«Αλκήστιδος ανδρεία». «Αλκήστιδος αναβίωσις»

Η «Άλκηστις» του Ευρυπίδη, είναι ένα έργο που κρατά τη θέση «σατυρικού δράματος» και όπως υποστηρίζουν πολλοί θεατρολόγοι μοιάζει να είναι ο «προάγγελος» του κοινωνικού δράματος. Όπως σχολιάζει ο Lesky «αυτό που κάποτε ήταν μία λύση χωρίς προβλήματα, αποδεικνύεται η αρχή μιας καινούριας δυστυχίας».

 

Ο Ευρυπίδης μας δείχνει με θαυμαστή μαεστρία έναν άνθρωπο, τον Άδμητο, που «αλλάζει» μπροστά στα μάτια μας και με τη δική του αλλαγή, συμπαρασύρει στο πεδίο σε μια περιρρέουσα αλλαγή, ή έστω «συναισθηματική μετακίνηση» σχεδόν όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται μαζί του. Τοποθετώντας τη φωνή της ηρωίδας έξω από τα όρια του «οίκου», παρόλο που το «δράμα» εκτυλίσσεται εντός των ορίων της «οικίας» μεταφέρει  στα μάτια και τ’ αυτιά όλων μας έντονο προβληματισμό.  Διερευνά τον ιδιαίτερο γυναικείο συναισθηματικό κόσμο και την ουδέτερη και ενίοτε αναποφάσιστη στάση των ανδρών, την έννοια της θυσίας και της αυτοθυσίας, τη «μητρική αγάπη», τη «συζυγική φροντίδα», μαζί με τον πόνο της απώλειας. Μας μιλάει για την πίστη και την απιστία, τη γνώση και την άγνοια, τη δράση και την αντίδραση, την πράξη και την απραξία, την ευθύνη και την ανευθυνότητα, τη δύναμη της ανάγκης που γίνεται κινητήρια δύναμή μας και της σιωπής … μιας σιωπής βαθιά ομιλητικής!

 

Στη σιωπή τελειώνει η Άλκηστις.

Σιωπή.

Πόσο εύγλωττη μπορεί να είναι κάποιες φορές αυτή η σιωπή …

Μια «σιωπή» που συχνά εμπεριέχει την «κραυγή» …

Η «κραυγή της σιωπής» … που, σαν ακουστεί, όλα θα έχουν ήδη αλλάξει.

Σας προσκαλούμε να διερευνήσουμε και εμείς φέτος, με οδηγό την «Άλκηστη» μέσα από την κίνηση, το χορό και το θεατρικό δράμα τις μορφές κακοποίησης και τους ρόλους θύματος – θύτη που μάθαμε, παίξαμε, ήμασταν μάρτυρες ή συνεχίζουμε να παίζουμε στο «σατυρικό δράμα» της ζωής μας και να μελετήσουμε στην κοινωνία του σήμερα τις αρχαίες ελληνικές παροιμίες «Αλκήστιδος ανδρεία» και «Αλκήστιδος αναβίωσις» για την καρτερικότητα και την υπομονή, για τα απίθανα και τα αδύνατα.

 

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

1

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

 

17:00 – 21:00

2

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

 

17:00 – 21:00

3

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

 

19:00 – 22:00

4

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

 

19:00 – 22:00

5

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

 

18:00 – 22:00

6

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

 

18:00 – 22:00

7

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

 

19:00 – 22:00 πρόβα για όσους συμμετέχουν στην παράσταση

8

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

 

4ήμερο- παράσταση

9

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

 

19:00 – 21:00 κλείσιμο για όλους

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ:     

Χατζηλάκου Κάτια: M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

Παππά Εξαρμενία: Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Hagt), PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, συντονίζει ομάδες και εργαστήρια που συνδυάζουν την κίνηση, τον χορό και την ψυχοθεραπεία Gestalt, ομάδες στήριξης εκπαιδευτικών και εργαστήρια εκπαίδευσης εκπαιδευόμενων στην θεραπεία Gestalt. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ανακαλύπτει νέες προσεγγίσεις στον χορό και την κίνηση και να μελετάει πως μπορούν να ενσωματωθούν στην θεραπευτική διαδικασία.

Κατσαμάκης Κωνσταντίνος: Κινησιολόγος, απόφοιτος Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χατζηγεωργίου Ελένη: Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ)-Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και HAGT, Χοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRLST, Υπεύθυνη Ελλάδος της Διεθνούς Εκπαίδευσης Χοροθεραπείας της DRLST (Danse Rythme Lien Social et Thérapie), με έδρα το Παρίσι. Έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας Χορού του Rotterdam και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Η έρευνά της στο χορό εστιάζεται στη ψυχολογική, κοινωνιολογική και ανθρωπολογική μελέτη της κίνησης, του ρυθμού και των δομών της τελετουργίας στο πλαίσιο της θεραπείας, της κοινωνικής παρέμβασης και της καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης.

ΣΥΝ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ράπτης Νικόλας, Θεατρολόγος, Εκπαιδευτικός, Εμψυχωτής (DEA Arts du Spectacle, Sorbonne Nouvelle - Paris III), Απόφοιτος Gestalt Foundation.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  300€

 

Τόπος Διεξαγωγής:      Studio χορού ΚΙΝΟΥΜΕ, Καμβουνίων 9, 1ος όροφος, Θεσσαλονίκη

                                    Γραφεία Gestalt Foundation, Μητροπόλεως 109, 2ος όροφος, Θεσσαλονίκη