Ετήσιο Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης

Το Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης Gestalt Foundation, θεωρώντας απαραίτητη τη δια βίου εκπαίδευση για κάθε Ψυχοθεραπευτή και Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Gestalt, οργάνωσε και προσφέρει και αυτή τη χρονιά ένα ετήσιο πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

 

Το πρόγραμμα αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017-2018 έχει σαν στόχο την εμβάθυνση στη θεωρία, στην εποπτεία και στην προσωπική ανάπτυξη των επαγγελματιών σε σχέση με τη σχεσιακή οπτική της θεωρίας της θεραπείας Gestalt.

 

Η σχεσιακή οπτική είναι τόσο κεντρικής σημασίας στη θεωρία της προσέγγισης Gestalt που χωρίς αυτή δεν υπάρχει ο συνεκτικός της πυρήνας.

 

Η σχεσιακή θεραπεία Gestalt βασίζεται και συνθέτει τρείς σημαντικές φιλοσοφίες που χαρακτηρίζονται από τον Gary Yontef (1999) ως “στήλες της Gestalt” και αυτές είναι: η Θεωρία Πεδίου, η Φαινομενολογία και ο Υπαρξιακός Διάλογος.

 

Η Θεωρία Πεδίου (Lewin, 1952) εξετάζει όλα τα γεγονότα ως συνάρτηση της σχέσης πολλαπλών αλληλεπιδρώντων δυνάμεων. Το άτομο και το πεδίο δεν είναι ξεχωριστές οντότητες. Ως εκ τούτου η εμπειρία του ατόμου διερευνάται στο πλαίσιο της συνθήκης ή αλλιώς του πεδίου.

 

Η φιλοσοφία και η μέθοδος της Φαινομενολογίας είναι η επιστήμη που επιδιώκει να προσδιορίσει και να ενισχύσει την άμεση εμπειρία εκλεπτύνοντας την επίγνωση και μειώνοντας την προκατάληψη (Husserl, 1922). Οι φαινομενολογικές θεωρίες είναι σχεσιακές θεωρίες καθώς η φαινομενολογική σκέψη, πραγματικότητα και αντίληψη είναι διαδραστικές συν-κατασκευές.

 

Ο Υπαρξιακός Διάλογος του M. Buber (1965), που είναι και το κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας του, oνομάσθηκε από τον ίδιο “πίστη στον ανθρωπισμό”. Η σχέση «Εγώ-Εσύ» (I/Thou) είναι αυτή που εμβαθύνει στην υπαρξιακή συνάντηση δύο ατόμων μέσω του διαλόγου. Η ίαση έρχεται μέσω αυτής της υπαρξιακής συνάντησης θεραπευτή-θεραπευόμενου. Διατηρώντας και υποστηρίζοντας τις υπαρξιακές αξίες, η θεραπευτική σχέση στη θεραπεία Gestalt ορίζεται ως μια σχέση οριζόντια η οποία δίνει έμφαση στον διάλογο διερευνώντας τη φαινομενολογία της σχέσης θεραπευτή-θεραπευόμενου. Κάθε στιγμή θεραπείας είναι στιγμή διαπροσωπικής επαφής, επαφής που χαρακτηρίζεται από τις βασικές υπαρξιακές αρχές του διαλόγου.

 

Με βάση λοιπόν όλα αυτά τα παραπάνω, η σχεσιακή θεραπεία Gestalt είναι μια προσέγγιση στο εσωτερικό της θεωρίας της θεραπείας Gestalt η οποία, χωρίς την αντίληψη της σχέσης του οργανισμού περιβάλλοντος και χωρίς τη θεώρηση της αλληλεξάρτησης (inter-connectedness), η θεραπεία Gestalt και η πρακτική της δεν θα υφίστατο.

 

Επιφανείς εκπαιδευτές από το εξωτερικό, που έχουν βαθειά επιστημονική γνώση και πολυετή πείρα στο θέμα αυτό, όπως η Donna Orange από τις ΗΠΑ, o Gianni Francesseti από την Ιταλία και η Sally Denham-Vaughan από το UK, προσκλήθηκαν και μας έκαναν την τιμή να δεχτούν, για να συντονίσουν τα εργαστήρια του συγκεκριμένου προγράμματος.

 

Το πρόγραμμα, που είναι συνολικής διάρκειας 56 ωρών, θα υλοποιηθεί μέσα από δύο διήμερα και ένα τριήμερο εργαστήριο που θα κλείσει και το πρόγραμμα, ως ακολούθως:

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους αποφοίτους του Gestalt Foundation ψυχοθεραπευτές Gestalt ή και άλλων προσεγγίσεων, με κλινική εμπειρία που θέλουν να διερευνήσουν τα παραπάνω θέματα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεωρητικό και εποπτικό επίπεδο.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: Η γνώση της αγγλικής γλώσσας.

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Gestalt Foundation, Γ. Σισίνη 39, Αθήνα,  πλησίον Hilton,  4ος όροφος 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: €1.300  

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Επειδή οι συντονιστές του προγράμματος είναι διακεκριμένοι ψυχοθεραπευτές Gestalt, προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, είναι αναγκαίο, οι δηλώσεις συμμετοχής να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2018. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος γι’ αυτό θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητο, για τη κατοχύρωση της δήλωσης συμμετοχής, να εξοφλείται το 30% του κόστους συμμετοχής το οποίο και δεν επιστρέφεται. Επιπλέον με τη δήλωση συμμετοχής και την εξόφληση του 30% θα αποσταλεί στους συμμετέχοντες βιβλιογραφία την οποία θα πρέπει να έχουν μελετήσει πριν ξεκινήσει ο κύκλος των workshops. Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με τη γραμματεία του κέντρου της Αθήνας, καθημερινά πλην Σαββάτου, 10:00-18:00, στο τηλέφωνο 210 7254010 ή στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Increasingly the journey of psychotherapy centers on what we can describe as ethical concerns. Does our modality do any good? How do we evidence this? What are the risks of…
The philosopher Paul Ricoeur famously attributed to Marx, Nietzsche, and Freud, “the three great destroyers,” what he called a “hermeneutics of suspicion.” By this he meant interpreting down or disparagingly,…
The field concept has been used in psychotherapy in a variety of ways by different authors, but also in a variety of ways by the same authors at different times.…