Διάλεξη στις 9/6/2017 στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στην Θεσσαλονίκη

Διάλεξη στις 9/6/2017 στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στην Θεσσαλονίκη

Με την πραγματοποίηση της διάλεξης με θέμα «Το μεγαλείο του πλανήτη Solaris: σονάτα για τη φαντασία και την πραγματικότητα των συναντήσεών μας» την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, ολοκληρώθηκαν για την περίοδο 2016-2017 οι Ανοιχτές Διαλέξεις στην Αλυσίδα Πολιτισμού “Ιανός” στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο συντονιστής Πέτρος Θεοδώρου, Ψυχοθεραπευτής Gestalt, μέλος της E.A.G.T., δημιουργός του PSP: Process-Stage-Praxis, και συγγραφέας του βιβλίου «...στους αιρετικούς της αγάπης: τα μάτια που με κοίταξαν», στο πλαίσιο της διάλεξης προσπάθησε να αναλύσει το πώς σχετίζεται η υποκειμενική αίσθηση της ύπαρξής μας με αυτά που συμβαίνουν όταν αγαπούμε, ερωτευόμαστε, αγγίζουμε με λαχτάρα ή λαιμαργία τον Άλλον;

 

Ξεκίνησε την διάλεξή του, αναφερόμενος στο ότι όλοι μας, λίγο-πολύ, κατοικούμε σε μια ιδιωτική νησίδα προσωπικού κόσμου. Νιώθουμε το νου, τις σκέψεις, τις μνήμες και τα συναισθήματά μας να τρέχουν σε έναν δικό μας, απολύτως ιδιωτικό “έσω” χώρο, απρόσιτο από οτιδήποτε, καλά διαχωρισμένο με ισχυρό ψυχολογικό όριο από το “έξω” μας.

 

Εξήγησε επίσης, ότι συνήθως θεωρούμε πως σε αυτόν τον “έσω” χώρο, ξεχωρίζουμε καλά τι είναι προϊόν της φαντασίας μας και τι αντιστοιχεί στην “έξω” φυσική πραγματικότητα και με αφορμή την κεντρική ιδέα της ταινίας του Αντρέι Ταρκόφσκι “Solaris”, προσπάθησε να φωτίσει κάποια από τα κύρια θέματα και τις παραλλαγές τους, που συνθέτουν τη μουσική (μελωδική ή κακόφωνη) των συναντήσεών μας.

 

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το θέμα από τον ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα κινητοποίησε το κοινό και υπήρξε καταιγισμός ερωτήσεων και αποριών στις οποίες ο κ. Θεοδώρου απάντησε με τον δικό του, προσωπικό τρόπο που πάντα δίνει έναυσμα για περαιτέρω προβληματισμό και σκέψη.

 

Την παρουσίαση αυτή, όποιος ενδιαφέρεται, θα μπορεί να την παρακολουθήσει μετά από ένα δεκαπενθήμερο στο κανάλι του Gestalt Foundation στο You Tube.