Βία, Κακοποίηση, Τραύμα 2019 - 2020

“ H βία σκοτώνει τα παιδιά…..“ Αλήθεια ή ψέμα;

“ Μια γυναίκα που κακοποιείται είναι μαζοχίστρια…. “ Μύθος ή πραγματικότητα;

“ Φταίει η έλλειψη επικοινωνίας, η ανεργία, το αλκοόλ…” Σωστό ή λάθος;

 

Σ’ αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσουμε τους μύθους, τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις γύρω από την έννοια της κακοποίησης. Θα ορίσουμε τι σημαίνει κακοποίηση σε όποια μορφή και αν εμφανίζεται (σωματική, λεκτική, συναισθηματική ή και σεξουαλική), τόσο στη σχέση μεταξύ ενηλίκων, όσο και στη σχέση μεταξύ ενήλικα & παιδιού, καθώς επίσης και πως ορίζονται οι έννοιες του σχεσιακού – αναπτυξιακού τραύματος & των τραυματικών εμπειριών.

 

Θα εμβαθύνουμε στην κατανόηση των επακόλουθων ψυχικών τραυμάτων του ατόμου, καθώς και των συνεπειών τους στη διαμόρφωση μη ελαστικών και δυσλειτουργικών μοτίβων οργάνωσης της εμπειρίας του, αντίληψης του εαυτού & αλληλεπίδρασής του με το περιβάλλον.

 

Με βάση τη θεωρητική προσέγγιση Gestalt, θα εστιάσουμε:

  • Στην ευαισθητοποίηση και στην αναγνώριση του φαινομένου της κακοποίησης, στη σύνθετη διάγνωση της διαταραχής του μετατραυματικού στρες, στις φάσεις της θεραπείας και στους αντίστοιχους θεραπευτικούς στόχους σε μία συνεχόμενη ροή και εναλλαγή.
  • Στη δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης υπαρξιακής δέσμευσης, που ενθαρρύνει τον ισότιμο & αυθεντικό διάλογο, την εμπιστοσύνη στο περιβάλλον, την αυτονομία & την πρωτοβουλία των επιλογών καθώς και τη διαπραγμάτευση των καθαρών ορίων στη συνάντηση μεταξύ θεραπευτή & θεραπευόμενου.
  • Στη διερεύνηση των προσωπικών βιωμάτων καθώς και των συστημάτων στήριξης στα οποία μπορεί να βασίζεται ο θεραπευτής που δουλεύει με ενήλικα άτομα που έχουν υποστεί τραυματική βία, παραμέληση ή εγκατάλειψη.

 

Το σεμινάριο αυτό θα ολοκληρωθεί σε δύο διήμερα εργαστήρια ως κάτωθι:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:     Σαβ. 1 & Κυρ. 2 Φεβρουαρίου 2020, 10:00 – 18:00

Σαβ. 7 & Κυρ.8 Μαρτίου 2020, 10:00 – 18:00

                     

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Δέσποινα Μπάλλιου, M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR. Ιδρυτικό Μέλος του κέντρου Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης Gestalt Foundation. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €300

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Στο χώρο του Gestalt Foundation, Γ. Σισίνη 39, 115 28,

Πλησίον Hilton,  στον 4ο όροφο.