Επετειακή Ημερίδα στην Αθήνα

Επετειακή Ημερίδα στην Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή από την επιστημονική κοινότητα & όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του ΟΠΑΝΔΑ, στην Αθήνα,  η Επετειακή Ημερίδα του Gestalt Foundation, με θέμα «Η ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ GESTALT» με αφορμή τα 20 έτη από την ίδρυσή του.

 

Την πρωτοβουλία χαιρέτισαν εγκάρδια οι κ.κ. Λίλιαν Χουλιάρα (Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος), Βίβιαν Σαχπάζη, (Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής) & Κωνσταντίνος Κώστας, (Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt).

 

Την Ημερίδα άνοιξε ως Κεντρικός Ομιλητής, ο κος Πάνος Θεοδώρου, (Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κρήτης), ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του, αναπτύσσοντας διεξοδικά το θέμα: «Φαινομενολογία και Gestalt Ψυχολογία: Υπόβαθρο, Προοπτικές, και η Περίπτωση των Θυμικών Φαινομένων».

Η πρώτη θεματική ενότητα με θέμα «Η φαινομενολογία στη θεραπεία Gestalt» και με συντονιστή τον κο Κωνσταντίνο Κώστα ξεκίνησε με την ομιλία της κας Γιάννας Γιαμαρέλου, (M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT, Κάτοχος ECP, Ιδρυτικό μέλος του Gestalt Foundation και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt), η οποία αναφέρθηκε στην έννοια των φαινομένων στην ελληνική φιλοσοφία.

Ακολούθησε ο κος Γιώργος Δίπλας,  (P.g.D. in PCA Counseling, Εκπαιδευτής, Θεραπευτής, Eπόπτης Gestalt, μέλος της EAGT και της Ε.Ε.Σ. κάτοχος ECP, Mέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt), με θέμα «Ελεύθερη Βούληση και Φαινομενολογία», τη σκυτάλη έλαβε η κα Αντωνία Κωνσταντινίδου, M.Sc.Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας, Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. και της EAGT, κάτοχος ECP, Ιδρυτικό μέλος, πρώην Πρόεδρος & Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt), με θέμα «Όταν ο Πόνος γίνεται Μορφή: Η φαινομενολογική διάσταση της θεραπείας Gestalt στη διάγνωση και την ψυχοπαθολογία» και ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της κας Δέσποινας Μπάλλιου, (M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT, Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR. Κάτοχος ECP, Ιδρυτικό μέλος του Gestalt Foundation και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt), με θέμα «Η Πότνια Μητέρα Φύση υποφέρει: η οικο-φαινομενολογική προσέγγιση στη θεραπεία Gestalt».

 

Η δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα «SOCIETY, RESEARCH, ORGANIZATIONAL» και με συντονιστή τον κο Γιώργο Δίπλα, άνοιξε με την ομιλία της κας Ιωάννας Κάτο, (M.Sc.Ψυχολογίας, λογοθεραπεύτρια, ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, επόπτρια, εκπαιδεύτρια, μέλος EAGT, HR&SR Comittee  και Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt), η οποία αναφέρθηκε στο πώς το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορά στη θεραπευτική σχέση, ακολούθησε η κα Αντιγόνη Μερτίκα, (με βασικές σπουδές Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δύο Μεταπτυχιακά προγράμματα στη Συμβουλευτική και την Οργανωτική Ψυχολογία  στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, Διδακτορικό  δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Έρευνα στην Gestalt: Προσεγγίσεις και αποκλίσεις της κλινικής πράξης με την επιστημονική έρευνα» και ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κου Γιώργου Σταμάτη, (B.A.(Νομικά), H.S.D.(Marketing), Md.(Εκπαίδευση Ενηλίκων), Απόφοιτος Gestalt Foundation, Σύμβουλος Ανάπτυξης, Εκπαιδευτής και Coach Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύμβουλος Gestalt για Επιχειρήσεις και Οργανισμούς), ο οποίος ανέδειξε και επεσήμανε τη σημασία της παρέμβασης του Συμβούλου- Coach Gestalt στη ζωή των Οργανισμών και των Επιχειρήσεων.

