «τόπο» αυτό θα συναντηθούμε… Στην πέτρα, στην ξερολιθιά, στο χώμα, στον σκίνο, στην αστοιβή, στον κάματο, στην αύρα, στο εγώ, στο εσύ…

Στον τόπο του «ανήκειν» θα αναρωτηθώ «ποιος είμαι»…

Έχοντας ακολουθήσει μια πορεία μαζί με τους άλλους, θα έρθουμε κοντά στο «είμαι» του θεραπευτή αγγίζοντας την φύση μας και την ευαλωτότητά μας.

Μέσα από το σώμα, την κίνηση, τις διαδρομές στα μονοπάτια, την αφήγηση, τον διάλογο, την προσωπική και την εποπτική δουλειά.

Τα μονοπάτια της πέτρας θα διαβούμε… με το λευκό θα συνδεθούμε… με το γαλάζιο…

Στην αυλή ενός μοναστηριού… Κάπου στο Αιγαίο!

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

Σαβ. 07 Ιουνίου,

Κυρ. 08 Ιουνίου 2025

Δευτέρα 09 Ιουνίου 2025

                          

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Δέσποινα Μπάλλιου, M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Μέλος της Επιτροπής των Εκπαιδευτικών Κριτηρίων της EAGT (European  Association for Gestalt Therapy), μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΨΕ (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος) και ιδρυτικό Μέλος της EEΨG (Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt).

Εξαρμενία Παππά Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt. Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και σεμινάρια που συνδυάζουν την κίνηση, τον χορό και την ψυχοθεραπεία Gestalt, ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευόμενων στην θεραπεία Gestalt. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις στον χορό και την κίνηση και να μελετάει πως μπορούν να ενσωματωθούν στην θεραπευτική διαδικασία.

Κώστας Μιχαηλίδης, Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη όπου και αποφοίτησε από τη σχολή Δασολογίας. Στην πορεία της καριέρας του άλλαξε αντικείμενο και αφοσιώθηκε στην επιστήμη της Ψυχολογίας. Είναι απόφοιτος του TEESSIDE COLLEGE, Counseling and Psychological Science. Είναι ψυχοθεραπευτής εκπαιδευτής και επόπτης Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδιωτεύει στο γραφείο του στον Αγ. Δημήτριο κάνοντας ατομική, ομαδική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική ζευγαριών.

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Στο νησί Σίφνος

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €1.110*

 

*Στο παραπάνω κόστος συμμετοχής περιλαμβάνεται το κόστος των ελαφρών μεσημεριανών γευμάτων του Σαββάτου και της Κυριακής.

Δεν συμπεριλαμβάνονται τα κόστη των  ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, της διαμονής και της λοιπής διατροφής (πρωινά και δείπνα)!

Σε επόμενη επικοινωνία, για διευκόλυνσή σας, θα σας ενημερώσουμε σχετικά με στοιχεία επικοινωνίας ξενώνων προκειμένου να κάνετε προσωπικά τις σχετικές κρατήσεις που προτιμάτε!

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

  • Πριν την έναρξη του κύκλου θα δοθούν βιβλιογραφικές αναφορές
  • Είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση όλου του κύκλου των εργαστηρίων
  • Για συμμετοχή στις συγκεκριμένες ομάδες, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
  • Για δηλώσεις συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για δήλωση συμμετοχής είναι η καταβολή προκαταβολής (30% του κόστους συμμετοχής) τουλάχιστον 15 μέρες πριν την έναρξη της πρώτης εποπτείας, η οποία δεν επιστρέφεται.