Διάλεξη στις 15/6/2017 στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα

Διάλεξη στις 15/6/2017 στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα

Με την πραγματοποίηση της διάλεξης με θέμα «“Η Παύση ως εφαλτήριο τη δράσης: δίνω χώρο στις ανάγκες και στις επιλογές μου;”» την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2017, ολοκληρώθηκαν και στην Αθήνα, οι Ανοιχτές Διαλέξεις στην Αλυσίδα Πολιτισμού “Ιανός”, για την περίοδο 2016-2017.

 

Η συντονίστρια Ανέττα Αλεξανδρίδη, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, σύμβουλος Stress Management Training, δασκάλα yoga. BSc, MSc, PhD, Biomedical Engineering. Mέλος της EAGT (European Association for Gestalt Therapy) και της ΗAGT (Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt) και Γραμματέας του ΔΣ της AVYG (Σύλλογος Αστάνγκα Βινυάσα Γιόγκα Ελλάδας), και δημιουργός του Χώρου Ψυχικής και Σωματικής Εξέλιξης, Synthesis Center, στο πλαίσιο της διάλεξης προσπάθησε να αναδείξει πόσο πολύτιμη είναι η παύση στην ζωή μας. Την χρειαζόμαστε λίγο πριν μιλήσουμε, όταν θέλουμε ξεκούραση, κάθε φορά που παίρνουμε μια αναπνοή. Η παύση μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε στην παρούσα στιγμή, να σταματήσουμε για λίγο τις σκέψεις, να γυρίσουμε προς τον εαυτό, ή να δούμε καλύτερα γύρω μας.

 

Τόνισε ότι όπως στη μουσική η παύση μας προκαλεί να προσέξουμε και να αναμείνουμε τι θα ακολουθήσει, έτσι η δική μας παύση, μας προκαλεί να δώσουμε χώρο σε αυτό που μπορεί να αναδυθεί. Από αυτό το σημείο επιλέγουμε τη δράση ως αποτέλεσμα αναδυόμενης ανάγκης, αντί στερεότυπης και συνηθισμένης σκέψης.

 

Εθεσε προβληματισμούς και ερωτήματα όπως αν αφήνουμε χώρο στις ανάγκες και στις επιλογές μας; Αν μπορούμε να φέρουμε τη δημιουργική αυτή παύση στη ζωή μας συνειδητά; Μήπως μας προκαλεί αμηχανία; Τι σημαίνει για τον οργανισμό αυτή η παύση; Και φυσικά προσπάθησε να δείξει πως μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και εμείς δημιουργικά, στη δική μας σύνθεση ζωής…

 

Όπως σε κάθε διάλεξη, ακολούθησαν ερωτήσεις στις οποίες η κυρία Αλεξανδρίδη απάντησε βοηθώντας το κοινό όχι μόνο να κατανοήσει την ανθρώπινη ανάγκη για παύσεις, αλλά ταυτόχρονα δίνοντας του αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό και δημιουργική σκέψη σχετικά με την ζωή του καθενός προσωπικά.

 

Την παρουσίαση αυτή, όποιος ενδιαφέρεται, θα μπορεί να την παρακολουθήσει μετά από ένα δεκαπενθήμερο στο κανάλι του Gestalt Foundation στο You Tube.