 

Η τρίτη θεματική ενότητα με θέμα «Το φαινομενολογικό πεδίο εν δράσει» με συντονίστρια την κα Κάτια Χατζηλάκου, (M.Sc. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος Σ.Ε.Ψ. & EAGT (Ex-Chair of NOGT and External Relation of EAGT), Κάτοχος ECP, Ιδρυτικό μέλος του Gestalt Foundation και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt), περιελάμβανε τις παρουσιάσεις των κ.κ. Εξαρμενίας Παππά, (Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt, PgCert Gestalt Body Process (Trained by James Kepner) Certificate in Performance Studies in Dance (Birkbeck College London), με θέμα «Η αντίφαση ως φαινόμενο του πεδίου», Μαρίας Φαρμάκη, (Ψυχολόγος, Νηπιοβρεφοκόμος, Β.Α. Ψυχολογίας, θεραπεύτρια Gestalt, Μέλος του ΠΑΣΥΒΝ, της EAGT και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt), με θέμα «Απολαμβάνοντας τη χαρά του τέλους», Κώστα Μιχαηλίδη,  απόφοιτος του TEESSIDE COLLEGE, Counseling and Psychological Science, ψυχοθεραπευτής και εκπαιδευτής Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt), με θέμα «H έκπληξη της συνάντησης. Το πεδίο μορφοποιείται», καθώς και της κας Αντιγόνης Ορφανού (Σχολική Ψυχολόγος (Μ.Sc. Professional Training in Educational Psychology), Ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (HAGT), Εκπαιδευμένη στο μοντέλο της Ruella Frank στη  Σωματική Ψυχοθεραπεία), με θέμα «Η αισθητική της παρουσίας του άλλου».

 

Η τέταρτη και τελευταία θεματική ενότητα «Η Φαινομενολογική προσέγγιση στην Ομαδική Θεραπεία» με συντονίστρια την κα Δέσποινα Μπάλλιου, ξεκίνησε με την ομιλία της κας Αμαλίας Καπουλέα, (B.Sc. in Counseling and Psychological Science, University of Teesside, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt), με θέμα: «Το φαινομενολογικό πεδίο σε διαδικασία μορφοποίησης», ακολούθησε η παρουσίαση της κας Έλενας Αντωνίου, (B.Sc. Ψυχολογίας (University of La Verne, Αθήνα). M.Sc. Counseling Studies (University of Hull, Αγγλία). Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt), με θέμα «Τι αφηγείται το σώμα στη θεραπευτική διαδικασία», τη σκυτάλη ανέλαβε η κα Μαριέττα Παράσχου, (B.Sc. Ψυχολογίας (University of La Verne, Αθήνα). MSc Counseling Studies (University of Hull, Αγγλία). Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt), η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας του λόγου στο πλαίσιο της θεραπευτικής διαδικασίας και ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των κ.κ. Κωνσταντίνας Γκιώνη,  Ψυχολόγος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης), Μ.Sc. Ψυχική Υγεία (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt), με θέμα «Πώς τροφοδοτούνται οι θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ομαδικό πλαίσιο από τη φαινομενολογική έννοια της προθετικότητας» και τέλος της Δήμητρας Χαντζιάρα, (B.Sc. (Hons) Psychology – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt, Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR), με θέμα «Προσεγγίζοντας φαινομενολογικά τα δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν στη θεραπευτική διαδικασία».

 

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, η οποία εμπλουτίστηκε από τις ποικίλες ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια μικρή γιορτή στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου, η οποία «φωτίστηκε» από τη θέρμη & τις συγκινητικές ευχές των παρευρισκομένων για το δρόμο που το Gestalt Foundation έχει πλέον χαράξει.