ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΧΑΝΤΖΙΑΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

credits: ΚΠΙΣΝ/Σοφία Παπαστράτη credits: ΚΠΙΣΝ/Σοφία Παπαστράτη

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, 19:00-21:00, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η ψυχολόγος Δήμητρα Χαντζιάρα διεξήγαγε μία παρουσίαση με θέμα:

 

«ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ: Ένα ποίημα αρχίζει με απόλαυση και τελειώνει σε σοφία» (Ρ. ΦΡΟΣΤ)

 

Η παρουσίαση αφορούσε στις δύο αισθήσεις, την όσφρηση και τη γεύση, οι οποίες είναι χημικές αισθήσεις και συχνά αποκαλούνται “αδελφές”, καθώς συνδέονται μεταξύ τους.

 

Όπως ανέφερε η κα Χαντζιάρα η όσφρηση και η γεύση, με την αναπνοή και τη λήψη τροφής είναι απαραίτητες λειτουργίες για την επιβίωση μας και με βάση αυτές τις αισθήσεις αντιλαμβανόμαστε  και κατηγοριοποιούμε τις εμπειρίες μας, μέσα στο συνεχές που ορίζεται από τα άκρα της έλξης και της απώθησης. Ειδικά οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από την όσφρηση εγγράφονται σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τα συναισθήματα και είναι οι πιο παλιές αναμνήσεις που μπορούμε να ανασύρουμε και οι τελευταίες που ξεχνάμε.

 

Στην παρουσίαση αυτή η κα Χαντζιάρα, με τη συμμετοχή του κοινού, εξερευνήσανε την εμπειρία τους σε αυτές τις αισθήσεις, από την έλξη ως την απώθηση, τα συναισθήματα που συνδέονται με οσφρητικά και γευστικά βιώματα όπως αυτά εμπεριέχονται, μέσα στο παρόν, το παρελθόν  και το μέλλον και πειραματίστηκαν και ψηλάφισαν τον υποκειμενικό ορισμό της απόλαυσης. 

 

Χαντζιάρα Δήμητρα, B.Sc. (Hons) Psychology – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, επόπτρια & εκπαιδευόμενη εκπαιδεύτρια. Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT). Συντονισμός σε ομάδες θεραπείας, ομάδες στήριξης γυναικών, ομάδες εκπαίδευσης και εποπτείας εθελοντών στη στήριξη καρκινοπαθών, ατομική συμβουλευτική γονέων, ατομική ψυχοθεραπεία περιστατικών. Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR.