ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ

«Σώμα = φορέας και εκφραστής νοήματος»


Η πρωταρχική εμπειρία του εαυτού και της σχέσης μου με τον κόσμο είναι pre-verbal, προ-λεκτική. Η θεραπευτική σχέση αναπτύσσεται και εξελίσσεται παράλληλα μέσα από ένα λεκτικό και σωματικό διάλογο που έχει κίνηση, παύσεις, δοκιμές και αποφάσεις. Η αυθεντική παρουσία μου ως θεραπευτής εμπεριέχει τη σωματική εμπειρία του πεδίου που συνδημιουργώ με τον άλλον.

Στο σεμινάριο αυτό το σώμα μας γίνεται μορφή με σκοπό να ανακαλύψουμε το πώς συναντώ τον κόσμο ως σωματικό ον. Μέσα από ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς και δημιουργικά παιχνίδια θα εστιάσουμε στο να ακούσουμε το σώμα μας και να σχετιστούμε μέσα από την σωματική επαφή και την κίνηση, γιατί, όπως τονίζει και ο Maurice Merleaut Ponty. "Το ανθρώπινο σώμα είναι έμψυχο και η ψυχή του ένσαρκη" και "Το σώμα είναι αυτό το οποίο εισάγει τον άνθρωπο στο Είναι και στον κόσμο" (Χρήστος Κωνσταντίνου (2013) "Πρέπει να λερώσουμε τα χέρια", Αθήνα, εκδ. Σπανός).

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 5/11/2015, 9/11/2015, 3/12/2015, 10/12/2015, 7/1/2016, 21/1/2016, 4/2/2016, 18/2/2016, 3/3/2016, 24/3/2016, 7/4/2016, 14/4/2016, 5/5/2016, 19/5/2016

Οι συναντήσεις θα έχουν διάρκεια μιάμισης ώρας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Χατζηλάκου Κάτια, M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης Gestalt Foundation. Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

Κατσαμάκης Κωνσταντίνος, Κινησιολόγος, απόφοιτος Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Παππά Εξαρμενία: Πτυχίο Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια Gestalt.

Χατζηγεωργίου Ελένη, Ψυχολόγος (απόφοιτη Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και Ψυχοθεραπεύτρια (απόφοιτη Gestalt Foundation). Έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας χορού του Rotterdam και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Έχει ολοκληρώσει τη μετεκπαίδευσή της στη Χοροθεραπεία στο Atelier du Geste Rythme της France Schott-Billmann στο Παρίσι.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 240€

 

 

«GestalTango»


«Η μόνη δυνατή σχέση είναι αυτή που υπάρχει ανάμεσα σε δυο ισότιμα πρόσωπα που αποφασίζουν να κάνουν μια συμφωνία και την κάνουν. Η σχέση είναι η σύμβαση που μας ενώνει, και παρόλο που κάθε σύμβαση συνεπάγεται την επιβολή κάποιων ορίων, δεν είναι αντίθετη με την ελευθερία κάθε μέρους. Τουναντίον, η τήρηση του συμβολαίου και η δυνατότητα να το αναθεωρήσουμε και να το ανανεώσουμε συνιστούν την ελευθερία. Αυτά ακριβώς τα σημεία της σύμπνοιας με τον άλλον είναι που μας συνδέουν και μας κάνουν ένα ενιαίο σύνολο, μια ενότητα. Προσοχή όμως! Η ενότητα αυτή δεν είναι στατική· βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές. Είναι απολύτως απαραίτητο να τροποποιούνται συνεχώς οι όροι της συμφωνίας για να διατηρείται η ασταθής ισορροπία που είναι η σχέση του ζευγαριού. Οι αλλαγές είναι συνεχείς, κι είναι ακριβώς αυτό το γεγονός που δίνει νόημα στο ότι είμαστε ακόμα μαζί.» (Χ. Μπουκάι, 2009, «Ο δρόμος της συνάντησης. Φύλλα πορείας ΙΙ», εκδ. Opera)

Το παραπάνω απόσπασμα εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τόσο την φιλοσοφία της Gestalt για τη σχέση όσο και τη διαδικασία του tango ως χορό, τέχνη, τρόπο επαφής.

Εκεί που η Gestalt συναντά το tango και ο ένας τον άλλο, σε μια ζωντανή κοινότητα που «κινείται»…

Έναρξη: Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, 17:00 – 18:30

Συντονισμός: Χατζηλάκου Κάτια, M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης Gestalt Foundation. Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

Συνεργάτες: Αγγελακίδης Σωτήρης, Καθηγητής Ελληνικών Λαϊκών & Διεθνών Χορών

Κόστος συμμετοχής: 40€/ μήνα - 60€/μήνα για ζευγάρια