24ο 4ΗΜΕΡΟ WORKSHOP ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GESTALT - ΜΑΙΟΣ 2022

24ο 4ΗΜΕΡΟ WORKSHOP ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GESTALT - ΜΑΙΟΣ 2022

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεξαγωγή του 24ου 4ήμερου workshop ψυχοθεραπείας Gestalt του κέντρου μας, που φιλοξενήθηκε στην Αγριά Βόλου, στο Valis Resort & Spa, από την Πέμπτη 19/5/2022 έως την Κυριακή 22/5/2022.

 

Το γενικό θέμα του 4ημέρου ήταν «Το ανθρώπινο σώμα είναι έμψυχο και η ψυχή του ένσαρκη» που, όπως αναφέρει και ο Merleau-Ponty «Η σάρκα δεν είναι ύλη, δεν είναι πνεύμα, δεν είναι υπόσταση. Θα έπρεπε να την καταδείξουμε, να χρησιμοποιήσουμε τον αρχαίο όρο στοιχείο, έτσι όπως θα τον χρησιμοποιούσε κανείς για να μιλήσει για γη, ύδωρ, αήρ, πυρ, δηλαδή με την έννοια ενός πράγματος εν γένει […]. Η σάρκα είναι κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα στοιχείο του Είναι». «Merleau-Ponty: Πρέπει να λερώσουμε τα χέρια» - Χρήστος Κωνσταντίνου (Αθήνα 2013, εκδ. Σπανός)

 

Για τον Μerleau-Ponty, ως σώματα βρισκόμαστε ήδη από τη γέννηση μας «εν καταστάσει» με τον κόσμο, δηλαδή εντός του. Το σώμα (le corps propre- ιδιόσωμα) είναι μέσα στον κόσμο όπως η καρδιά στον οργανισμό. Τροφοδοτεί και τροφοδοτείται μέσω της ενσώματης εμπειρίας -σε συνεχή ροή και κίνηση-σχηματίζοντας μαζί του ένα δυναμικό σύστημα αέναης εξέλιξης και αλλαγής. Στη θεραπεία Gestalt το σώμα είναι βασικός πυλώνας και άξονας της θεωρίας της.

 

Σ’ αυτό το τετραήμερο μέσα από τις ειδικότερες θεματολογίες των εκπαιδευτών συντονιστών, 15 τον αριθμό, διερευνήθηκαν οι πτυχές και οι διαστάσεις του σώματος, τόσο σε προσωπικό, ομαδικό και κοινωνικό επίπεδο, όσο και στη δημιουργική δυναμική του μέσα στη θεραπευτική διαδικασία της ψυχοθεραπείας Gestalt.

 

Συνολικά συμμετείχαν 129 εκπαιδευόμενοι στις ομάδες εκπαιδευτικού και 27 άτομα στην ομάδα των επαγγελματιών που μαζί με τους εκπαιδευτές έφθασαν τα 171 άτομα και που κατά γενική ομολογία δήλωσαν ότι ήταν μία πολύ γόνιμη επιστημονική συνάντηση αλλά και μία άκρως δημιουργική εμπειρία που την απολαύσανε μέσα από αυτήν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του τετραημέρου.