ΜΙΚΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Η κοινωνία μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός σε εξέλιξη, αλλαγή και ανάπτυξη. Ποικίλα θέματα προκύπτουν κατά καιρούς και μας απασχολούν … Το Κέντρο, εγκαινιάζει από φέτος τους «Μικρούς Κύκλους Μεγάλων Θεμάτων» που συχνά μας προβληματίζουν και επανέρχονται.

 

"Αυτοεκτίμηση"


Έχοντας σαν κατευθυντήριο μοχλό τον ορισμό της αυτοεκτίμησης, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε το «πώς» και το «γιατί» η αυτοεκτίμηση είναι η ικανότητα να δίνω αξία στον εαυτό μου και να τον μεταχειρίζομαι με αξιοπρέπεια, αγάπη και αλήθεια, στην καθημερινότητά μας, στις προσωπικές και επαγγελματικές μας επαφές.

Ημέρα/ Ώρα: Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, 18:00 -21:00

Συντονισμός: Χατζηλάκου Κάτια, M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT). Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης Gestalt Foundation. Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

 

"Bullying = Εκφοβισμός Εκφοβισμός = Παγίδα"

 

Ένα φαινόμενο το οποίο αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού τα τελευταία χρόνια. Τι είναι, λοιπόν, ο εκφοβισμός; Πού τον συναντάει κανείς; Ποιο είναι το προφίλ των εμπλεκομένων στον κύκλο του εκφοβισμού; Ποιες είναι οι συνέπειες; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα τα οποία θα διερευνήσουμε στο σεμινάριο αυτό. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν προβληματισμούς τους και να μοιραστούν τυχόν εμπειρίες τους. Έμφαση θα δοθεί στη διαχείριση περιπτώσεων όπου εντοπίζεται το φαινόμενο του εκφοβισμού.

Ημέρα/ Ώρα: Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015, 18:00 -21:00

Συντονισμός: Καρπούζα Δέσποινα, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, μέλος ΣΕΨ

 

"Προσεγγίζοντας την Ψύχωση: Προκλήσεις, Προσκλήσεις, Όρια και Συνάντηση…"


Στο σεμινάριο αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε το πώς οι αρχές της Θεραπείας Gestalt βρίσκουν μοναδική εφαρμογή στη δουλειά με την Ψύχωση αλλά και να ανακαλύψουμε τα προσωπικά μας κίνητρα ως θεραπευτές που μας ωθούν στο πεδίο της ψύχωσης. Θα αναζητήσουμε τις δικές μας πεποιθήσεις, αρχές και συναισθήματα και θα προβληματιστούμε για την ιδιαίτερη ευθύνη μας τόσο απέναντι στο θεραπευόμενο με ψύχωση όσο και στον ίδιο μας το εαυτό…

Ημέρα/ Ώρα: Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, 18:00 -21:00

Συντονισμός: Ταρνάρη Μαργαρίτα, Ψυχολόγος Παντείου Πανεπιστημίου, απόφοιτος Gestalt Foundation

 

"Θυμός , το πιο παρεξηγημένο συναίσθημα…"


Είναι ένα από τα 4 βασικά συναισθήματα και όμως το μπερδεύουμε πολλές φορές με την συμπεριφορά , που είναι η επιθετικότητα…

Εύθραυστα συναισθήματα, όπως η λύπη και ο φόβος μεταμφιέζονται συχνά σε θυμό ή και κρύβονται πίσω του. Άλλοτε πάλι η δύναμη του θυμού μεταφέρει την ενέργεια και των συναισθημάτων που δεν εκδηλώνουμε και δεν αναγνωρίζουμε. Αυτό μάλιστα κάνει την δύναμή του τεράστια. Ο στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να βρούμε πώς την ενέργεια του θυμού μας μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με θετικό στόχο.

Ημέρα/ Ώρα: Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, 18:00 -21:00

Συντονισμός: Ασκαρίδου Βικτώρια, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Τραυματοθεραπεύτρια (EMDR, BRS, CRM), Sandplay Therapist, Θεραπευτική Ύπνωση

 

«Φοβάμαι τα ύψη, φοβάμαι τα δάση, φοβάμαι τη ζωή ... φοβάμαι τις φοβίες μου».


Η φοβία είναι μία μη λειτουργική αντίδραση σε ένα μή υπαρκτό κίνδυνο.
Καλύπτει πράγματα με τα οποία δυσκολευόμαστε να έρθουμε σε επαφή. Ενσωματώνοντας την κάθε φοβία στη συνολική μας εμπειρία, βρίσκουμε το νόημα της και σιγά-σιγά χάνει τη σημασίας της.

Ημέρα/ Ώρα: Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, 18:00 -21:00

Συντονισμός: Μούσλεχ Ελένη, Ψυχολόγος ΑΠΘ, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Κάτοχος ECP, μέλος της EAGT

 

"Άνοια – Χρόνιες ασθένειες"


Φεύγω από το γιατρό ... είμαι μουδιασμένη ... μόλις μου διέγνωσαν μια χρόνια ασθένεια. Τι σημασία έχει πια? Σημασία έχει ότι δεν θα μπορέσω ν’ απαλλαγώ ποτέ ξανά από αυτή. Φταίει η τύχη μου ή μήπως έκανα κάτι λάθος εγώ?

