«Βία, Κακοποίηση, Τραύμα …»

«Η βία σκοτώνει τα παιδιά …» Αλήθεια ή ψέμα;

«Μια γυναίκα που κακοποιείται είναι μαζοχίστρια …» Μύθος ή πραγματικότητα;

«Φταίει η έλλειψη επικοινωνίας, η ανεργία, το αλκοόλ …» Σωστό ή λάθος;

 

Σ’ αυτό το εργαστήρι θα διερευνήσουμε τους μύθους, τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις γύρω από την έννοια της κακοποίησης. Θα ορίσουμε τι σημαίνει κακοποίηση σε όποια μορφή και αν εμφανίζεται, σωματική, λεκτική, συναισθηματική ή σεξουαλική, τόσο στη σχέση μεταξύ ενηλίκων όσο και στη σχέση μεταξύ ενήλικα και παιδιού.

 

Θα εμβαθύνουμε στην κατανόηση των επακόλουθων ψυχικών τραυμάτων του ατόμου, καθώς και των συνεπειών τους στη διαμόρφωση μη ελαστικών και δυσλειτουργικών μοτίβων οργάνωσης της εμπειρίας του, αντίληψης του εαυτού και αλληλεπίδρασής του με το περιβάλλον.

 

Με βάση τη θεωρητική προσέγγιση Gestalt, θα εστιάσουμε: 

  • Στην ευαισθητοποίηση και στην αναγνώριση του φαινομένου της κακοποίησης, στη σύνθετη διάγνωση της διαταραχής του μετατραυματικού στρες, στις φάσεις της θεραπείας και στους αντίστοιχους θεραπευτικούς στόχους σε μία συνεχόμενη ροή και εναλλαγή.
  • Στη δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης υπαρξιακής δέσμευσης, που ενθαρρύνει τον ισότιμο και αυθεντικό διάλογο, την εμπιστοσύνη στο περιβάλλον, την αυτονομία και την πρωτοβουλία των επιλογών καθώς και τη διαπραγμάτευση των καθαρών ορίων στη συνάντηση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.
  • Στη διερεύνηση των προσωπικών βιωμάτων καθώς και των συστημάτων στήριξης στα οποία μπορεί να βασίζεται ο θεραπευτής που δουλεύει με ενήλικα άτομα που έχουν υποστεί τραυματική βία, παραμέληση ή εγκατάλειψη.

 

Το εργαστήρι αυτό θα ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ως ακολούθως:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

Κυρ. 18 Δεκεμβρίου 2016 Ώρες: 10:00 – 18:00

Παρ. 13 Ιανουαρίου 2017 Ώρες: 17:00 – 22:00

Σάβ. 14 Ιανουαρίου 2017 Ώρες: 10:00 – 18:00

Κυρ. 15 Ιανουαρίου 2017 Ώρες: 10:00 – 17:00

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Τα γραφεία του Gestalt Foundation, Μητροπόλεως 109, Θεσσαλονίκη, 54622, 2ος όροφος

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Δέσποινα Μπάλλιου , M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR. Ιδρυτικό μέλος του κέντρου Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt Foundation. Ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt

 

 

 

 

Παρατήρηση: Είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση όλων των εργαστηρίων του κύκλου. Για συμμετοχή, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση για δήλωση συμμετοχής είναι η καταβολή προκαταβολής (30% του κόστους συμμετοχής) τουλάχιστον 15 μέρες πριν την έναρξη του πρώτου εργαστηρίου η οποία δεν επιστρέφεται.