“Ισορροπώντας ανάμεσα στο Εγώ, στους Άλλους, στο Μαζί…”

Βασική ανθρώπινη και βαθειά υπαρξιακή είναι η ανάγκη μας να σχετιζόμαστε και να ανήκουμε στον κόσμο. Όπως βασική, ανθρώπινη και υπαρξιακή είναι και η ανάγκη μας για επιβίωση και διατήρηση της ύπαρξής μας.

 

Ο φόβος της μοναξιάς και της αβύσσου από τη μία πλευρά και η επιθυμία για αυτονομία και ελευθερία από την άλλη.

 

Από την ώρα που γεννιόμαστε παλεύουμε ανάμεσα σε δύο αντίρροπες δυνάμεις: την ένωση με τον άλλον σε αντιδιαστολή με τη διατήρηση της αυτονομίας μας.

 

Μερικές φορές όμως, αυτή η ανάγκη μας «παραπλανά». Γαντζωνόμαστε στους άλλους και στις ψευδαισθήσεις μας. Τότε η σχέση γίνεται εξάρτηση. Χάνουμε τον εαυτό μας μέσα στους άλλους, υποβαθμίζουμε τις ανάγκες μας, ζούμε εκπληρώνοντας τις επιθυμίες – απαιτήσεις των άλλων.

 

Άλλες φορές συμβαίνει το αντίθετο. Από την ανάγκη μας για αυτονομία καταλήγουμε στην απομόνωση. Τότε η αυτονομία γίνεται έπαρση. Πιστεύουμε ότι δεν χρειαζόμαστε τους άλλους και ότι είμαστε αυτάρκεις. Το «μαζί» γίνεται κόκκινο πανί.

 

«Εάν δεν Υπάρχω για τον εαυτό μου τότε ποιός άνθρωπος είμαι; και εάν Υπάρχω μόνο για τον εαυτό μου τότε τί άνθρωπος είμαι;» λέει o σοφός δάσκαλος Rabbi Hillel. Η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο είναι Τέχνη! Είναι η Τέχνη του να ΖΩ και είναι αποτέλεσμα της συνεχούς αυτογνωσίας, αυτοκριτικής και αυτοβελτίωσης.

 

Πέμπτη, 19/01/2017, 18:00-20:00

 

Δέσποινα Μπάλλιου : M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR. Ιδρυτικό μέλος του Gestalt Foundation, Κέντρου Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης και ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.