ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Το Gestalt Foundation, μέσα στο πλαίσιο των άλλων δραστηριοτήτων του, ενέταξε για πρώτη φορά, στο περσινό ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, βασικά μαθήματα Ψυχολογίας από τα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν τόσο οι εκπαιδευόμενοι που δεν έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά στις βασικές τους σπουδές όσο και άλλα άτομα τα οποία ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με την τόσο ενδιαφέρουσα επιστήμη.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 3 μαθήματα, 42 εκπαιδευτικών ωρών το καθένα, τα οποία θα διεξάγονται ημέρα Πέμπτη, 19:00-22:00, όπως αναφέρεται και αναλυτικά παρακάτω.

Μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 έχουν ολοκληρωθεί το 1ο  και το 2ομάθημα και θα ξεκινήσει στο νέο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 το 3ο. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό μέσα στη χρονιά, θα ξεκινήσουν πάλι από την αρχή.

Γι’ αυτή τη σειρά μαθημάτων, μετά από παράκληση ενδιαφερομένων, η παρακολούθηση πέρα από την φυσική παρουσία μπορεί να γίνει και διαδικτυακά.

 

 

 • 3οΜΑΘΗΜΑ

«Θεωρίες Προσωπικότητας»

Ένας γενικός ορισμός της προσωπικότητας αναφέρεται σε αυτή, ως τον τρόπο με τον οποίο κανείς σκέπτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται.

Πρόκειται, για ένα σύνθετο σχήμα συμπεριφοράς που αναπτύσσει κάθε άτομο συνειδητά και ασυνείδητα, έναν τρόπο ύπαρξης κατά τη διαδικασία προσαρμογής του στο περιβάλλον. Οι θεωρίες προσωπικότητας επικεντρώνονται στις ψυχολογικές διεργασίες του ατόμου, και στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Ασχολούνται με τις ατομικές διαφορές, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν το άτομο ως όλον επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την ανθρώπινη φύση, την προσωπικότητα, την ψυχοπαθολογία και να προτείνουν ψυχοθεραπευτικά μοντέλα.

Σε αυτόν τον κύκλο συναντήσεων του μαθήματος «Θεωρίες Προσωπικότητας» θα παρουσιαστούν οι κύριες προσεγγίσεις και θεωρίες προσωπικότητας, όπως η ψυχοδυναμική, η συμπεριφοριστική, η γνωστική, η συστημική, η συνθετική, οι ανθρωπιστικές, υπαρξιστικές και φαινομενολογικές θεωρίες, οι θεωρίες χαρακτηριστικών και παραγόντων, και το βιολογικό μοντέλο.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Αγγελική Κωστάλου, BA Psychology (Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδας), MSc Psychology and Health (City University, Λονδίνο), Postgraduate Certificate in Counseling Skills (British Association for Counseling & Psychotherapy, Λονδίνο), Πτυχίο Ιστορίας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, με έμφαση στη σωματική διαδικασία μέσα στη θεραπευτική σχέση. Εργάζεται επίσης, ως οικογενειακή σύμβουλος, συντονίζει θεραπευτικές και ψυχο-εκπαιδευτικές ομάδες και διδάσκει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς. Έχει εργαστεί επίσης με ασθενείς και φορείς του HIV, καρκινοπαθείς, επιζήσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου και κακοποιημένα παιδιά.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: Ημέρα Πέμπτη, 19:00-22:00

 • 17 Σεπτεμβρίου, 24 Σεπτεμβρίου 2020
 • 1 Οκτωβρίου, 8 Οκτωβρίου, 15 Οκτωβρίου, 22 Οκτωβρίου, 29 Οκτωβρίου 2020
 • 5 Νοεμβρίου, 12 Νοεμβρίου, 19 Νοεμβρίου, 26 Νοεμβρίου 2020,
 • 3 Δεκεμβρίου, 10 Δεκεμβρίου, 17 Δεκεμβρίου 2020
 • 7 Ιανουαρίου 2021

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Στο χώρο του Gestalt Foundation, Γ. Σισίνη 39, 115 28, πλησίον Hilton, στον 4ο όροφο & ταυτόχρονα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενοι.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ €250

 

 

 • 1ο ΜΑΘΗΜΑ

«Εισαγωγή στην Ψυχολογία: Από τις ρίζες της φιλοσοφίας μέχρι την εξέλιξη μίας πολυδιάστατης επιστήμης»

Επισκόπηση της ψυχολογίας ως φυσικής και κοινωνικής επιστήμης. Ιστορική αναδρομή των βασικών πυλώνων, γενική θεώρηση των προσεγγίσεων και κλάδων της ψυχολογίας, καθώς και των ερευνητικών μεθόδων, εφαρμογών και δεοντολογίας της επιστήμης αυτής.

Συνοπτική παρουσίαση των

 • βιολογικών αρχών της συμπεριφοράς,
 • των αντιληπτικών και αισθητηριακών συστημάτων,
 • της νοητικής λειτουργίας της συνείδησης,
 • των γνωστικών διαδικασιών της μάθησης, μνήμης, γλώσσας και σκέψης,
 • της λειτουργίας των συναισθημάτων,
 • του μηχανισμού των κινήτρων αλλά και
 • την κοινωνική συμπεριφορά.

Σκοπός του μαθήματος  είναι η θεωρητική διερεύνηση των ψυχολογικών, νοητικών διαδικασιών και συμπεριφοράς, για την καλύτερη κατανόηση των γνωστικών, σωματικο-συναισθηματικών και κοινωνικών διαστάσεων του ατόμου.

Στο μάθημα περιλαμβάνεται ανάθεση εργασιών και ασκήσεις κριτικής σκέψης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Αθηνά Αναγνωστοπούλου, ΒΑ στην Ψυχολογία (Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος), Δίπλωμα στη Συμβουλευτική & Συνθετική Ανάλυση (COSCA), Εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία Gestalt (Gestalt Foundation), Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία Gestalt -Σχεσιακή θεραπεία Gestalt. Εργάζεται ως ψυχολόγος με ενήλικες, και συντονίζει ομάδες θεραπείας & προσωπικής ανάπτυξης, ομάδα στήριξης για τις διατροφικές διαταραχές, καθώς και ομάδες γονέων με βάση την προσέγγιση της Θετικής Ανατροφής.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:  Ημέρα Πέμπτη, 19:00-22:00

 • 4 Φεβρουαρίου, 11 Φεβρουαρίου, 18 Φεβρουαρίου, 25 Φεβρουαρίου 2021
 • 4 Μαρτίου, 11 Μαρτίου, 18 Μαρτίου 2021
 • 1 Απριλίου, 8 Απριλίου, 15 Απριλίου, 22 Απριλίου, 29 Απριλίου 2021.
 • 6 Μαΐου, 13 Μαΐου, 20 Μαΐου 2021

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Στο χώρο του Gestalt Foundation, Γ. Σισίνη 39, 115 28, πλησίον Hilton, στον 4ο όροφο & ταυτόχρονα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενοι.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ €250

 

 • 2ο ΜΑΘΗΜΑ

«Αναπτυξιακή Ψυχολογία: Πώς το άτομο αλληλοεπιδρά δυναμικά με το περιβάλλον του & εξελίσσεται»

Η Αναπτυξιακή Ψυχολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος που μελετά πώς το σώμα, η σκέψη, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά αλλάζουν, εξελίσσονται ή/και παραμένουν σταθερά στην πορεία της ζωής μας. Ενδιαφέρεται να περιγράψει, να εξηγήσει και να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία της εξέλιξης του ατόμου. Αν δεχθούμε, μάλιστα, ότι το άτομο είναι μέρος ενός δυναμικά μεταβαλλόμενου πεδίου, τότε η διαδικασία της εξέλιξής του δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει τη δυναμική αλληλεπίδραση οργανισμού-περιβάλλοντος και το πώς μέσα σε αυτή το άτομο εξελίσσεται.

Σε αυτό τον κύκλο μαθημάτων Αναπτυξιακής Ψυχολογίας θα αναφερθούμε σε βασικούς θεωρητικούς του κλάδου (π.χ. Freud, Erikson, Bandura, Piaget, Vygotsky, Bowlby, Mahler, Stern) και θα μιλήσουμε για θεωρίες, στάδια και τομείς τυπικής ανάπτυξης του ατόμου. Επίσης, θα ασχοληθούμε και με την έννοια της ανάπτυξης που έχει να προτείνει η Ψυχοθεραπεία Gestalt, μέσα από τη δική της ξεχωριστή ματιά στην διαρκή πορεία του ανθρώπου προς την ολοκλήρωση.

Στόχος είναι να εξετάσουμε όλα τα παραπάνω με κριτική ματιά, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μία ολόκληρη εικόνα για το τι αντιπροσωπεύει αυτό το κομμάτι της Ψυχολογίας για τον καθένα τους: τι είναι ευρύτερα γνωστό και κοινά παραδεκτό και τι παραμένει θολό ή σκοτεινό, με τι συμφωνούν και με τι διαφωνούν. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία να διερευνήσει ο καθένας το θέμα με τον δικό του τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ντόρα Λουκίδη, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ) με ειδίκευση στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία (MSc Professional Training in Educational Psychology-University of London), Εκπαίδευση στην  ψυχοθεραπεία Gestalt (GestaltFoundation). Εργάστηκε για 12 χρόνια ως Εκπαιδευτική Ψυχολόγος στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση και τώρα απασχολείται ως ψυχοθεραπεύτρια στο ιδιωτικό της γραφείο, υποστηρίζοντας παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Μέλος της Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt. Δείτε και στο www.doraloukidi.gr

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:  Ημέρα Πέμπτη, 19:00-22:00

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής αυτού του μαθήματος θα δοθούν στο ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Στο χώρο του Gestalt Foundation, Γ. Σισίνη 39, 115 28, πλησίον Hilton, στον 4ο όροφο.& ταυτόχρονα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενοι.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ €250

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

 • Το κάθε μάθημα είναι αυτοτελές
 • Η ομάδα μετά την έναρξη θα παραμένει κλειστή και ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχής είναι 8 άτομα.
 • Δήλωση συμμετοχής ένα μήνα πριν την έναρξη των συναντήσεων με προκαταβολή  το 30% του κόστους συμμετοχής.
 • Τη συγκεκριμένη σειρά μαθημάτων μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να την παρακολουθήσει και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας

Μετά  την ολοκλήρωση της παρακολούθησης όλων των συναντήσεων του κάθε μαθήματος  θα λαμβάνετε βεβαίωση παρακολούθησης.