Πώς τα παιδιά φανερώνουν τρόπους σύνδεσης με σημαντικά πρόσωπα και αντικείμενα μέσω της παιγνιοθεραπείας

Στο εργαστήριο αυτό θα μας απασχολήσουν ερωτήματα όπως τα παρακάτω:

Τι είναι, πώς δημιουργείται και πώς φανερώνεται ο "δεσμός προσκόλλησης";

Γιατί αυτός ο πρώιμος δεσμός είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης στη ζωή ενός παιδιού;

Ποιές είναι οι συνέπειες της προσκόλλησης στην ανάπτυξη της προσωπικότητας αλλά και της συμπεριφοράς ενός παιδιού;

 

Παίζοντας με ένα παιδί, η επαφή μαζί του βασίζεται περισσότερο στο παιχνίδι παρά στο λόγο. Το παιδί δεν καλείται να εξηγήσει τι το απασχολεί, αλλά χρησιμοποιεί το παιχνίδι με βάση τις δικές του ικανότητες και ρυθμό, ώστε να εκφράσει συμβολικά ανησυχίες, επιθυμίες και φόβους. Ο τρόπος που συνδέεται με κομμάτια της ιστορίας που διαδραματίζει, είναι μοναδικός και τόσο σημαντικός για το ίδιο αλλά και για αυτόν που συμμετέχει σε αυτό, που εν προκειμένου είναι ο θεραπευτής του. Η βιωματική εμπειρία που βασίζεται στο μη λεκτικό μας δίνει πρόσβαση στον συναισθηματικό πυρήνα του εαυτού. (Wallin D., Bowlby J.)

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: Παρ. 26 Ιανουαρίου 2018 10:00–17:00

   Σαβ. 27 Ιανουαρίου 2018 10:00–17:00

   Κυρ. 28 Ιανουαρίου 2018 10:00–17:00

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Αντιγόνη Ορφανού: Σχολική Ψυχολόγος (Μ.Sc. Professional Training in Educational Psychology), Ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (H.A.G.T.). Έχει εργαστεί ως επιστημονική συνεργάτης και ερευνήτρια σε ψυχοθεραπευτικά κέντρα στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, ως σχολική σύμβουλος σε Νομαρχίες, ως εισηγήτρια σχολικής ψυχολογίας σε ομάδες ενημέρωσης εκπαιδευτικών, ως ψυχοπαιδαγωγός σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε γυναίκες Ρομά, σε παιδιά με αυτισμό καθώς και σε παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Εκπαιδευμένη στο μοντέλο της Ruella Frank στη Σωματική Ψυχοθεραπεία παρακολουθεί οικογένειες σε κοινή συνεδρία με παιδιά έως 1,5 ετών. Ζει και εργάζεται στον Άλιμο από το 1996.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: €220

 

Παρατήρηση: Για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά - βιωματικά εργαστήρια, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση για δήλωση συμμετοχής είναι η καταβολή προκαταβολής (30% του κόστους συμμετοχής) τουλάχιστον 15 μέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου, η οποία δεν επιστρέφεται. Η εξόφληση πρέπει να γίνεται πριν τη πραγματοποίηση του εκάστοτε εργαστηρίου. Σε περιπτώσεις κύκλου εργαστηρίων η εξόφληση πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη του τελευταίου εργαστηρίου.