«Η μοναχικότητα και η μοναξιά στη σύγχρονη κοινωνία»

Η κοινωνική σύνδεση και αλληλεπίδραση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι πρόγονοί μας βάσισαν την επιβίωσή τους στη συλλογικότητα, αναζήτησαν από κοινού τροφή, στέγη, φυσική φροντίδα και κατέφυγαν στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Στη σύγχρονη κοινωνία, αυτή η βασική ανάγκη παραμένει αναλλοίωτη και χρειαζόμαστε ακόμα κάποιο βαθμό κοινωνικής σύνδεσης προκειμένου να βιώνουμε συναισθηματική ευημερία, να έχουμε την αίσθηση της κοινότητας και της στήριξης. Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και της εικόνας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθούν, αποτελώντας πλέον θεμελιακό κομμάτι του σύγχρονου τρόπου επικοινωνίας. Ζούμε στην εποχή των αμέτρητων φίλων, των followers, της άμεσης σύνδεσης και επαφής κάθε επιπέδου και όμως ένα παράδοξο αναδύεται ολοένα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα: Το 80% των ατόμων κάτω των 18 ετών και το 40% των ατόμων άνω των 65 ετών αναφέρουν ότι βιώνουν μια σχεδόν κατακλυσμιαία αίσθηση μοναξιάς . Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί και η λύση απαραίτητη.

Σε αυτό το workshop θα επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε το πρόβλημα και την ανθρώπινη ψυχολογία πίσω από αυτό, να αγγίξουμε τόσο την έννοια της μοναξιάς όσο και της μοναχικότητας και να σκύψουμε πάνω στην ανάγκη που δημιουργείται, προτείνοντας λύσεις.

 

Ημέρα/ Ώρα: Τετάρτη 10/4/2024                  18:00 – 21:00

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:    Παπαθανασίου-Πεχλιβανίδου Αικατερίνη, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Επόπτρια Gestalt, Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity, Bachelor of Science in Psychology, University of Sheffield, UK, Master In Psychology and Counselling, University of Sheffield, UK, Gestalt Therapist, Gestalt Foundation Psychotherapy & Training Center Θεσσαλονίκης, MP In Eating Disorders and Obesity, National Centre for Eating Disorders, Europsy Βasic. Μέλος του APA (American Psychological Association), BPS (British Psychological Society), EAP (European Association of Psychotherapy), EAGT (European Association for Gestalt Therapy), HAGT (Hellenic Association of Gestalt Therapy) HCPC (Health and Care Professional Council, UK) ΣΕΨ (Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων).

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Gestalt Foundation Θεσσαλονίκη, Μητροπόλεως 109 (2ος όροφος)