Το Τραύμα στο Όριο της Επαφής: Οριακή-Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας»

Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί όλα αυτά που έχει μας διδάξει η εμπειρία της οριακότητας μέσα από το πρίσμα της θεραπείας Gestalt.

Εκεί που το όνειρο συναντά την πραγματικότητα.

Εκεί που το άσπρο ενσωματώνεται με το μαύρο.

Εκεί που το τραύμα και το στίγμα μεταμορφώνεται σε αποδοχή, επαφή και διάλογο.

Σε αυτό το εκπαιδευτικό - βιωματικό εργαστήριο  θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε μαζί την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και την εμπειρία της οριακότητας μέσα από το πρίσμα της ψυχοθεραπείας Gestalt. 

Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας αποτελεί μια αμφιλεγόμενη διαγνωστική κατηγορία (DSM-5) που δημιουργήθηκε στην προσπάθεια της ψυχιατρικής κοινότητας να χαρτογραφήσει τις εμπειρίες των ατόμων που «ζουν στα όρια», ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία και η αστάθεια διατρέχει όλες τις πτυχές της ζωής τους, π.χ. διαπροσωπικές σχέσεις, αυτοεικόνα, συναίσθημα, συμπεριφορά. Σύμφωνα με την θεραπεία Gestalt,  η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας γίνεται αντιληπτή ως μια πληγή στο όριο της επαφής.

 Σε αυτό το εργαστήριο  θα παρουσιαστεί η διαπροσωπική και αισθητηριακή προσέγγιση που ανέπτυξε η Margerita Spagnuolo-Lobb (2014;2017) τα τελευταία χρόνια για το πώς η θεραπεία Gestalt νοηματοδοτεί την εμπειρία της οριακότητας.  

Θα παρουσιαστούν επίσης κλινικά παραδείγματα μέσα από την θεραπευτική μου εμπειρία μαζί με άτομα που βιώνουν την εμπειρία της οριακότητας.

Τέλος,  θα υπάρξει η δυνατότητα να φέρουν οι συμμετέχοντες διάφορα κλινικά ή και προσωπικά τους παραδείγματα τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν με βάση την θεραπεία Gestalt.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, φοιτητές ψυχολογίας, συμβούλους ψυχικής υγείας και σε όλ@ όσ@ θέλουν να μάθουν περισσότερα για την Οριακή Διαταραχή και να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις προς την κατεύθυνση της αυτογνωσίας τους.

 

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024     10:00 – 18:00

 

Συντονισμός:        Κουτούση Καλλιόπη, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, BA (Hons) Ψυχολογίας, Μέλος του BPS, HAGT &  EAGT, Εξειδικευμένη στην Αναπτυξιακή  Σωματική Θεραπεία Gestalt (Ruella Frank)

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 80€

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μητροπόλεως 109, Θεσσαλονίκη, 2ος όροφος