Νιώθω απελπισία και μοναξιά ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου σε τέτοιο βαθμό. Το άγχος μου μεγαλώνει, ενώ ο γιατρός μου είπε ότι δεν πρέπει να αγχώνομαι γιατί μου κάνω κακό. Μα πώς γίνεται να μην αγχώνομαι? Γυρνάω με το μυαλό μου στο παρελθόν, τι έκανα λάθος? Πάω στο μέλλον, πως θα είμαι? Αδιέξοδο, και το άγχος ακόμα μεγαλύτερο. Πως θα βγω?

Θυμάμαι ξαφνικά κάτι που διάβασα πρόσφατα σένα βιβλίο που μιλούσε για την Ψυχοθεραπεία Gestalt, ''μείνε στο εδώ και τώρα''. Μόνο αυτό έχεις, μόνο σ’ αυτό μπορείς να επέμβεις, να επιλέξεις, να προβάλεις, να φροντίσεις, να ζήσεις!!!

Το υγιές μου κομμάτι ξαφνικά δυναμώνει και νιώθω ότι έχω δικαίωμα να παλέψω και να ζήσω.

Ημέρα/ Ώρα: Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, 18:00 -21:00

Συντονισμός: Μακρίδου Μελίνα, MSc στην Ψυχολογία της Υγείας, University of Bristol, UK, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

 

"Η ντροπή στο άτομο, στη σχέση, στην ψυχοθεραπεία"


Η έννοια της ντροπής αποτελεί μια κατεξοχήν πολυδιάστατη έννοια. Υπάρχουν πολλά είδη ντροπής (π.χ., η οντολογική, η τοξική, η υγιής, η οξεία, η χρόνια) και τα άτομα παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές ως προς την προδιάθεση τους προς αυτή (π.χ., ανάλογα με το φύλο, την κουλτούρα , την θρησκεία, την εθνικότητα). Η ντροπή γεννάται στον χώρο της συνάντησης του ατόμου με το περιβάλλον, αποτελεί μια ρήξη του μεταξύ τους δεσμού και σε απάντηση αυτής της ρήξης, τα άτομα αναπτύσσουν περισσότερο ή λιγότερο λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης της ντροπής. Αποτελώντας ένα σχεσιακό φαινόμενο, η ντροπή απαιτεί μια θεραπευτική προσέγγιση που να βασίζεται σε ένα ανάλογο μοντέλο και για το λόγο αυτό η θεραπεία Γκεστάλτ θεωρείται ως η θεραπεία επιλογής.

Ημέρα/ Ώρα: Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, 18:00 -21:00

Συντονισμός: Παπαθανασίου - Πεχλιβανίδου Κατερίνα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, B.Sc Psychology University of Sheffield, England, M.Sc Psychology and Counseling, University of Sheffield, England, Απόφοιτη Gestalt Foundation, Μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (B.P.S.), της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (A.P.A.), της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt, της EAGT και της EAP

 

"Οι Εξαρτήσεις στη Ζωή μας"


Στην τρίωρη αυτή συνάντηση, θα έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε βασικές έννοιες του φαινομένου της εξάρτησης, ευελπιστώντας ότι, μέσα από την πολυετή ενασχόληση και εμπειρία μου στο πεδίο των εξαρτήσεων, θα μπορέσω να συμβάλω σε μια συζήτηση που θα εμπεριέχει προσωπικούς και επαγγελματικούς προβληματισμούς. Παράλληλα, θα διερευνήσουμε τα βήματα της πορείας προς την εξάρτηση αλλά και τις δυνατότητες «απεξάρτησης», τη «δουλειά» δηλαδή που μπορεί να κάνει ένας επαγγελματίας όταν απευθύνονται σε αυτόν «εξαρτημένοι» άνθρωποι.

Ημέρα/ Ώρα: Τετάρτη 13 Απριλίου 2016, 18:00 -21:00

Συντονισμός: Μαυρομιχάλης Αναστάσης, M.Sc. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Gestalt

 

"Η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία της ψυχοθεραπείας."


Πως το skype μπορεί να αποτελέσει ένα καινούριο "χώρο" θεραπευτικής "συνάντησης". Κανόνες δεοντολογίας και χρήσιμοι τρόποι προκειμένου το skype να αξιοποιείται δημιουργικά όταν χρειάζεται.

Ημέρα/ Ώρα: Τετάρτη 22 Απριλίου 2016, 18:00 -21:00

Συντονισμός: Γιάγκου Άντα, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, μέλος του EAGT και του HAGT

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Όλος ο κύκλος των 9 συναντήσεων 280€

Μεμονωμένη συμμετοχή στο κάθε σεμινάριο 40€